Forrás: Getty

Így lesz újra pihe-puha, bolyhos a shaggy szőnyeged

A shaggy szőnyegek trendik, puhák és jópofák. Az évek alatt azonban „ellaposodhatnak”, szálaik erejüket veszítik, ez pedig a kinézetüket is elrontja. Ne aggódj, nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlva új szőnyegeket venned, van pár bevált házi praktika, melyek bizonyítottan működnek. Lássuk, mik ezek.

Bútornyomok eltüntetése

A szék- és asztallábak vagy más nehéz bútorok nyomai különösen a shaggy szőnyegeken látszódnak meg. Csúnya, kitaposott „folt” lesz a helyükön, ráadásul puhaságát is teljesen elveszti ez a terület. Ezen az alábbi praktikák segíthetnek:

1. Hajszárító

Csakúgy, mint a frizuráknál, a szőnyeg szálait is mutatósra lehet formázni hajszárító segítségével. Permetezzünk egy kevés vizet a lenyomott területre, majd hajszárító segítségével fújjuk össze-vissza a szálakat, hogy ismét borzas legyen a szőnyeg.

2. Jégkocka

Ha csak icipici terület lapult le a szőnyeg, egy-két jégkocka segítségével is orvosolhatjuk a problémát. Hagyjuk kiolvadni a jégkockákat, majd az ujjunkkal borzoljuk fel a vizes részt. Miután megszáradt, porszívózzuk is át az egész szőnyeget, hogy egységes legyen.

Az egész shaggy szőnyeg felújítása

A shaggy szőnyeg szépséghibája, hogy pár hónap alatt képes teljesen lelapulni, elveszteni puhaságát. Hogy ezt orvosoljuk és/vagy megelőzzük, két-három havonta vessük alá a szőnyeget egy alapos tisztításnak.

1. Szódabikarbóna és só

A szódabikarbóna tisztító és szagtalanító hatása nem újdonság, azonban képes a szálak összetapadását okozó mikroszennyeződéseket is felszámolni. Fújjuk be az egész szőnyeget vízzel, hogy nagyon enyhén nedves legyen, majd szórjuk be szódabikarbóna és só keverékével. Finomszálú kefével dolgozzuk a keveréket a szőnyeg szálai közé, és hagyjuk megszáradni. Ezután nagyon alaposan, a legmagasabb fokozaton porszívózzuk ki a szőnyeget.

2. Ecet és víz keveréke

Egy másik megoldás az ecet és víz keveréke, mivel az ecet képes megpuhítani a szőnyeg szálait, csakúgy, mint ahogy a ruhákat is mosásnál. 1:3 arányban keverjünk ecetet és vizet egy szórófejes flakonba, és fújjuk a leporszívózott szőnyegre. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy fellazítsa a szálakat, ezután egy száraz ronggyal itassuk fel a nagyját. Miután megszáradt a szőnyeg, porszívózással fejezzük be a takarítást.

3. Gőztisztító

Mivel a shaggy szőnyegek lelapulását letapadt szennyeződések is okozhatják, egy nagyon alapos tisztítással is jelentős javulást lehet elérni. Ebben segítségünkre lehet egy gőztisztító, amivel szinte újszerű állapotúvá tudjuk varázsolni a szőnyeget.

Mivel a shaggy szőnyegek lelapulását letapadt szennyeződések is okozhatják, egy nagyon alapos tisztítással is jelentős javulást lehet elérni. Ebben segítségünkre lehet egy gőztisztító, amivel szinte újszerű állapotúvá tudjuk varázsolni a szőnyeget.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.