Forrás: Getty

5 felújítási hiba, amitől penészes lesz a fürdőszoba

1. Kicsi és zajos szellőztető

A szellőztető berendezés kiválasztásakor mindenképpen vedd figyelembe, hogy mennyi levegőt képes áramoltatni egységnyi idő alatt, mennyi a teljesítménye, a fordulatszáma és a zajszintje. Ezek a paraméterek segítenek abban, hogy kellően hatékony, ugyanakkor ne túl zajos ventilátort válassz. Páratartalom-érzékelős változatok is léteznek, amelyek maguktól bekapcsolnak, amikor szükséges, megóvva a fürdőszobát a túl sok párától.

2. Szigetelés hiánya

A fal és a csempe között elhelyezett szigetelés – akár gipszkarton – rengeteget segíthet abban, hogy a falak nedvességet szívjanak magukba, mert a zuhanykabin vagy a kád környékén sokkal alacsonyabb hőmérséklettel találkoznak majd a vízcseppek. Ez a fűtés szempontjából is praktikus, hiszen a hő bent marad, a páratartalom viszont nem növekszik annyira.

3. Túl kicsi törölközőszárító

A törölközőszárító egyszerűen elengedhetetlen a penészmentes fürdőszobához. De nem elég, ha van: megfelelő méretűnek is kell lennie! Fontos, hogy a család minden tagjának teljesen meg tudjon száradni a törölközője, méghozzá viszonylag rövid idő alatt. Egy-egy nedves darab ugyanis jelentősen megnövelheti a helyiség páratartalmát, ami kedvez a penészgombák elszaporodásának.

5 felújítási hiba, amitől penészes lesz a fürdőszoba
Forrás: Getty

4. A padlófűtés elvetése

A padlófűtés kialakítása befektetést jelent, ami viszont nemcsak a hatékonyság révén térül meg, hanem azért is, mert a rendkívül hamar felszáradó nedvesség megakadályozza a páratartalom növekedését. Így akár évekkel kitolható a következő felújítás esedékessége, tehát hosszú távon még spórolhatsz is vele.

5. Egyszerű falfesték a penészgátló helyett

A penészgátló falfestékek segítenek az undok penészfoltok távoltartásában. Természetesen akkor a leghatékonyabbak, ha nincs olyan vízszigetelési vagy szellőztetési probléma, ami jócskán megnehezítené a dolgukat.

5 felújítási hiba, amitől penészes lesz a fürdőszoba
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.