Forrás: Getty

Így takaríts ecettel – 3 környezetbarát recept 3 különböző felületre

Mi mindenre jó az ecet?

Az ecetet már nagyanyáink is használták a ragyogóan tiszta otthon érdekében. Ám az utóbbi évtizedekben sajnos elkanyarodtunk a természetes megoldásoktól, és a bolti vegyszerek vették át az uralmat a háztartásban. Pedig az ecet nem csak tisztít, de magas fokú fertőtlenítő képessége is van, emellett hatékonyan oldja a zsírt. Kellemetlen szaga miatt hihetetlennek tűnik, de szagtalanításban is verhetetlen a házi csodaszerek között.

Mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle szuper tisztítószert a különböző felületekre szabottan:

1. recept: Az ecet mint általános tisztító

Hozzávalók:

  • 250 ml desztillált fehér ecet
  • 500 ml víz
  • 5-10 csepp a kedvenc illóolajodból (a friss illat citrom, eukaliptusz és borsmenta segítségével elérhető)

Keverd össze a hozzávalókat egy edényben, majd töltsd egy szórófejes palackba. A keverék 3-6 hónapig jó, vagy addig, amíg nem veszel észre kellemetlen szagokat vagy állagot a használatakor.

2. recept: Ecetes ablak- és üvegtisztító

Hozzávalók:

  • 125 ml fehér ecet
  • 125 ml víz

Alaposan keverd össze a hozzávalókat, és a keveréket öntsd egy szórófejes palackba. Csak fújd az tisztítani kívánt ablak- vagy üvegfelületre, majd egy tiszta, száraz ronggyal töröld azt tisztára. Akár fél évig is jó, és bármikor könnyen újra kikeverheted.

3. recept: Ecetes lefolyótisztító

Hozzávalók:

  • 75 gramm szódabikarbóna
  • 250 ml fehér ecet
  • 1 liter forró víz

Az ecetes lefolyótisztító önmagában nem oldja meg a dugulást, viszont nem hagyja, hogy tovább romoljon a helyzet, ezért rendszeres használata mellett mindig tiszta és kellemetlen szagoktól mentes lesz az összes lefolyó a lakásodban.

Használata: Először kanalazd a szódabikarbónát a lefolyóba, erre öntsd rá az ecetet. Hagyd a keveréket pezsegni, majd 10 perc múlva önts egy liter forró vizet a lefolyóba, hogy leöblítsd a kombót.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.