Forrás: Getty

Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

Konyhatervezési kisokos – A 6 legfontosabb kérdés

1. Mire használjuk a konyhát?

Az első és legfontosabb lépés a konyhatervezés során a konyha fő funkciójának meghatározása. Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, hiszen a konyha a főzés fő helyszíne. Ám ha nem szeretünk főzni, vagy csak egyszerű ételeket készítünk, akkor kár az egész konyhát egy hatalmas főzőtérré alakítani. Előfordulhat, hogy a konyha mérete miatt az összejövetelek központi helyszíne lesz. Ezek alapján tudjuk eldönteni, mekkora részt szánjunk főzésre, és mekkora ülőrészt kell kialakítanunk.

2. Mekkora a büdzsé?

A konyha tervezésekor az első lépések között kell meghatároznunk a büdzsét, amiből dolgozhatunk. Ez nagyon fontos, hiszen így tudjuk priorálni a kiadásokat és mindenre arányosan pénzt fordítani. Ne csak egyetlen összeget határozzunk meg, hanem készüljünk több eshetőségre. Nevezzünk meg egy összeget, ami az ideális kiadás, és legyen egy plafon, amit semmilyen körülmények között nem lépünk át.

3. Milyen anyagból készüljön a konyhapult?

A másik kardinális kérdés a konyhapult. Megéri drága darabba beruházni? Inkább szép, vagy inkább praktikus legyen? A tökéletes darab kiválasztásához figyelembe kell vennünk a konyha fő funkcióját és az erre szánt büdzsét. Nem érdemes például márvány pultot venni, ha minden nap hosszú órákon át főzőcskézünk. Viszont ha ritkán főzöl, és csodaszép konyhára vágysz, akkor válogathatsz a szebb, de kényesebb darabok közül.

4. Hogy lehetne a praktikussá tenni az elrendezést?

A profik szerint a konyhatervezési kisokos legfontosabb eleme a „főző háromszög”. Ezt a képzeletbeli háromszöget a mosogató, tűzhely és hűtő között kell meghúzni. A háromszög feladata a konyha elrendezésének az alapját adni, hiszen ez a három fő pont a főzés során.

5. Hogyan véglegesítsük a tervet?

Miután a fontosabb alapkérdéseket megválaszoltuk, ideje inspirációt gyűjteni. Az Instagram, Pinterest és lakberendezési magazinok rengeteg ötletet adhatnak, ráadásul már tudunk célzottan megoldásokat keresni, hiszen az alapelrendezést és árkategóriát már meghatároztuk.

6. Mik a leggyakoribb buktatók?

A konyhatervezés komplex folyamat, ezért ne féljünk segítséget kérni szakemberektől. Különösen fontos a segítségkérés vízvezeték és áram kérdéskörben, nehogy túlterheljük a hálózatot. A másik nagy hiba, ha nem vesszük figyelembe a konyhánk egyedi tulajdonságait, nem vagyunk rugalmasak a folyamat során, vagy ha nem tudjuk, mit akarunk elérni az új konyhával.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.