Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Amikor végre sikerül eladnunk az ingatlanunkat, megkönnyebbülés önt el minket. De csak ideig-óráig, hiszen hamar felmerül a kérdés: „Lakáseladás után mennyit kell adózni?” Nagyon fontos tisztában lenni ezzel, hiszen alapesetbe egy ingatlan-eladás és -vásárlás fizetési kötelezettséggel jár.

Ötletládához ad!

Mikor kell lakáseladás után adót fizetni?

Szerencsére nem minden esetben kell adóznunk lakáseladás után. Ez röviden attól függ, hogy nyereséges volt-e az adásvétel számunkra. Akkor nevezzük nyereségesnek az ingatlaneladást, ha több pénzért sikerül eladnunk a lakást, mint amennyiért megvásároltuk annak idején. Ez akkor is érvényes, ha mondjuk kerek 15 millió forintért vettük az ingatlant, és 15 millió 100 ezer forintért adjuk el, és akkor is, ha a 15 millió Ft-os ingatlant 25 millió Ft-ért adtuk el.

A jogszabályok mentesítenek minket az adófizetési kötelezettség alól, ha nem lett nyereségünk a lakásunk eladásával, azaz kevesebb összegért adtuk el, mint amennyiért vettük annak idején. Azaz például ha 15 millió Ft-ért vásároltuk az ingatlanunkat, és 13 millió Ft-ért találtunk neki új gazdát. Ugyanez a helyzet, ha az eladott ingatlan az adásvétel előtt több mint 5 évig a tulajdonunkban állt, és más szabályok vonatkoznak ránk, ha például öröklés után adtunk ingatlantól.

Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell adózni?

Ha azonban nyereséggel sikerül eladni az ingatlanunkat, akkor kötelesek vagyunk adót fizetni. Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell fizetni? Segítünk megfejteni a képletet.

A lakáseladás utáni adó mértéke a nyereség mértékétől függ, ezt vesszük számolásunk alapjául. A nyereség az a különbség, ami az ingatlan vásárlási és eladási összegének a különbsége. Ennek az összegnek a 15%-át kell befizetni az első évben, a második évben a nyereség 15%-ának a 90%-át, a harmadik évben a nyereség 15%-ának a 60%-át, a negyedik évben pedig a nyereség 15%-ának 30%-át. Az ötödik évtől már nem kell fizetnünk semmit. Ez elsőre bizonyára bonyolultnak és átláthatatlannak tűnhet, ezért hoztunk egy számszerű példát.

Ha 100 ezer forintos nyereséggel adjuk el az ingatlant, akkor az első évben ennek a 15%át fizetjük be, azaz 15 000 Ft-ot. A második évben a 15 000 Ft 90%-át fizetjük, azaz 13 500 Ft-ot. A harmadik évben 60%-ot kell fizetni, vagyis 9 000 Ft-ot, az utolsó évben pedig 4 500 Ft-ot.

Amennyiben nem bízunk a matematika tudásunkban, vagy egy könnyebb megoldást választanánk, vegyük igénybe a NAV weboldalán található ingyenes kalkulátort.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Általános iskolás ballagás: 3 egyszerűen elkészíthető DIY ajándékötlet az osztályfőnöknek

Nyakunkon az általános iskolai ballagás, de még mindig nem tudjátok, milyen apró figyelmességgel lepjétek meg az osztályfőnököt? Ebben segítünk most.

Tipp Csináld magad szúnyogháló – Így tudsz DIY úton védekezni a szúnyogok ellen

Nem szabványméret az ablakod, ezért sosem találsz hatásos szúnyoghálót? Vagy csak nem akarsz rá most vagyonokat költeni? Ne járd tovább feleslegesen a boltokat! Mutatjuk, hogyan készül a csináld magad szúnyogháló.

Felújítás Vintage komód és tálaló bútor ötletek – Napjaink legjobb DIY bútorfelújításai

A bútorfelújítás a valaha volt legnagyobb népszerűségének örvend, az interneten pedig naponta tömegek osztják meg sikeres bútorfelújítási projektjeiket. Összeválogattuk a legjobban sikerül vintage komód vagy tálaló megoldásokat, melyeket mi is könnyen megvalósíthatunk otthon.

Stílus Maximalista lakberendezés – Képekkel mutatjuk be ezt a nem mindennapi stílust

Nem hallottál még a maximalista lakberendezésről? Vagy csupán nem tudsz konkrétumokat társítani hozzá? Segítünk jobban megismerni.

Kert Optikai csalás: így lesz egy kicsi kertből nagy

Nagyon sokan egy saját kertről álmodnak, aminek azonban az alapterülete gyakran sokkal kisebb, mint amekkorára a legtöbben vágynak. Azonban nem kell elkeseredni, ugyanis pár trükkel optikailag tágasabbá lehet varázsolni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin