Forrás: Getty

5 praktika a gyümölcsfoltok eltávolítására

Forró víz

Ha megtörtént a baj, akkor azonnal engedj a foltra forró vizet. Ez tökéletesen működik például bogyós gyümölcsök okozta friss foltok esetén. Ezután dobd be a ruhadarabot a mosógépbe, és a szokott módon mosd ki.

Vigyázat! Nem minden anyag viseli jól a forró vizet, ezért csak strapabíró textilek esetén alkalmazd ezt a praktikát!

Citromlé

Ez a megoldás piros gyümölcsök, például cseresznye okozta foltok esetén működik a leghatékonyabban. A citromsav remek ellenszere a makacsabb gyümölcsfoltoknak. Ehhez csepegtess belőle néhány cseppet az érintett területre, és hagyd hatni, majd mosd ki a ruhát a mosógépben.

Ecet

A tiszta, de a vízzel hígított ecet is jó választásnak bizonyul foltok esetén. 2:1 arányban keverj össze vizet ecettel, és ezt vidd fel az érintett területre. Várj pár percet, hogy a keverék ki tudja fejteni a hatását, majd jöhet rá egy normál mosóprogram.

Sütőpor vagy szódabikarbóna

Ez a két anyag sosem hiányozhat a sorból, ha házi praktikákról esik szó, hiszen mindkettő igazi csodaszer. Ahhoz, hogy ki tudják fejteni a hatásukat, önts a sütőporhoz vagy a szódabikarbónához némi vizet, majd keverd el. A cél, hogy egy jól kenhető pasztát kapj, amit fel tudsz vinni a foltra. Várj pár percet, dörzsöld át, majd öblítsd ki.

Tipp: Ez a praktika tökéletesen működik foltos szőnyegek, kanapék vagy terítők esetén is.

Tej vagy ásványvíz

Egy rendkívül makacs gyümölcsfolt van a ruhádon? Akkor próbáld ki a következőt. Ha még friss a folt, akkor a mosás előtt kb. 30 perccel áztasd be az érintett ruhadarabot ásványvízbe vagy tejbe. Amennyiben már egy beszáradt foltról van szó, akkor egy éjszakára áztasd be. Ezután keféld át a foltot, öblítsd le tiszta vízzel, majd mosd ki a ruhadarabot. Ha még ez sem tüntetné el teljesen a foltot, akkor a tejhez keverj némi citromlevet, és ebbe áztasd be az érintett részt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.