Forrás: Getty

Kellemetlen a levegő reggel a hálóban? Ezzel a 7 tippel tehetsz ellene

1. tipp – Aludjunk nyitott ablaknál

Ez egy rendkívül egyszerű, ám hatékony tipp: aki bukóra nyitott ablaknál alszik, az biztos lehet abban, hogy az elhasznált levegő ki, míg a friss levegő be tud áramolni, így reggel nem lesz kellemetlen a tér. Amennyiben nem tudunk vagy akarunk nyitott ablaknál aludni, akkor használjunk levegőtisztítót.

2. tipp – Frissességre fel!

Számos házi praktika és boltban kapható termék segít abban, hogy jó illat legyen a hálóban. Ha egy tálkába sót teszünk, akkor az magába szívja a nedvességet és a kellemetlen szagokat is. Az őrölt kávé hasonló hatással bír. Sőt mi több, léteznek olyan szobanövények, amelyek tisztítják a levegőt, így ezek beszerzése is megoldhatja ezt a problémát.

3. tipp – Ne ágyazzunk be

Igen, jól olvastad! Annak ellenére, hogy anyukánk arra tanított minket, hogy minden reggel beágyazzunk. Ezt mégsem ajánlják a szakértők, méghozzá különböző higiéniai szempontok miatt. Ha reggel beágyazunk, akkor az éjszaka során kiizzadt verejtéket „bezárjuk” az ágyba, így olyan környezetet teremtünk, amiben tökéletesen érzik magukat például az ágyi poloskák. Azt javasoljuk, hogy felkelés után várjunk legalább 2 órát, alaposan rázzuk ki a paplant, és csak ezután ágyazzunk be.

4. tipp – Megfelelő textilek

Kevesen tudják, de egy egészséges ember éjszakánként 0,5-1 liter közötti verejtéket izzad ki. Utóbbi elpárolog vagy beszívódik a matracba. Ezért annyira fontos, hogy megfelelő anyagokat válasszunk, azaz pamutból készült pizsamákat, a poliészteres darabokat pedig inkább mellőzzük. Ez természetesen az ágyneműre is igaz. Utóbbi esetén arra is figyeljünk, hogy mosható legyen 60 fokon. A matracot pedig rendszeresen szellőztessük át.

5. tipp – Megfelelő hőmérséklet

Ha már szóba került az izzadás: a megfelelő szobahőmérséklet kiválasztása esetén sokkal kisebb az esélye a verejtékezésnek. A szakemberek ajánlása szerint a hálószobában a 16-19 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális.

6. tipp – Kellemetlen lehelet megelőzése

A hálószobában terjengő rossz szag a kellemetlen lehelet eredménye is lehet, így annak megelőzése is ajánlott. Éjszaka kevesebb nyál termelődik, amitől a szánk kiszárad, így olyan baktériumok szaporodnak el, melyek ezt a kellemetlen szagot eredményezik. A megfelelő szájhigiéniával azonban csökkenthetjük ennek mértékét: fogmosás után a nyelvünket is tisztítsuk meg egy speciális eszközzel, illetve használjunk lágy szájvizet.

7. tipp – Radiátor és villanykörték tisztítása

Ki gondolná, hogy a fűtőtest és az égők takarítása ilyen jelentőségű?! Pedig így van! Amikor ezek az eszközök működnek, hőt termelnek, így bizonyos esetekben kellemetlen szagot áraszthatnak. Ezért fontos ezek tisztán tartása.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.