Forrás: Getty

Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Hogyan locsoljunk tavasszal és ősszel?

Amikor nincs hőség és nem perzselik a veteményest a nap égető sugarai, akkor szinte mindegy, hogy a nap melyik szakaszába időzítjük a locsolást. Sokan tartják magukat évszaktól függetlenül a reggeli órákhoz, hiszen a kora reggeli locsolás elegendő időt ad a talajnak megszáradni, így kisebb eséllyel tapasztalunk majd penészedést vagy gombás megbetegedéseket. A késő esti locsolásnak is vannak előnyei, például az éjszaka folyamán sokkal lassabban szárad ki a föld, és nem párolog el belőle víz.

Hogyan locsoljunk nyáron?

A locsolás ideális időpontját eltalálni nyáron nem túl egyszerű. A profi kertészek azt vallják, hogy jobb ritkábban többet locsolni, mint gyakran keveset. A locsolást kora reggelre vagy késő estére érdemes időzíteni. A nagy szárazságban bőségesen kell locsolni, úgy, hogy legalább 3-5 cm mélyen vizes legyen a talaj. A cserépben tartott növényeket kánikula idején kétszer is ajánlott locsolni, egyszer reggel, és egyszer este, hiszen sokkal gyorsabban kiszáradnak, mint a kerti talajban élő társaik.

Mennyi és milyen vizet használjunk az öntözéshez?

A profi kertészek rutinosan már tavasz elején kihelyeznek esőgyűjtő edényeket, és ezt használják öntözéshez. Csak nyáron, nagy szárazság idején választják a csapvizet, hiszen Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, ez pedig nem a legideálisabb a növények számára. A megfelelő vízmennyiség a növényfajtáktól is függ, de az az általános szabály, hogy nem szabad hagynunk, hogy teljesen kiszáradjon a veteményeskert földje. Az az ideális, ha két öntözés között a talaj felszíne kiszárad, ám 2-3 cm mélyen még enyhén nedves a föld. Öntözéskor mindig olyan fejet vagy locsolókannát használjunk, ami gyengén és egyenletesen oszlatja el a vizet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.