Vízálló tapéta a fürdőszobában – Mutatós és költséghatékony megoldás

Vízálló tapéta a fürdőszobában – Mutatós és költséghatékony megoldás

Valóban lehet tapétát tenni a vizes helyiségekbe? Elsőre tényleg furán hangzik, de manapság már nem elképzelhetetlen, a megszokott csempézésnek jó alternatívája lehet. Ha gyakran cserélnénk a mintákat, esetleg nem megoldható a csempe, akkor jöhet a vízálló tapéta a fürdőszobába.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mikor jöhet szóba a vízálló tapéta a fürdőszobába?

A legtöbb esetben a fürdőszoba nem egy olyan hely, ahová tapétát szokás tenni, de vannak olyan esetek, amikor nagyon is jó megoldás.

A csempézés viszonylag drága dolog, de cserébe tartós is. Ha azonban stílust szeretnénk változtatni, vagy csak egyszerűen eljön az idő a felújításra, nagyon macerás a régi csempéket leszedni, a falat megtisztítani, majd az újakat feltenni. A tapétát viszonylag könnyű feltenni a falra, eltávolítani meg pláne, hogy utána már jöjjön is az új stílusú darab.

Ha a lakás bérelt, akkor nagy az esély rá, hogy a tulajdonos nem engedi a nagyobb felújításokat, átalakításokat. Ilyenkor jöhet újra a tapéta, amiknek olyan fajtái is vannak, amiket csempére lehet ragasztani, így nagy átvariálás nélkül szabhatjuk személyre a fürdőt.

Vízálló tapéta a fürdőszobában – Mutatós és költséghatékony megoldás
Forrás: Getty

Milyen fajták léteznek?

Anyag és tényleges vízállóság szerint létezik többféle vízálló tapéta a fürdőszobába. Ennek legegyszerűbb típus a vinyl-ből készült verzió, ami a ráfröccsenő vizet, illetve a vízzel takarítást is simán bírja, de a nagyon párás fürdőszobában mégsem ajánlott annyira.

Ha teljes vízállóságot szeretnénk elérni, még egy nagyon párás fürdőben is, akkor az üvegszövetből, üvegszálból készült tapéták jöhetnek szóba. Ha ezek megfelelően vannak felragasztva a falra, akkor nem tudja őket megrongálni még a tartós pára sem, így hosszútávon is szépek maradnak.

Hogyan kell őket megfelelően felragasztani?

Mint minden tapétázás előtt, itt is szükségünk lesz egy jó alapra. Ahhoz, hogy a tapéta jól ragadjon, a fal legyen teljesen száraz, pormentes. Ha vannak egyenetlenségek, repedések a falon, akkor azokat ki kell javítani, mert ezek is ronthatják a felragasztás tartósságát. Ha a fal alapozás elkészült, akkor jöhet egy köztes réteg a tapéta és a fal közé, amire a tényleges tapéta kerül. Ezt a réteget hívjuk makulatúrának, ezt műgyantás ragasztóval kell felrakni. Ha ez kész, akkor jöhet a tényleges kiválasztott tapétánk felhelyezése. Miután fent van a falon, jöhet az utolsó lépés, amitől a valós vízállóságot elnyeri a réteg. Be kell kenni egy műgyanta réteggel, ami száradás után teljesen víztaszító lesz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin