Forrás: Getty

Légkondi a hálószobában – Így használd jól a klímát

Az alváshoz a 15-18 Celsius-fok az ideális. Nyáron azonban ennél sokkal melegebb van a hálószobában, ez pedig rendkívül rossz hatással van a pihenésre. Ha van klíma a hálóban, az segíthet ideális szinten tartani a hőmérsékletet, aminek köszönhetően könnyebben megy az elalvás, és alapvetően sokkal jobban is alszol.

Hálószobai klíma hátrányai

Ha azonban túlzásba esünk, annak hamar megisszuk a levét, ugyanis – hőség ide vagy oda – megfázunk. Épp ezért annyira fontos, hogy fokozottan figyelj a hálószobai klíma beállítására, hiszen nem az a cél, hogy sarkvidéki hideg legyen a helyiségben. Ha nagyon hidegre állítod a légkondit, és a levegő a fejedet is éri, kiszáradhatnak a nyálkahártyáid, továbbá megfájdulhat a fejed és a nyakad.

Tippek a légkondi helyes használatához

1. Megfelelő hőmérséklet

A kellemetlenségek elkerülése érdekében soha ne állítsd a klímát a legalacsonyabb hőmérsékletre. Ha kint 30 Celsius-foknál melegebb van, akkor se legyen a benti levegő sokkal hűvösebb, bármekkora is a kísértés. Aranyszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet között maximum 7 Celsius-fok lehet az eltérés.

2. Ideális levegőáramlás

A klímából kiáramló hideg levegő sose érje közvetlenül a tested! Mindig úgy állítsd be a lapátokat, hogy ne az ágyra irányítsák a levegőt, hanem felfelé, a plafon irányába. Ezáltal lehűl a szoba, méghozzá anélkül, hogy annak az egészséged látja kárát.

3. Lefekvés előtt hűtsd le a szobát

Ha nem viseled jól, hogy alvás közben megy a klíma, akkor lefekvés előtt kb. 1 órával indítsd be. Ezáltal már kellemes lesz a szoba hőmérséklete, mire ágyba bújsz, a klímának pedig nem szükséges akkor működnie, amikor a helyiségben tartózkodsz.

4. Ne csak a légkondira bízd magad

Attól függetlenül, hogy van légkondi a hálóban, ne feledkezz meg a szobahőmérséklet csökkentésére szolgáló többi trükkről. Vagyis figyelj arra, hogy még korán reggel szellőztess, napközben sötétíts be, majd késő este újra tárd ki az ablakokat. Ezáltal sokkal kevesebbet kell mennie a klímának, így energiát és pénzt is spórolsz.

5. Rendszeres karbantartás

A klíma esetében elengedhetetlen a rendszeres tisztítás. Erről sose feledkezz meg, ugyanis súlyos betegség lehet a következménye, ha erre nem fordítasz rendszeresen időt. Akár magad is elvégezheted az éves karbantartást, de úgy a legbiztosabb, ha szakembert hívsz hozzá.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.