Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Manapság egyre népszerűbbek a napelemes megoldások, azonban nem árt ismerni néhány alapvető fogalmat és szakkifejezést, ahhoz, hogy megtervezhessük otthonunk megújuló energiával történő ellátását. Ebben segíthet az alábbi fogalomtár és a Terrán, hiszen a nagy múltú tetőcserép gyártó évszázados hagyományokra építi működését, emellett elhivatott a felhasználók a szakemberek edukálásában is.

Ötletládához ad!

Szolárpanel: Közismert nevén napelem, mely elsősorban a fény elektromágneses sugárzását hivatott közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani, speciális felületének köszönhetően. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényforrás esetén lezajlik, nem szükséges hozzá kizárólagosan napfény, de leghatékonyabbnak és egyben az egyetlen megújuló fényenergia-forrásnak a Nap számít. Egy-egy napelemre átlagosan 20 év teljesítménygaranciát vállalnak a gyártók – noha valódi élettartamuk ennél sokkal hosszabb.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Inverter: A napelemek által előállított egyenáram átalakítására szolgál, melynek köszönhetően a megtermelt energia váltóáramként vezethető be háztartásunk rendszerébe. Az inverter szolgáltatói engedélyeztetése szükséges, így érdemes előre gondolkodni egy esetleges későbbi rendszerbővítéssel kalkulálva – ami napelemes tetőcserepekkel könnyebben megoldható, mint a hagyományos szolárpanelek esetében.

Megtérülési idő: Az az időtartam, melyet követően a napelemes rendszerek a telepítésbe fektetett összeget megtermelik. Számításakor az átlagos fogyasztásunk, a napelemek termelési teljesítménye és az elektromos energia ára mellett fontos figyelembe venni az amortizáció, a karbantartás és későbbi bővíthetőség esetleges költségeit is.

Rögzítő rendszerek: A napelemek rögzítése speciális megoldásokat kíván, különösen, ha a tetőre telepítjük. Fontos szempont a korrózió-állóság és a külső behatásokkal szembeni ellenállás. A rögzítés során mérlegelni kell a tetőáttörést és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is.

Generon: A Terrán saját megoldása zöldenergia-termelésre. A díjnyertes fejlesztésű, tetőcserépébe integrált napelemes rendszer megkönnyíti a későbbi bővítést, karbantartást, és mivel hagyományos cserepek helyett alkalmazható, a rögzítéssel elkerülhető a rögzítő rendszerek alkalmazásának minden kockázata úgy, hogy modern és esztétikus megjelenést kölcsönöz tetőnk számára.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin