Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Manapság egyre népszerűbbek a napelemes megoldások, azonban nem árt ismerni néhány alapvető fogalmat és szakkifejezést, ahhoz, hogy megtervezhessük otthonunk megújuló energiával történő ellátását. Ebben segíthet az alábbi fogalomtár és a Terrán, hiszen a nagy múltú tetőcserép gyártó évszázados hagyományokra építi működését, emellett elhivatott a felhasználók a szakemberek edukálásában is.

Ötletládához ad!

Szolárpanel: Közismert nevén napelem, mely elsősorban a fény elektromágneses sugárzását hivatott közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani, speciális felületének köszönhetően. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényforrás esetén lezajlik, nem szükséges hozzá kizárólagosan napfény, de leghatékonyabbnak és egyben az egyetlen megújuló fényenergia-forrásnak a Nap számít. Egy-egy napelemre átlagosan 20 év teljesítménygaranciát vállalnak a gyártók – noha valódi élettartamuk ennél sokkal hosszabb.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Inverter: A napelemek által előállított egyenáram átalakítására szolgál, melynek köszönhetően a megtermelt energia váltóáramként vezethető be háztartásunk rendszerébe. Az inverter szolgáltatói engedélyeztetése szükséges, így érdemes előre gondolkodni egy esetleges későbbi rendszerbővítéssel kalkulálva – ami napelemes tetőcserepekkel könnyebben megoldható, mint a hagyományos szolárpanelek esetében.

Megtérülési idő: Az az időtartam, melyet követően a napelemes rendszerek a telepítésbe fektetett összeget megtermelik. Számításakor az átlagos fogyasztásunk, a napelemek termelési teljesítménye és az elektromos energia ára mellett fontos figyelembe venni az amortizáció, a karbantartás és későbbi bővíthetőség esetleges költségeit is.

Rögzítő rendszerek: A napelemek rögzítése speciális megoldásokat kíván, különösen, ha a tetőre telepítjük. Fontos szempont a korrózió-állóság és a külső behatásokkal szembeni ellenállás. A rögzítés során mérlegelni kell a tetőáttörést és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is.

Generon: A Terrán saját megoldása zöldenergia-termelésre. A díjnyertes fejlesztésű, tetőcserépébe integrált napelemes rendszer megkönnyíti a későbbi bővítést, karbantartást, és mivel hagyományos cserepek helyett alkalmazható, a rögzítéssel elkerülhető a rögzítő rendszerek alkalmazásának minden kockázata úgy, hogy modern és esztétikus megjelenést kölcsönöz tetőnk számára.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin