Gombhoz a kabátot, munkához a házat

Gombhoz a kabátot, munkához a házat

Főszerkesztő, gasztroblogger, fotós, szakácskönyvek szerzője. Csigó Zita
 a munkájához keresett otthont, de olyat, hogy a magánélet és a munka azért elkülönüljön egymástól. Zita a házkeresés történetét egyes szám első személyben tárja elénk.

Ötletládához ad!

2019 őszén költöztünk be az új otthonunkba. Nem volt a dolog előzmények nélküli. Villámgyorsan eladtuk a korábbi házunkat, majd egy évig tengődtünk albérletben, várva azt, hogy felépüljön a házunk. Ha még egyszer belekezdenénk, biztosan nem új építésű, ütemezett fizetésű konstrukciót választanánk, de mind a ház, mind pedig a környék élhetősége kárpótol bennünket az előző időszak nehézségeiért.

TERVEK

A helyszín Érd csendes kertvárosa, a környezet, a város és a közlekedés számunkra szuper – otthon dolgozunk, igaz, ez idén tavasztól egész más tartalommal bír, mi viszont alapból is így éltünk, a ház kiválasztásában pedig ez a körülmény döntő szerepet játszott. A helyszín kiválasztása tekintetében fontos volt, hogy a munkához szükséges alapanyagokért vagy a budapesti meetingekre pillanatok alatt el lehessen jutni. Hogy állunk most? Az első itt töltött télen mást sem csináltunk, csak vártuk a tavaszt – tele tervvel: pár egyedi bútorban, kerttervezésben gondolkodtunk, és célként tűztük ki, hogy a szép nagy teraszból varázsoljunk valami klasszat a nyári hónapokra. Amikor ezeket a sorokat írom, épp nyakig benne vagyunk a teljes bizonytalanságban, a tavaszi események erősen átírták az elképzeléseket. Egyelőre maradt a tervezgetés, ami tökéletes figyelemelterelő taktika. De ha mérleget kell vonnunk, elképesztő hálásak vagyunk, hogy nem most kell drukkolnunk a gyors befejezésért.

A MINDENNAPOKRÓL

Ahhoz, hogy a szempontjaink érthetőek legyenek, muszáj ott kezdeni, hogy mit is takar a munkám. Főszerkesztőként jegyzek egy internetes gasztronómiai szájtot (izeselet.hu). Idáig rém egyszerű a képlet: az íráshoz, fordításhoz, szerkesztéshez hagyományos home office keretek szükségesek. Viszont ez csak egy kis szelet. Gasztroblogger vagyok, profi fotós-stylist „háttérrel”, tavaly jelent meg a harmadik szakácskönyvem, illetve több magazinban vezetek gasztrorovatot. Ehhez jönnek a további receptfejlesztések, ételfotózások, food stylingok, azaz nálam nem néha készül egy-egy étel, hanem főzéssel, sütéssel és fotózással, aztán pedig a laptopom előtt receptírással telik a napjaim zöme. És el ne felejtsem: heti rendszerességgel tartok ételfotó és food styling workshopokat, szintén itthon.

HOME OFFICE

Innen már elég egyértelmű, hogy mi elengedhetetlen a munkámhoz. Egy normális méretű konyha – nagyüzemire semmi szükség, de azért legyen hely –, egy jó nagy háztartási helyiség, ahova szépen el lehet rejteni a hűtőszekrényt, a ritkán használt, különlegesebb konyhai gépeket, eszközöket, illetve a heti egy-két nagyobb bevásárlás során betárazott alapanyagokat. És szükséges egy nagyobb helyiség műteremnek/stúdiónak, olyan, ahol jut hely a sok száz kellékemnek, megfelelő a természetes fény, de a mesterséges fényforrások is elférnek, és persze kényelmesen lehet fotózni. Az sem utolsó, hogy a konyha mellett legyen, és még tudom fokozni: számunkra csak azok a házak jöhettek szóba, ahol az ügyfél/vendég/tanítvány fogadására alkalmas tér és a privát életterünk elkülönül. Elárulom, a legtöbb megnézett ház és tervrajz nem teljesítette a fenti kritériumokat, így megint csak azt mondom: bár bosszúságok, veszteségek bőven akadtak az építkezés során, az elrendezés végül tökéletes lett.

SÁRGAMÁNIA

Néha rengeteg minden múlik a véletleneken vagy egész apróságokon. A második szakácskönyvem hátsó borítójára a könyvet tervező grafikus egy erősebb sárga színt álmodott meg. Eleinte annyira idegenkedtem ettől a színtől, hogy gondolkoztam, megkérem a cserére, viszont annyira szeretem a munkáit és annyira megbízom az ízlésében, hogy elkezdtem máshogy nézni azt a sárgát. Aztán lassan azon kaptam magam, hogy jé, megszerettem. Olyannyira, hogy a következő könyvem fotóinak egy részén sárgával stylingoltam: sárga textil, sárga virág, sárga kerámia. És valahogy így alakult, hogy egyre tudatosabban nyúltam az okker árnyalatokhoz a ház esetén is, például a díszpárnahuzatokat simán megfestettem itthon, mert épp nem kaptam sehol nekünk tetszőt. Egyébként a DIY technikák nem állnak hozzám annyira közel, viszont most van egy új szerelem, ez pedig a beton. Először az új könyvemhez készítettem betonalátéteket, tálkát, és ezt még szeretném folytatni.

LETISZTULT KÖRNYEZET

Az alapok maradtak: fehér-szürke sok-sok fával és persze a sárgákkal. Minimális bútor, semmi kacat, limlom, nem szeretem a zsúfolt, nyitott polcokat, a szekrénytetőre pakolást, sőt még szegény hűtőnket is száműztem a háztartási helyiségbe. Nem titok, hogy van még pár bútor, amiből keressük a tökéleteset. Ezek helyett egyelőre alapdarabok kerültek a házba (még az előző otthonunkból), aztán szép lassan cseréljük ezeket is. A fotóimat szeretem „jól bestylingolni”, talán pont ezért vágyom arra, hogy a magánéletben letisztult környezet vegyen körül. A szép tárgyakkal viszont nagyon jóban vagyunk mindketten Marcival, legyenek azok használati vagy dísztárgyak. Ilyen például az antikizzo.hu-s póklámpa, mondanom sem kell, az Edison izzók színe szintén a sárgák táborát erősíti. Nagyon szeretem a papagájos festményt (szüleim barátja Szilárdi Béla festőművész, tőle kapták a festményt, aztán beleszerettem, így került át a mi falunkra). És hogy mondjak egy teljesen más példát is: apróságnak tűnhet, de a konyhát el sem tudtam volna képzelni kerámia mosogatótál nélkül. Egyébként ez utóbbi szuper választásnak bizonyult a tisztán tarthatósága miatt.

A MŰTEREM

Konyha-műterem-konyha – itt telnek a munkanapjaim. A műterem esetén szintén a praktikum játszotta a főszerepet: fények, lámpák elhelyezkedése, rálátás a monitorra, könnyű takaríthatóság és átlátható kelléktár – talán ezek voltak a legfontosabb kritériumok. És az, hogy inspiráljon a közeg, mert valljuk be, bármennyire is szeretem a munkám, nem minden napom kezdődik extra ihlettel, néha kell némi ösztönzőerő. A következő mondatra pedig valószínűleg sokan felkapják a fejüket, de szó, mi szó: odavagyok a Salgó polcokért. S hogy miért? Mert ezeken az egyszerű vonalú tárolókon annyira jól néznek ki a kellékeim…

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2020/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin