Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Az ideális locsolási időszakra sok teória létezik, egyesek erre esküsznek, míg mások szerint egyenesen őrület a másik oldal álláspontja. Való igaz, hogy növényenként eltérő a locsolási időzítése és mennyisége, ám van azért néhány hüvelykujjszabály.

Ötletládához ad!

Hogyan locsoljunk tavasszal és ősszel?

Amikor nincs hőség és nem perzselik a veteményest a nap égető sugarai, akkor szinte mindegy, hogy a nap melyik szakaszába időzítjük a locsolást. Sokan tartják magukat évszaktól függetlenül a reggeli órákhoz, hiszen a kora reggeli locsolás elegendő időt ad a talajnak megszáradni, így kisebb eséllyel tapasztalunk majd penészedést vagy gombás megbetegedéseket. A késő esti locsolásnak is vannak előnyei, például az éjszaka folyamán sokkal lassabban szárad ki a föld, és nem párolog el belőle víz.

Hogyan locsoljunk nyáron?

A locsolás ideális időpontját eltalálni nyáron nem túl egyszerű. A profi kertészek azt vallják, hogy jobb ritkábban többet locsolni, mint gyakran keveset. A locsolást kora reggelre vagy késő estére érdemes időzíteni. A nagy szárazságban bőségesen kell locsolni, úgy, hogy legalább 3-5 cm mélyen vizes legyen a talaj. A cserépben tartott növényeket kánikula idején kétszer is ajánlott locsolni, egyszer reggel, és egyszer este, hiszen sokkal gyorsabban kiszáradnak, mint a kerti talajban élő társaik.

Mennyi és milyen vizet használjunk az öntözéshez?

A profi kertészek rutinosan már tavasz elején kihelyeznek esőgyűjtő edényeket, és ezt használják öntözéshez. Csak nyáron, nagy szárazság idején választják a csapvizet, hiszen Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, ez pedig nem a legideálisabb a növények számára. A megfelelő vízmennyiség a növényfajtáktól is függ, de az az általános szabály, hogy nem szabad hagynunk, hogy teljesen kiszáradjon a veteményeskert földje. Az az ideális, ha két öntözés között a talaj felszíne kiszárad, ám 2-3 cm mélyen még enyhén nedves a föld. Öntözéskor mindig olyan fejet vagy locsolókannát használjunk, ami gyengén és egyenletesen oszlatja el a vizet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin