Forrás: Getty

Hogyan tároljuk megfelelően a szezonális ruhákat? Ezt a 6 tippet fogadd meg hozzá

1. Tiszta ruhák elpakolása

Csak és kizárólag tiszta ruhákat pakoljunk el, máskülönben a sok por, folt és szennyeződés beleül a ruhák szálaiba, és jelentősen megrövidíti azok élettartamát. Ráadásul a frissen mosott ruha kevésbé vonzza a rovarokat – például a molylepkéket.

2. Megfelelő tároló

A szezonális ruhákat tárolhatjuk műanyagzsákban vagy kartondobozban is. A műanyagzacskóba kevésbé jut be a por, ezáltal tisztábbak lesznek a ruháink, amikor elővesszük őket újra. Sajnos rovarok szempontjából nincs túl jó választás, ugyanis a molyok mindkét anyagot ki tudják rágni, hogy hozzáférhessenek a textilekhez.

3. Óvatosan a molyirtóval!

A molyirtó effektív módja a ruhakárosító rovarok távol tartásának, ám jobb óvatosnak lennünk. A molyirtó ugyanis mérgező, ezért nem szabad olyan helyen tartani, ahol kisállatok vagy gyerekek is hozzáférhetnek. A ruhák közé is odafigyeléssel érdemes beledobni, lehetőleg ne érintkezzen közvetlenül a textilekkel. Ha pedig molyirtót használunk, akkor a következő szezonváltáskor előtt szigorúan tartsunk nagymosást.

4. Megfelelően akasszuk be őket a szekrénybe

A kabátokat, dzsekiket vagy kardigánokat érdemes vállfán tárolni. Lehetőleg minél egyenesebben tegyük fel a ruhákat, hogy gyűrődés-mentesek maradjanak. Akasztós zsákba is tehetjük őket, ez esetben olyan zsákot válasszunk, ami teljesen légáteresztő.

5. Megfelelő tárolóhely

A ruhák hónapokon át való tárolására sötét, száraz helyet válasszunk. Nem ajánlott a garázst vagy egy olyan mellékhelyiséget választani ahol fagyott vagy túlzottan párás lehet a levegő.

6. Szellőztessünk

Havonta egyszer nyisd ki a tárolt ruhák dobozát vagy zsákját, és hagyd őket pár órán át szellőzni. Akár ki is viheted őket a friss levegőre, hogy ne dohosodjanak be a következő szezonra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.