Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Ötletládához ad!

Konyhatervezési kisokos – A 6 legfontosabb kérdés

1. Mire használjuk a konyhát?

Az első és legfontosabb lépés a konyhatervezés során a konyha fő funkciójának meghatározása. Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, hiszen a konyha a főzés fő helyszíne. Ám ha nem szeretünk főzni, vagy csak egyszerű ételeket készítünk, akkor kár az egész konyhát egy hatalmas főzőtérré alakítani. Előfordulhat, hogy a konyha mérete miatt az összejövetelek központi helyszíne lesz. Ezek alapján tudjuk eldönteni, mekkora részt szánjunk főzésre, és mekkora ülőrészt kell kialakítanunk.

2. Mekkora a büdzsé?

A konyha tervezésekor az első lépések között kell meghatároznunk a büdzsét, amiből dolgozhatunk. Ez nagyon fontos, hiszen így tudjuk priorálni a kiadásokat és mindenre arányosan pénzt fordítani. Ne csak egyetlen összeget határozzunk meg, hanem készüljünk több eshetőségre. Nevezzünk meg egy összeget, ami az ideális kiadás, és legyen egy plafon, amit semmilyen körülmények között nem lépünk át.

3. Milyen anyagból készüljön a konyhapult?

A másik kardinális kérdés a konyhapult. Megéri drága darabba beruházni? Inkább szép, vagy inkább praktikus legyen? A tökéletes darab kiválasztásához figyelembe kell vennünk a konyha fő funkcióját és az erre szánt büdzsét. Nem érdemes például márvány pultot venni, ha minden nap hosszú órákon át főzőcskézünk. Viszont ha ritkán főzöl, és csodaszép konyhára vágysz, akkor válogathatsz a szebb, de kényesebb darabok közül.

4. Hogy lehetne a praktikussá tenni az elrendezést?

A profik szerint a konyhatervezési kisokos legfontosabb eleme a „főző háromszög”. Ezt a képzeletbeli háromszöget a mosogató, tűzhely és hűtő között kell meghúzni. A háromszög feladata a konyha elrendezésének az alapját adni, hiszen ez a három fő pont a főzés során.

5. Hogyan véglegesítsük a tervet?

Miután a fontosabb alapkérdéseket megválaszoltuk, ideje inspirációt gyűjteni. Az Instagram, Pinterest és lakberendezési magazinok rengeteg ötletet adhatnak, ráadásul már tudunk célzottan megoldásokat keresni, hiszen az alapelrendezést és árkategóriát már meghatároztuk.

6. Mik a leggyakoribb buktatók?

A konyhatervezés komplex folyamat, ezért ne féljünk segítséget kérni szakemberektől. Különösen fontos a segítségkérés vízvezeték és áram kérdéskörben, nehogy túlterheljük a hálózatot. A másik nagy hiba, ha nem vesszük figyelembe a konyhánk egyedi tulajdonságait, nem vagyunk rugalmasak a folyamat során, vagy ha nem tudjuk, mit akarunk elérni az új konyhával.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin