Otthon a felhők között

Otthon a felhők között

Hatalmas tetőablakok alatt, egy hat méter belmagasságú tetőtérben él
 a Manzárd9 blog szerzője, Gyöngyi a családjával. A páratlanul jó ízléssel berendezett otthonban szinte minden tárgynak története van – mi pedig meghallgattuk mindet!

Ötletládához ad!

Igazi ritkaságnak számít Budapesten az a tetőtér, amelyben vendéglátóink élnek. A belváros egy 160 éves, romantikus stílusú, műemlék épületében található otthon belső kétszintes: lent található az előszoba és a gyerekek szobái, odafent pedig egy tágas és napsütötte tetőtér az egybenyitott konyha-étkező-nappali terével – ez a lakás valódi, lenyűgöző lelke, tele különleges tárgyakkal és ötletes DIY-megoldásokkal. Házigazdáink hat évvel ezelőtt lépték át először ennek az akkor még másfél szobás lakásnak a küszöbét, és mivel egyikük építész, azonnal meglátták benne a lehetőséget. „Megkapó volt a míves ablakok sora, a vén tetőgerendák, a lépcsőház, és persze a rengeteg természetes fény. Azonnal, talán2 perccel a lakásba lépésünk után tudtuk, hogy ez lesz a mi otthonunk – és persze azt is, hogy rengeteg változtatás, munka vár még ránk, míg ez valóban így történik. Viszonylag hamar rájöttünk például, hogy a megszokottól eltérően a mi otthonunkban az alsó szinten lesznek a gyerekek szobái és a felsőn lesz a közösségi tér, mely tágas és vendégfogadásra is alkalmas. Amint ezt eldöntöttük, a többi már ment magától, és végül mindennek meglett a maga helye.”

Blogger születik

Még egy fontos, az utókor szempontjából nagy jelentőségű döntés született meg ugyanekkor: a Manzard9 blog ötlete. „A barátaim unszoltak, hogy írjam le mindazt, amit a lakás átalakítása során gondolok vagy csinálok, hiszen mások számára is érdekes és hasznos lehet. Belevágtam, és álmomban sem gondoltam, hogy ennyi klassz élményt, új ismeretséget, barátságot, inspiráló ötletet, határtalan lendületet hoz az írás. A közvetlenebb, gyorsabb kommunikáció okán most elsősorban a Facebookon vannak új tartalmak, csak a nagyobb lélegzetvételű, részletes projektleírások kerülnek a blogra. Közben pedig az Instagrammal barátkozom, itt is jelen van már a Manzard9.” A blognak hála, a felújítás minden apró részletét nyomon követhették az érdeklődők (érdemes akár most is visszalapozni rajta a régebbi bejegyzésekért, hiszen rengeteg hasznos, praktikus információt és tanácsot tartalmaz).

Ahogyan az a blog egyik első bejegyzéséből is kiderül, az alsó szint nagy belmagasságú, hagyományos polgári arányú ’nagyszobája’ a felújítás során két kisebb, de még így is kényelmes méretű fiúszobává alakult (közös, gardróbokkal beépített előtérrel), az eredetileg szintén itt található konyha pedig lányszobává változott. A felső szint hatalmas teréből egy kicsit lecsíptek, így itt kialakulhatott egy kényelmes fürdőszoba és egy szeparált háztartási helyiség, valamint itt kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali is. A felső szinten található még ezeken felül a szülői háló, melynek közelében – az utóbbi hónapok eseményeinek következtében – home office került kialakításra az egyik sarokban.

Régiségek és DIY-megoldások

Az új otthon első „lakója” a fürdőszoba bútorzata volt. Az itt található kis komód és a felette látható tükrök ugyanis eredetileg egyazon fésülködőasztal elemei voltak, melybe vendéglátónk első pillantásra beleszeretett. Az elemeire bontott bútort egy ügyes kezű asztalos vette kezelésbe, ezt követően viszont DIY-módszerekkel, a háziak keze által került sor az átfestésére, illetve a mosdótálak hozzáillesztésére, beszerelésére is – a végeredmény pedig, köszönhetően az eredeti szépségükben meghagyott tükröknek és a gondos átalakításnak, valóban lenyűgöző.

Hasonló szellemiségben és módszerrel rendezték be a lakás többi részét is. Az ócskapiacokon, internetes piactereken talált kincseket egyes esetekben változtatás nélkül helyezték el a térben – ilyen például a nappali szőnyege vagy a kristálycsillár –, többségük azonban némi ’fazonigazítást’ követően foglalhatta el helyét a térben. Az étkezőszékek átfestése és kárpitozása, az IKEA könyvespolcból épített könyvtárfal, a televízió alatti polc megtervezése és összeállítása mind-mind a háziak fantáziáját és kézügyességét dicséri, számos kisebb részlettel egyetemben.

Családi történetek

A bútorok, kiegészítők és dekorációs elemek esetében, akárcsak a fürdőszoba bútoránál, a ’meglátni és megszeretni’ elve érvényesült, sok helyütt pedig családi örökségből származó darabokat láthatunk. A gyönyörű falióra, a számos családi fotó, a vitrinben rejlő porcelánok és az ugyanitt álló petróleumlámpa mind legalább egy-egy csodás történetet őriz a család történetéből – vidámakat és szomorúakat egyaránt.

A történetek pedig íródnak tovább – méghozzá nemcsak a blogon és ebben a tetőtéri lakásban, hanem immár egy kis hétvégi lakban is, melyet nemrégiben vásárolt a család. A kis alapterületű, de jó elosztású és kertkapcsolatos ház hasonlóan költségkímélő módszerekkel, rengeteg fantáziával és legfőképpen: vendéglátóink saját kezével került-kerül felújításra, amint arról a blog olvasói is értesülhettek. Ígérjük, a végeredményről okvetlenül beszámolunk!

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/01-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin