Trendi vagy időtálló? Mutatjuk, hogyan döntsd el, mi hova tartozik

Trendi vagy időtálló? Mutatjuk, hogyan döntsd el, mi hova tartozik

Trendi vagy időtálló? Két hasonló, mégis eltérő jelentéssel bíró szó. Lakberendezési kontextusban mindkettővel sokszor találkozhatunk, ezért megéri tisztába tenni azzal, mégis miben térnek el egymástól. A fogalom tisztázása után már sokkal könnyebb dolgunk van megkülönböztetni a trenditől az időtállót.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mit jelent a trendi?

A trendi lakberendezési tárgyak az éppen aktuális divatnak felelnek meg. Sokszor találkozhatunk szélsőségesen trendi darabbal, ami igencsak eltúlozza az aktuálisan szépnek hitt irányvonalat. Éppen ezért bánjuk meg pár évvel (vagy akár már hónappal) később, hogy trendi, nem pedig időtálló darabot választottunk. A trendi tárgyak másik hátránya, hogy sokszor a minőségül is ahhoz igazodik, hogy addig tartsanak ki, amíg a népszerűségük.

Mit jelent az időtálló?

A trendi és az időtálló jelző nem teljesen egymás ellentéte, bár akadnak különbségek. Az időtálló lakberendezés általában nem szélsőséges, sokkal inkább az arany középútra törekszik. Gyakran merít korábbi trendekből, amelyek kiállták az idő próbáját, és ciklikusan ismét divatossá válnak. Az időtálló lakásdekoráció éppen ezért jobb minőségű alapanyagokból is készül – persze kivétel mindig akad.

Hogyan állapítsuk meg, hogy mi trendi, és mi időtálló?

  • Volt már divatos? Ha már évszázadok óta kering a lakberendezés világában, vagy akár csak az elmúlt pár évtizedben is többször volt népszerű, akkor valószínű, hogy időtálló darabról beszélünk. Ezzel szemben a trendi tárgyak még mindig viszonylag újnak számítanak – ilyen volt például a neon őrület a 80-as években, majd 2010-2015 között.
  • Jó minőségű? Mint említettük, a trendi darabok többsége silány anyagokból készül, legalábbi akkor, ha a tervező is tiszavirágéletűnek szánja őket. Persze a minőség nem mindig garancia a kortalan eleganciára, de sokszor kéz a kézben jár.
  • Mennyire sokoldalú a dekortárgy? Az időtálló darabok sokoldalúak, azaz kisebb-nagyobb felújítások után is megállják a helyüket a megújult lakásban. A trendi dekorációk azonban csak bizonyos környezetben mutatnak jól, ezért a felújítás után már valószínűleg nem mutatnak jól otthonunkban.
  • Át lehet alakítani? Egy minőségi komód átfestve is jól mutat, ezért az időtálló kategóriába sorolhatjuk. Azok a darabok azonban, amelyeknek nincs másik arcuk, inkább a trendi kategóriába tartoznak.  

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin