Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Az ideális locsolási időszakra sok teória létezik, egyesek erre esküsznek, míg mások szerint egyenesen őrület a másik oldal álláspontja. Való igaz, hogy növényenként eltérő a locsolási időzítése és mennyisége, ám van azért néhány hüvelykujjszabály.

Ötletládához ad!

Hogyan locsoljunk tavasszal és ősszel?

Amikor nincs hőség és nem perzselik a veteményest a nap égető sugarai, akkor szinte mindegy, hogy a nap melyik szakaszába időzítjük a locsolást. Sokan tartják magukat évszaktól függetlenül a reggeli órákhoz, hiszen a kora reggeli locsolás elegendő időt ad a talajnak megszáradni, így kisebb eséllyel tapasztalunk majd penészedést vagy gombás megbetegedéseket. A késő esti locsolásnak is vannak előnyei, például az éjszaka folyamán sokkal lassabban szárad ki a föld, és nem párolog el belőle víz.

Hogyan locsoljunk nyáron?

A locsolás ideális időpontját eltalálni nyáron nem túl egyszerű. A profi kertészek azt vallják, hogy jobb ritkábban többet locsolni, mint gyakran keveset. A locsolást kora reggelre vagy késő estére érdemes időzíteni. A nagy szárazságban bőségesen kell locsolni, úgy, hogy legalább 3-5 cm mélyen vizes legyen a talaj. A cserépben tartott növényeket kánikula idején kétszer is ajánlott locsolni, egyszer reggel, és egyszer este, hiszen sokkal gyorsabban kiszáradnak, mint a kerti talajban élő társaik.

Mennyi és milyen vizet használjunk az öntözéshez?

A profi kertészek rutinosan már tavasz elején kihelyeznek esőgyűjtő edényeket, és ezt használják öntözéshez. Csak nyáron, nagy szárazság idején választják a csapvizet, hiszen Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, ez pedig nem a legideálisabb a növények számára. A megfelelő vízmennyiség a növényfajtáktól is függ, de az az általános szabály, hogy nem szabad hagynunk, hogy teljesen kiszáradjon a veteményeskert földje. Az az ideális, ha két öntözés között a talaj felszíne kiszárad, ám 2-3 cm mélyen még enyhén nedves a föld. Öntözéskor mindig olyan fejet vagy locsolókannát használjunk, ami gyengén és egyenletesen oszlatja el a vizet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin