Forrás: Getty

Vízálló tapéta a fürdőszobában – Mutatós és költséghatékony megoldás

Mikor jöhet szóba a vízálló tapéta a fürdőszobába?

A legtöbb esetben a fürdőszoba nem egy olyan hely, ahová tapétát szokás tenni, de vannak olyan esetek, amikor nagyon is jó megoldás.

A csempézés viszonylag drága dolog, de cserébe tartós is. Ha azonban stílust szeretnénk változtatni, vagy csak egyszerűen eljön az idő a felújításra, nagyon macerás a régi csempéket leszedni, a falat megtisztítani, majd az újakat feltenni. A tapétát viszonylag könnyű feltenni a falra, eltávolítani meg pláne, hogy utána már jöjjön is az új stílusú darab.

Ha a lakás bérelt, akkor nagy az esély rá, hogy a tulajdonos nem engedi a nagyobb felújításokat, átalakításokat. Ilyenkor jöhet újra a tapéta, amiknek olyan fajtái is vannak, amiket csempére lehet ragasztani, így nagy átvariálás nélkül szabhatjuk személyre a fürdőt.

Vízálló tapéta a fürdőszobában – Mutatós és költséghatékony megoldás
Forrás: Getty

Milyen fajták léteznek?

Anyag és tényleges vízállóság szerint létezik többféle vízálló tapéta a fürdőszobába. Ennek legegyszerűbb típus a vinyl-ből készült verzió, ami a ráfröccsenő vizet, illetve a vízzel takarítást is simán bírja, de a nagyon párás fürdőszobában mégsem ajánlott annyira.

Ha teljes vízállóságot szeretnénk elérni, még egy nagyon párás fürdőben is, akkor az üvegszövetből, üvegszálból készült tapéták jöhetnek szóba. Ha ezek megfelelően vannak felragasztva a falra, akkor nem tudja őket megrongálni még a tartós pára sem, így hosszútávon is szépek maradnak.

Hogyan kell őket megfelelően felragasztani?

Mint minden tapétázás előtt, itt is szükségünk lesz egy jó alapra. Ahhoz, hogy a tapéta jól ragadjon, a fal legyen teljesen száraz, pormentes. Ha vannak egyenetlenségek, repedések a falon, akkor azokat ki kell javítani, mert ezek is ronthatják a felragasztás tartósságát. Ha a fal alapozás elkészült, akkor jöhet egy köztes réteg a tapéta és a fal közé, amire a tényleges tapéta kerül. Ezt a réteget hívjuk makulatúrának, ezt műgyantás ragasztóval kell felrakni. Ha ez kész, akkor jöhet a tényleges kiválasztott tapétánk felhelyezése. Miután fent van a falon, jöhet az utolsó lépés, amitől a valós vízállóságot elnyeri a réteg. Be kell kenni egy műgyanta réteggel, ami száradás után teljesen víztaszító lesz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.