forrás: iStock

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Szolárpanel: Közismert nevén napelem, mely elsősorban a fény elektromágneses sugárzását hivatott közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani, speciális felületének köszönhetően. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényforrás esetén lezajlik, nem szükséges hozzá kizárólagosan napfény, de leghatékonyabbnak és egyben az egyetlen megújuló fényenergia-forrásnak a Nap számít. Egy-egy napelemre átlagosan 20 év teljesítménygaranciát vállalnak a gyártók – noha valódi élettartamuk ennél sokkal hosszabb.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok

Inverter: A napelemek által előállított egyenáram átalakítására szolgál, melynek köszönhetően a megtermelt energia váltóáramként vezethető be háztartásunk rendszerébe. Az inverter szolgáltatói engedélyeztetése szükséges, így érdemes előre gondolkodni egy esetleges későbbi rendszerbővítéssel kalkulálva – ami napelemes tetőcserepekkel könnyebben megoldható, mint a hagyományos szolárpanelek esetében.

Megtérülési idő: Az az időtartam, melyet követően a napelemes rendszerek a telepítésbe fektetett összeget megtermelik. Számításakor az átlagos fogyasztásunk, a napelemek termelési teljesítménye és az elektromos energia ára mellett fontos figyelembe venni az amortizáció, a karbantartás és későbbi bővíthetőség esetleges költségeit is.

Rögzítő rendszerek: A napelemek rögzítése speciális megoldásokat kíván, különösen, ha a tetőre telepítjük. Fontos szempont a korrózió-állóság és a külső behatásokkal szembeni ellenállás. A rögzítés során mérlegelni kell a tetőáttörést és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is.

Generon: A Terrán saját megoldása zöldenergia-termelésre. A díjnyertes fejlesztésű, tetőcserépébe integrált napelemes rendszer megkönnyíti a későbbi bővítést, karbantartást, és mivel hagyományos cserepek helyett alkalmazható, a rögzítéssel elkerülhető a rögzítő rendszerek alkalmazásának minden kockázata úgy, hogy modern és esztétikus megjelenést kölcsönöz tetőnk számára.

Napelemes kisszótár, avagy szolártechnológiai alapok
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.