Forrás: Getty

Zsírfoltok eltüntetése – Ezekkel a praktikákkal sikerül

Főzés és étkezés során egyik percről a másikra zsírfoltos lehet a ruhánk, a terítő, de akár a bútorkárpit is. Ilyenkor nem örülünk, hiszen ezt a típusú foltot rendkívül nehéz eltüntetni, még akkor is, ha azonnal nekilátunk a takarításnak. Szerencsére azonban vannak olyan praktikák, melyeknek hála már nem kell kétségbeesnünk, ugyanis garantáltan eltávolítják a makacsabb foltokat is.

Elsősegély – Foltok a ruhán vagy más textilen

Az egyik pulóvered, a kanapéd vagy épp a terítő zsírfoltos lett? Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy minél előbb cselekedj! Sima vízzel sajnos nem fogod tudni eltüntetni a makacs foltot, aminek magyarázata igencsak egyszerű: a zsír nem oldódik vízben.

Miután észrevetted a bajt, az legyen az első, hogy egy nedvszívó papírral felitatod. Ehhez használhatsz egy zsebkendőt, konyhai papírtörlőt, de akár babahintőport, keményítőt vagy száraz sampont is. A port ajánlott 15 percig hatni hagyni, mielőtt a gépben kimosnád a textilt, vagy átkefélnéd a kárpitot.

Ha egy étteremben vagy út közben történik a baleset, akkor a szappan vagy a mosogatószer bizonyul a legjobb választásnak. Tegyél pár cseppet a foltra, óvatosan dörzsöld bele, majd öblítsd le.

Zsírfoltok előkezelése

Ha már egy régebbi, beszáradt zsírfoltról van szó, akkor nagy annak az esélye, hogy a folt mosás után is látszódni fog. Ennek elkerülése érdekében ajánlott előkezelned a foltot. Ehhez áztasd be a ruhadarabot mosószeres vízbe. Utóbbi elkészítéséhez tegyél egy lavórba langyos vizet, adj hozzá 1-2 evőkanál mosószert. A foltos anyagot áztasd be pár órára, vagy egy egész éjszakára, ezután pedig mosd ki a gépben.

Ha kevés idő áll rendelkezésedre, a marhaepeszappan és az ecet is jó választás lehet. Ehhez nedvesítsd be a foltot, majd a két anyag egyikével dörzsöld be, hagyd hatni, utána pedig mosd ki.

Tipp: Nagyobb foltok esetén figyelj arra, hogy kívülről befelé haladj, ezáltal nem fogod még jobban beledörzsölni a szövetbe a zsírt. Ezt követően szintén tedd a mosógépbe az adott darabot, és indíts el egy normál programot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.