Forrás: Getty

5 lakberendezési hiba, amit mindannyian elkövetünk

Túl kicsi szőnyeg

Ha a szőnyeg a szoba, illetve a bútorok méreteihez képest túl kicsi, akkor a helyiség zsúfoltnak és kényelmetlennek fog tűnni. Ennek elkerülése érdekében mindig egy akkora szőnyeget válasszunk, ami legalább 30 centiméterrel túllóg minden irányba.

Tipp: Ha a vásárlás során nem vagyunk biztosak abban, hogy jó méretű szőnyeget néztünk-e ki, akkor az adott helyiségben mérjük ki a szőnyeg szélességét és hosszát, majd egy ragasztószalag segítségével jelöljük be a padlón. Ennek a keretnek köszönhetően pontosan látni fogjuk, hogy megfelelő méretű darabot választottunk-e vagy sem.

Természetes fény kizárása

A kintről beszűrődő természetes fény nem csak világosabbá és barátságosabbá varázsolja a teret, hanem ránk is pozitív hatással van, hiszen energiával tölt fel minket. Épp ezért annyira fontos, hogy ne akadályozzuk a fény bejutását, azaz ne tegyünk túl nagy növényeket vagy dekorációkat az ablakba. Ha mindenáron díszíteni szeretnénk a párkányt, akkor inkább csak kicsi kaktuszokat vagy fűszernövényeket helyezzünk rá.

Fehér falak mindenhol

Minél világosabb a falszín, annál nagyobbnak tűnik a szoba, legalábbis ez a szabály vonatkozik a kicsi és egyben sötét helyiségekre. Ha azonban nagy és tágas egy szoba, akkor rendkívül fontos, hogy hangsúlyozzunk ki bizonyos területeket. Erre tökéletes megoldás, ha például más színűre festünk egy falat. Arra természetesen figyeljünk, hogy az árnyalat passzoljon a szobába és a többi színhez. Tovább fokozhatjuk ezt a hatást, ha egy ablakhoz közeli falat választunk, hiszen a fény kihangsúlyozza a színt.

Túl alacsony karnis

Annak érdekében, hogy optikailag nagyobbnak látszódjanak a szobák, a függönykarnist a lehető legmagasabbra szereljük fel. Minél magasabban van a plafon, annál hosszabb függönyt kell beszereznünk.

Túl kicsi képek

A képek megfelelő méretére is ajánlott figyelnünk. Minél nagyobb egy fal, annál nagyobb legyen a kép is, ellenkező esetben elvész a térben. Ha nem szeretnénk egy nagy képet felakasztani, akkor nyugodtan készítsünk több képből egy szuper galériafalat!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.