Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Mikor és hogyan kell locsolni a veteményeskertet?

Az ideális locsolási időszakra sok teória létezik, egyesek erre esküsznek, míg mások szerint egyenesen őrület a másik oldal álláspontja. Való igaz, hogy növényenként eltérő a locsolási időzítése és mennyisége, ám van azért néhány hüvelykujjszabály.

Ötletládához ad!

Hogyan locsoljunk tavasszal és ősszel?

Amikor nincs hőség és nem perzselik a veteményest a nap égető sugarai, akkor szinte mindegy, hogy a nap melyik szakaszába időzítjük a locsolást. Sokan tartják magukat évszaktól függetlenül a reggeli órákhoz, hiszen a kora reggeli locsolás elegendő időt ad a talajnak megszáradni, így kisebb eséllyel tapasztalunk majd penészedést vagy gombás megbetegedéseket. A késő esti locsolásnak is vannak előnyei, például az éjszaka folyamán sokkal lassabban szárad ki a föld, és nem párolog el belőle víz.

Hogyan locsoljunk nyáron?

A locsolás ideális időpontját eltalálni nyáron nem túl egyszerű. A profi kertészek azt vallják, hogy jobb ritkábban többet locsolni, mint gyakran keveset. A locsolást kora reggelre vagy késő estére érdemes időzíteni. A nagy szárazságban bőségesen kell locsolni, úgy, hogy legalább 3-5 cm mélyen vizes legyen a talaj. A cserépben tartott növényeket kánikula idején kétszer is ajánlott locsolni, egyszer reggel, és egyszer este, hiszen sokkal gyorsabban kiszáradnak, mint a kerti talajban élő társaik.

Mennyi és milyen vizet használjunk az öntözéshez?

A profi kertészek rutinosan már tavasz elején kihelyeznek esőgyűjtő edényeket, és ezt használják öntözéshez. Csak nyáron, nagy szárazság idején választják a csapvizet, hiszen Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, ez pedig nem a legideálisabb a növények számára. A megfelelő vízmennyiség a növényfajtáktól is függ, de az az általános szabály, hogy nem szabad hagynunk, hogy teljesen kiszáradjon a veteményeskert földje. Az az ideális, ha két öntözés között a talaj felszíne kiszárad, ám 2-3 cm mélyen még enyhén nedves a föld. Öntözéskor mindig olyan fejet vagy locsolókannát használjunk, ami gyengén és egyenletesen oszlatja el a vizet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin