Forrás: Getty

Maximalista lakberendezés – Képekkel mutatjuk be ezt a nem mindennapi stílust

A maximalista lakberendezés idehaza – és egyébként az egész világon – ritkaszámba megy. Ennek oka nem a kinézetében keresendő, sokkal inkább abban, hogy nem egyszerű jól megtervezni és szépen megvalósítani. Lássuk konkrét példákon keresztül, hogy mit is jelent a maximalista lakberendezés.

A maximalista lakberendezés rövid története

Elég csak végig venni az uralkodó trendeket ahhoz, hogy rájöjjünk, a maximalista lakberendezés egyáltalán nem napjaink szüleménye. A maximalizmus az évszázadok során mindig a tehetős és rangos személyek jellemző stílusa volt. Akkoriban nem az volt a cél, hogy ízléses enteriőrt hozzanak létre, hanem minél több státusz szimbólumot felhalmozzanak, ezzel bizonyítva átlagon felüli vagyoni helyzetüket.

Az elmúlt pár évben azonban ismét felkapott lett a maximalizmus, ugyan most nem az anyagi javak, hanem a személyiségünk „mutogatása” miatt. A maximalista lakberendezés ugyanis arról híres, hogy mindent megmutatunk, amit szeretünk.

Extrém maximalista lakberendezés

  • Minden, mindenhol

Szinte már raktárban érezhetjük magunkat egy-egy maximalista lakásban. A „minden, mindenhol” elvet hagyjuk érvényesülni, és kipakoljuk a falra és a bútorokra az életünket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kitesszük az összes szuvenírt, amit utazások alkalmával gyűjtöttünk, és tele pakoljuk a falat olyan képekkel, melyek számunkra kedves dolgokat ábrázolnak.

  • Minták és anyagok tömkelege

Nem vagy egyedül, ha azt se tudod, hova nézz ezen a maximalista konyháról készült képen. A sok, különböző színű minta igazi kavalkád hangulatot teremt, amit tovább fokoz, hogy az anyagok is keverve lettek: fém, fa, bádog, műanyag, a listát szinte napestig lehetne sorolni. Mintha nem lenne mindez elég, a konyha tervezője élénk színeket választott, így tényleg el lehet veszni a sokféle inger között. A képet szemlélve megállapíthatjuk, hogy a tulajdonos rajong a zebrákért, azaz itt is érvényesül, hogy a kedvenc, személyiségünkre jellemző tárgyakkal díszítünk.

Hétköznapi(bb) maximalista lakberendezés

  • Élénk színskála

Ha az extrém példákat nem mernéd bevállalni otthonodban (ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül), akkor sem kell lemondanod a maximalista enteriőrről. Az élénk, de egymáshoz jól passzoló színskála például a maximalista megoldások táborát erősíti. Kifejezetten ízléses, vidám végeredményt lehet így elérni.

  • Maximalista chic

A maximalizmushoz a klasszikus, antik bútorokat párosítjuk, pedig lehet modernizálni is az irányzatot. Sőt, kifejezetten chic hatást is elérhetünk például párduc- vagy virágmintával. A sok mintát ellensúlyozhatjuk fehér falrészekkel és letisztult formájú bútorokkal, így nem lesz túl „sok” az összkép.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.