Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Ötletládához ad!

Konyhatervezési kisokos – A 6 legfontosabb kérdés

1. Mire használjuk a konyhát?

Az első és legfontosabb lépés a konyhatervezés során a konyha fő funkciójának meghatározása. Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, hiszen a konyha a főzés fő helyszíne. Ám ha nem szeretünk főzni, vagy csak egyszerű ételeket készítünk, akkor kár az egész konyhát egy hatalmas főzőtérré alakítani. Előfordulhat, hogy a konyha mérete miatt az összejövetelek központi helyszíne lesz. Ezek alapján tudjuk eldönteni, mekkora részt szánjunk főzésre, és mekkora ülőrészt kell kialakítanunk.

2. Mekkora a büdzsé?

A konyha tervezésekor az első lépések között kell meghatároznunk a büdzsét, amiből dolgozhatunk. Ez nagyon fontos, hiszen így tudjuk priorálni a kiadásokat és mindenre arányosan pénzt fordítani. Ne csak egyetlen összeget határozzunk meg, hanem készüljünk több eshetőségre. Nevezzünk meg egy összeget, ami az ideális kiadás, és legyen egy plafon, amit semmilyen körülmények között nem lépünk át.

3. Milyen anyagból készüljön a konyhapult?

A másik kardinális kérdés a konyhapult. Megéri drága darabba beruházni? Inkább szép, vagy inkább praktikus legyen? A tökéletes darab kiválasztásához figyelembe kell vennünk a konyha fő funkcióját és az erre szánt büdzsét. Nem érdemes például márvány pultot venni, ha minden nap hosszú órákon át főzőcskézünk. Viszont ha ritkán főzöl, és csodaszép konyhára vágysz, akkor válogathatsz a szebb, de kényesebb darabok közül.

4. Hogy lehetne a praktikussá tenni az elrendezést?

A profik szerint a konyhatervezési kisokos legfontosabb eleme a „főző háromszög”. Ezt a képzeletbeli háromszöget a mosogató, tűzhely és hűtő között kell meghúzni. A háromszög feladata a konyha elrendezésének az alapját adni, hiszen ez a három fő pont a főzés során.

5. Hogyan véglegesítsük a tervet?

Miután a fontosabb alapkérdéseket megválaszoltuk, ideje inspirációt gyűjteni. Az Instagram, Pinterest és lakberendezési magazinok rengeteg ötletet adhatnak, ráadásul már tudunk célzottan megoldásokat keresni, hiszen az alapelrendezést és árkategóriát már meghatároztuk.

6. Mik a leggyakoribb buktatók?

A konyhatervezés komplex folyamat, ezért ne féljünk segítséget kérni szakemberektől. Különösen fontos a segítségkérés vízvezeték és áram kérdéskörben, nehogy túlterheljük a hálózatot. A másik nagy hiba, ha nem vesszük figyelembe a konyhánk egyedi tulajdonságait, nem vagyunk rugalmasak a folyamat során, vagy ha nem tudjuk, mit akarunk elérni az új konyhával.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin