Ennek az 5 tippnek hála gyerekjáték lesz a bonsai fa gondozása

Ennek az 5 tippnek hála gyerekjáték lesz a bonsai fa gondozása

Mutatós, modern, egzotikus – mi lehet ez? A japán eredetű bonsai fa gondozása még tapasztalt kertészek számára sem egyszerű, hiszen a növény sok-sok fajtája ismert, ezek eltérő igényeit pedig nehéz kielégíteni. Ám akad pár általános igazság még a bonsai fák földjén is, ezek derülnek ki cikkünkből.

Ötletládához ad!

Először is: ismerjük meg a bonsai fát

A bonsai fa kinézete egész különleges. Konkrétan kis fákról van szó, melyeket egy cserépben nevelgetünk. Van gyökérzetük, törzsük és lombkoronájuk. A profi kertészeteknek úgy kell gondozni a csemetéket, hogy minden részén fejlődjön a növény, ám maradjon elég kicsi a cseréphez is. A neve is ide eredeztethető vissza, hiszen a bonsai szó szerint azt jelenti: „tálnövény”.

Eredete vitatott, egyesek szerint Kínából, mások szerint Japánból származik, ám kétségkívül Japánban népszerűbb. Leggyakrabban trópusi és mediterrán fajtákból nevelik őket, ezért most ezek igényeit vesszük górcső alá.

A bonsai fa gondozása:

  • Öntözése: Mivel a bonsai fákat igencsak kicsiny cserépbe ültetik, csak kis mennyiségű virágföld kerül alá. A kis mennyiségű föld nagyon gyorsan kiszárad – a bonsai fa gondozása sokszor épp itt hasal el. A hobbikertészek abba a hibába esnek, hogy rendszer szerint locsolják a bonsait, ez pedig nagy hiba. Törekedjünk arra, hogy a bonsai földje mindig nedves legyen, naponta ellenőrizzük a talajt. A bonsai fákat is erősen ajánlott a merítéses módszerrel öntözni, ez az, amikor néhány percre víz alá dugjuk a gyökérzetet. Ez idő alatt a fa felszívja a számára szükséges vízmennyiséget, és nem kell aggódni a túlöntözés miatt sem. 
  • Páratartalom: Ahogy az öntözésnél, úgy a párásításnál is nagyon kell ügyelni, hogy mindig kellő páratartalom legyen a levegőben. Ezt kétféleképpen is tudjuk garantálni növényünk számára: egyrészt permetezzük minden nap desztillált vízzel, de ki is tehetünk egy vizes tálat a növény közelébe. A rendszeres szellőztetés szintén segíthet az ideális páraszint biztosításában.
  • Elhelyezés: A bonsai fák rengeteg napfényt igényelnek, ezért kizárólag olyan ablakba tegyük őket, ahol naponta több órán át gyűjthetik magukba a természetes fényt.
  • Metszés: Ha metszeni kell a bonsai fát, az nagyon jó visszaigazolás, mert azt jelenti, hogy jól érzi magát nálunk a növény, és a lehető legjobban viseljük gondját. A bonsai különleges formáját csak akkor tudjuk megőrizni, ha a nagyon kósza, apró levélke hajtásokat azonnal eltávolítjuk róla.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin