Forrás: Getty

Általános és extra erős ablaktisztító receptek a ragyogó üvegfelületekért

Miért éri meg otthon készíteni az ablaktisztítót?

  • Pénztárcabarát: Az alapanyagokat érdemes nagy mennyiségben megvásárolni, hiszen a nagy kiszerelés mindig olcsóbb. Az ablaktisztítóhoz általános, a háztartásban amúgy is megtalálható alapanyagok kellenek, ezért garantáltan jobban jössz majd végül.
  • Természetbarát: Napjainkban már nem lehet sokadlagos szempont a takarításnál sem, hogy az milyen hatással van a környezetre. Márpedig az otthon elkészített keverékek mindig „zöldebbek” a bolti vegyszereknél.
  • Baba- és kisállatbarát: Az alábbi receptek olyan összetevőkre épülnek, amelyek nem mérgezőek.

Általános ablaktisztító recept:

Ehhez a recepthez csupán desztillált fehér ecet és desztillált víz kell. Utóbbi opcionális, ám ha a kemény a víz nálatok, érdemes desztilláltat használni az igazán csillogó végeredmény érdekében. Az ecetben lévő ecetsav, amit sok bolti tisztítószerben is használnak, erős tisztítószer, ami feloldja a lerakódásokat és a zsíros foltokat.

  1. Tölts egy tiszta szórófejes flakont egyenlő arányban ecettel és desztillált vízzel. Fontos: címkézd fel a flakont, és írd rá a keverék nevét és elkészítési idejét is. A felhasználási idő maximum 1 hónap, de a szakértők inkább 2-3 hétben szabják meg a szavatosságot.
  2. Bár az ecet szaga gyorsan elillan, az üvegtisztítóhoz adhatsz illatanyagot is. Adj kb. 10 cseppet a kedvenc illóolajodból a szórófejes flakonba, majd rázd össze, és kész is vagy.
Általános és extra erős ablaktisztító receptek a ragyogó üvegfelületekért
Forrás: Getty

Extra erős ablaktisztító recept:

A kukoricakeményítő finom szemcséi enyhe súroló hatást fejtenek ki, ezért egy erősen szennyezett üvegfelület tisztításakor jó szolgálatot tesznek. Ezen kívül desztillált vízre és desztillált fehér ecetre lesz szükséged.

  1. Keverj össze 60 ml desztillált fehér ecetet, egy evőkanál kukoricakeményítőt és 500 ml desztillált vizet egy szórófejes palackban, majd ezt is címkézd fel, és írd rá az összetevőket és az elkészítés dátumát.
  2. Minden használat előtt rázd fel a szórófejes flakont, hogy az oldat jól összekeveredjen, mielőtt az ablakra permeteznéd. Fentről lefelé haladj, majd hagyd hatni néhány percig. Ezután vizes mikroszálas ronggyal egyszerűen töröld tisztára az üveget.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.