Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Amikor végre sikerül eladnunk az ingatlanunkat, megkönnyebbülés önt el minket. De csak ideig-óráig, hiszen hamar felmerül a kérdés: „Lakáseladás után mennyit kell adózni?” Nagyon fontos tisztában lenni ezzel, hiszen alapesetbe egy ingatlan-eladás és -vásárlás fizetési kötelezettséggel jár.

Ötletládához ad!

Mikor kell lakáseladás után adót fizetni?

Szerencsére nem minden esetben kell adóznunk lakáseladás után. Ez röviden attól függ, hogy nyereséges volt-e az adásvétel számunkra. Akkor nevezzük nyereségesnek az ingatlaneladást, ha több pénzért sikerül eladnunk a lakást, mint amennyiért megvásároltuk annak idején. Ez akkor is érvényes, ha mondjuk kerek 15 millió forintért vettük az ingatlant, és 15 millió 100 ezer forintért adjuk el, és akkor is, ha a 15 millió Ft-os ingatlant 25 millió Ft-ért adtuk el.

A jogszabályok mentesítenek minket az adófizetési kötelezettség alól, ha nem lett nyereségünk a lakásunk eladásával, azaz kevesebb összegért adtuk el, mint amennyiért vettük annak idején. Azaz például ha 15 millió Ft-ért vásároltuk az ingatlanunkat, és 13 millió Ft-ért találtunk neki új gazdát. Ugyanez a helyzet, ha az eladott ingatlan az adásvétel előtt több mint 5 évig a tulajdonunkban állt, és más szabályok vonatkoznak ránk, ha például öröklés után adtunk ingatlantól.

Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell adózni?

Ha azonban nyereséggel sikerül eladni az ingatlanunkat, akkor kötelesek vagyunk adót fizetni. Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell fizetni? Segítünk megfejteni a képletet.

A lakáseladás utáni adó mértéke a nyereség mértékétől függ, ezt vesszük számolásunk alapjául. A nyereség az a különbség, ami az ingatlan vásárlási és eladási összegének a különbsége. Ennek az összegnek a 15%-át kell befizetni az első évben, a második évben a nyereség 15%-ának a 90%-át, a harmadik évben a nyereség 15%-ának a 60%-át, a negyedik évben pedig a nyereség 15%-ának 30%-át. Az ötödik évtől már nem kell fizetnünk semmit. Ez elsőre bizonyára bonyolultnak és átláthatatlannak tűnhet, ezért hoztunk egy számszerű példát.

Ha 100 ezer forintos nyereséggel adjuk el az ingatlant, akkor az első évben ennek a 15%át fizetjük be, azaz 15 000 Ft-ot. A második évben a 15 000 Ft 90%-át fizetjük, azaz 13 500 Ft-ot. A harmadik évben 60%-ot kell fizetni, vagyis 9 000 Ft-ot, az utolsó évben pedig 4 500 Ft-ot.

Amennyiben nem bízunk a matematika tudásunkban, vagy egy könnyebb megoldást választanánk, vegyük igénybe a NAV weboldalán található ingyenes kalkulátort.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin