Trendi vagy időtálló? Mutatjuk, hogyan döntsd el, mi hova tartozik

Trendi vagy időtálló? Mutatjuk, hogyan döntsd el, mi hova tartozik

Trendi vagy időtálló? Két hasonló, mégis eltérő jelentéssel bíró szó. Lakberendezési kontextusban mindkettővel sokszor találkozhatunk, ezért megéri tisztába tenni azzal, mégis miben térnek el egymástól. A fogalom tisztázása után már sokkal könnyebb dolgunk van megkülönböztetni a trenditől az időtállót.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mit jelent a trendi?

A trendi lakberendezési tárgyak az éppen aktuális divatnak felelnek meg. Sokszor találkozhatunk szélsőségesen trendi darabbal, ami igencsak eltúlozza az aktuálisan szépnek hitt irányvonalat. Éppen ezért bánjuk meg pár évvel (vagy akár már hónappal) később, hogy trendi, nem pedig időtálló darabot választottunk. A trendi tárgyak másik hátránya, hogy sokszor a minőségül is ahhoz igazodik, hogy addig tartsanak ki, amíg a népszerűségük.

Mit jelent az időtálló?

A trendi és az időtálló jelző nem teljesen egymás ellentéte, bár akadnak különbségek. Az időtálló lakberendezés általában nem szélsőséges, sokkal inkább az arany középútra törekszik. Gyakran merít korábbi trendekből, amelyek kiállták az idő próbáját, és ciklikusan ismét divatossá válnak. Az időtálló lakásdekoráció éppen ezért jobb minőségű alapanyagokból is készül – persze kivétel mindig akad.

Hogyan állapítsuk meg, hogy mi trendi, és mi időtálló?

  • Volt már divatos? Ha már évszázadok óta kering a lakberendezés világában, vagy akár csak az elmúlt pár évtizedben is többször volt népszerű, akkor valószínű, hogy időtálló darabról beszélünk. Ezzel szemben a trendi tárgyak még mindig viszonylag újnak számítanak – ilyen volt például a neon őrület a 80-as években, majd 2010-2015 között.
  • Jó minőségű? Mint említettük, a trendi darabok többsége silány anyagokból készül, legalábbi akkor, ha a tervező is tiszavirágéletűnek szánja őket. Persze a minőség nem mindig garancia a kortalan eleganciára, de sokszor kéz a kézben jár.
  • Mennyire sokoldalú a dekortárgy? Az időtálló darabok sokoldalúak, azaz kisebb-nagyobb felújítások után is megállják a helyüket a megújult lakásban. A trendi dekorációk azonban csak bizonyos környezetben mutatnak jól, ezért a felújítás után már valószínűleg nem mutatnak jól otthonunkban.
  • Át lehet alakítani? Egy minőségi komód átfestve is jól mutat, ezért az időtálló kategóriába sorolhatjuk. Azok a darabok azonban, amelyeknek nincs másik arcuk, inkább a trendi kategóriába tartoznak.  

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin