Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Lakáseladás után mennyit kell adózni? Íme egy gyorstalpaló az ingatlaneladás utáni összegekről

Amikor végre sikerül eladnunk az ingatlanunkat, megkönnyebbülés önt el minket. De csak ideig-óráig, hiszen hamar felmerül a kérdés: „Lakáseladás után mennyit kell adózni?” Nagyon fontos tisztában lenni ezzel, hiszen alapesetbe egy ingatlan-eladás és -vásárlás fizetési kötelezettséggel jár.

Ötletládához ad!

Mikor kell lakáseladás után adót fizetni?

Szerencsére nem minden esetben kell adóznunk lakáseladás után. Ez röviden attól függ, hogy nyereséges volt-e az adásvétel számunkra. Akkor nevezzük nyereségesnek az ingatlaneladást, ha több pénzért sikerül eladnunk a lakást, mint amennyiért megvásároltuk annak idején. Ez akkor is érvényes, ha mondjuk kerek 15 millió forintért vettük az ingatlant, és 15 millió 100 ezer forintért adjuk el, és akkor is, ha a 15 millió Ft-os ingatlant 25 millió Ft-ért adtuk el.

A jogszabályok mentesítenek minket az adófizetési kötelezettség alól, ha nem lett nyereségünk a lakásunk eladásával, azaz kevesebb összegért adtuk el, mint amennyiért vettük annak idején. Azaz például ha 15 millió Ft-ért vásároltuk az ingatlanunkat, és 13 millió Ft-ért találtunk neki új gazdát. Ugyanez a helyzet, ha az eladott ingatlan az adásvétel előtt több mint 5 évig a tulajdonunkban állt, és más szabályok vonatkoznak ránk, ha például öröklés után adtunk ingatlantól.

Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell adózni?

Ha azonban nyereséggel sikerül eladni az ingatlanunkat, akkor kötelesek vagyunk adót fizetni. Hogyan számoljuk ki, hogy lakáseladás után mennyit kell fizetni? Segítünk megfejteni a képletet.

A lakáseladás utáni adó mértéke a nyereség mértékétől függ, ezt vesszük számolásunk alapjául. A nyereség az a különbség, ami az ingatlan vásárlási és eladási összegének a különbsége. Ennek az összegnek a 15%-át kell befizetni az első évben, a második évben a nyereség 15%-ának a 90%-át, a harmadik évben a nyereség 15%-ának a 60%-át, a negyedik évben pedig a nyereség 15%-ának 30%-át. Az ötödik évtől már nem kell fizetnünk semmit. Ez elsőre bizonyára bonyolultnak és átláthatatlannak tűnhet, ezért hoztunk egy számszerű példát.

Ha 100 ezer forintos nyereséggel adjuk el az ingatlant, akkor az első évben ennek a 15%át fizetjük be, azaz 15 000 Ft-ot. A második évben a 15 000 Ft 90%-át fizetjük, azaz 13 500 Ft-ot. A harmadik évben 60%-ot kell fizetni, vagyis 9 000 Ft-ot, az utolsó évben pedig 4 500 Ft-ot.

Amennyiben nem bízunk a matematika tudásunkban, vagy egy könnyebb megoldást választanánk, vegyük igénybe a NAV weboldalán található ingyenes kalkulátort.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin