Forrás: Getty

Csináld magad illatosító – 3 természetes recept az illatos otthon jegyében

Miért jobb a csináld magad illatosító?

A bolti illatok általában elsőre nagyon intenzívek, de utána gyorsan eltűnnek, így sokat kell belőlük használni, ami se nem környezet-, se nem pénztárcabarát megoldás. Ráadásul sok bolti illatosítóban olyan vegyi anyagok vannak, amiket nem feltétlenül szeretnénk a lakásban szétfújni, főleg, ha kisgyerek vagy kisállat is él velünk. Ezzel szemben ha szeretnénk, egy csináld magad illatosító csak természetes alapanyagokat tartalmaz.

Az illatosítók alapja

Ahhoz, hogy saját magunk készítsünk illatosítókat, szükség van néhány alapvető kellékre, amik aztán az összes keverék alapját képezik. Először is kell egy permetezős flakon, amibe bele tudjuk tölteni a keveréket. Kell még desztillált víz, valamint egy kis orvosi alkohol is. Az alkohol segíti a víz és a felhasznált illóolajok keveredését, valamint gyorsítja a permet száradását is, így nem marad sokáig nedves a befújt felület.

Csináld magad illatosító – 3 recept

Levendulás-kamillás nyugtató illatosító

Ez az illatosító főként a hálószobákban és gyerekszobákban működik jól, ugyanis a levendula és a kamilla illata nyugtató hatással van ránk, így segíti a kikapcsolódást, valamint az éjszakai elalvást is megkönnyíti. Előbb adjunk a vízhez 5 csepp levendulás, valamint 10 csepp kamillás illóolajt és 1 evőkanál vaníliakivonatot, a végén pedig 1 evőkanál alkoholt. A vanília azért fontos, mert felerősíti az illatokat.

Élénkítő illatosító a dolgos hétköznapokra

Ha egy kis felfrissülésre vágysz, akkor ahhoz is van egy jó receptünk. Adj a vizes keverékhez 1 evőkanál alkoholt, majd 10 csepp borsmentát és 5-5 csepp rozmaring, illetve citrom illóolajt. A friss keverék segít átlendülni a fárasztó munkanapokon.

Tavaszi virágillat a lakásban

A tavaszi nagytakarítás után tökéletes választás lehet a nagyon üde virágillat a lakásban. Ehhez a víz, vanília és alkohol szokásos adagja mellett kell még 8-8 csepp levendulás, muskátlis és grapefruitos illóolajokból. A végeredmény megdöbbentően frissítő lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.