Színek és egyéniség – Havas Dóra gasztroblogger otthonában jártunk

Dóra egy nagykovácsi kertes ház kényelmét cserélte erre a XII. kerületi társasházi lakásra. „Szerettem a kertet és a nagy tereket a házban, ahol éltünk, de a gyerekeim reggeli iskolába jutása egyre nehézkesebb lett a távolság miatt, ezért úgy döntöttem, hogy beljebb költözünk, és a kert helyett megelégszünk egy terasszal is. Amint ezt elhatároztam, megláttam a fiúk iskolájában egy hirdetést erről a lakásról – még aznap el is jöttem megnézni, azonnal beleszerettem, és némi ráncfelvarrás után négy évvel ezelőtt beköltöztünk.”

TÁGAS KÖZÖS TEREK

A beleszeretésen nem csodálkozunk: a lakás kiváló adottságú terekkel rendelkezik. A nyolcvanas években épült, elegáns társasházban található, 98 m2 alapterületű otthon szíve a tágas nappali-étkező, melytől egy lépésre található a külön konyha. „Gondolkozom rajta, hogy egybenyissam a konyhát az étkező-nappalival, mert ez sok szempontból megkönnyítené a mindennapjaimat, ugyanakkor szeretem azt az érzést is, hogy bármikor magamra csukhatom az ajtót a konyhában, és teljes magányban alkothatok – meséli Dóra. – A konyha teljesen az én igényeim szerint került kialakításra, beköltözéskor ugyanis abszolút üres tereket kértünk, a régi konyhabútort is elszállíttattam. Így itt valóban minden úgy áll kézre, ahogy én szeretem, ráadásul saját terasz is kapcsolódik hozzá, ahol akár azonnal le is fotózhatom, amit készítettem.”

A nappali-étkező tere éppen olyan, mint Dóra konyhája: sokszínű és eklektikus. „Gyerekkoromban évekig éltünk Szíriában. Sok mindent hoztam onnan magammal, így a rajongást a közel-keleti konyha iránt, ami sok receptem alapja is, de számos emléktárgyam és bútorom is származik ebből az időszakból. A nappali szőnyegét még ott vettük, azóta hurcolom magammal – ez azt jelenti, hogy mintegy harminc éve vándorol velem otthonról otthonra, és ki tudja, milyen régen készült! Ugyancsak onnan jött velem a kedvenc bútorom: ez a most éppen kékre kárpitozott fotel, amiben nagyon szeretek üldögélni. És persze sok-sok kis emléktárgyam is van ebből az időből, amikre jólesik nap mint nap ránézni. A nappaliban egyébként is minden tárgynak története van: a kanapé mögötti könyvespolc tetején látható egy nagy festmény, amellyel a 40. születésnapomon ajándékoztam meg magam – az egyik kedvenc kortárs művészem, Soós Nóra alkotása. De van itt a nagyitól származó bársony öltözködőszekrény, legújabb hobbimra: a szörfözésre utaló plakát, ajándékok, családi fotók és persze rengeteg szakácskönyv is. Ez a tér este a legszebb. Ilyenkor csak üldögélek itt a kedvenc fotelemben, és élvezem a kilátást az étkező felé, ami szerintem a legotthonosabb hely a lakásban. Reggel pedig éppen ide, az étkező melletti teraszra süt a nap, csodálatos ott inni egy kávét és hallgatni a madarak csicsergését odakint. Szerencsére a teraszról jól belátható a ház előtti tér is, így mindig pontosan látom, hogy a gyerekek hol és mivel játszanak, merre vannak. Egyébként a lakás benapozása is tökéletes: egész délelőtt és napközben fényárban fürdik, így a növényeimnek az egész lakásban és a teraszon is nagyon jó dolga van!”

„Esténként csak üldögélek itt a kedvenc fotelemben, és élvezem a kilátást az étkező felé, ami szerintem a legotthonosabb hely a lakásban.”

PRAKTIKUS PRIVÁT SZFÉRA

A nappali-étkező terén túl a lakás egy jól elkülönülő privát szférával is rendelkezik. Itt három hálószoba található, melyek épp most kerülnek felújításra és átalakításra. „A fiúk most értek abba a korba, amikor
a közöttük lévő korkülönbség miatt sok vitával jár a közös szoba. Ezért úgy döntöttünk, hogy átvariáljuk a funkciókat annak érdekében, hogy mindkettőjüknek külön birodalma lehessen – így nekem is nagyobb lehet a hálószobám és remélhetőleg még nyugodtabbak lesznek az itthon töltött órák. A végeredményt majd szívesen megmutatom!”

„Évekig éltünk Szíriában, sok mindent hoztam onnan magammal – így a rajongást a közel-keleti konyha iránt, de sok tárgyam is származik ebből az időszakból.”

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.