Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Manapság egyre népszerűbbek a napelemes megoldások, azonban nem árt ismerni néhány alapvető fogalmat és szakkifejezést, ahhoz, hogy megtervezhessük otthonunk megújuló energiával történő ellátását. Ebben segíthet az alábbi fogalomtár és a Terrán, hiszen a nagy múltú tetőcserép gyártó évszázados hagyományokra építi működését, emellett elhivatott a felhasználók a szakemberek edukálásában is.

Ötletládához ad!

Szolárpanel: Közismert nevén napelem, mely elsősorban a fény elektromágneses sugárzását hivatott közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani, speciális felületének köszönhetően. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényforrás esetén lezajlik, nem szükséges hozzá kizárólagosan napfény, de leghatékonyabbnak és egyben az egyetlen megújuló fényenergia-forrásnak a Nap számít. Egy-egy napelemre átlagosan 20 év teljesítménygaranciát vállalnak a gyártók – noha valódi élettartamuk ennél sokkal hosszabb.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Inverter: A napelemek által előállított egyenáram átalakítására szolgál, melynek köszönhetően a megtermelt energia váltóáramként vezethető be háztartásunk rendszerébe. Az inverter szolgáltatói engedélyeztetése szükséges, így érdemes előre gondolkodni egy esetleges későbbi rendszerbővítéssel kalkulálva – ami napelemes tetőcserepekkel könnyebben megoldható, mint a hagyományos szolárpanelek esetében.

Megtérülési idő: Az az időtartam, melyet követően a napelemes rendszerek a telepítésbe fektetett összeget megtermelik. Számításakor az átlagos fogyasztásunk, a napelemek termelési teljesítménye és az elektromos energia ára mellett fontos figyelembe venni az amortizáció, a karbantartás és későbbi bővíthetőség esetleges költségeit is.

Rögzítő rendszerek: A napelemek rögzítése speciális megoldásokat kíván, különösen, ha a tetőre telepítjük. Fontos szempont a korrózió-állóság és a külső behatásokkal szembeni ellenállás. A rögzítés során mérlegelni kell a tetőáttörést és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is.

Generon: A Terrán saját megoldása zöldenergia-termelésre. A díjnyertes fejlesztésű, tetőcserépébe integrált napelemes rendszer megkönnyíti a későbbi bővítést, karbantartást, és mivel hagyományos cserepek helyett alkalmazható, a rögzítéssel elkerülhető a rögzítő rendszerek alkalmazásának minden kockázata úgy, hogy modern és esztétikus megjelenést kölcsönöz tetőnk számára.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin