Forrás: Getty

Fügefa gondozása – Tippjeinknek hála neked is sikerülhet!

Hogyan készülj elő a fügefa ültetéséhez?

Helyszín kiválasztása

A fügefa napos, de széltől védett helyet igényel. A legjobb, ha egy déli fekvésű fal vagy épület mellé ülteted, ahol a napsugarak egész nap érik. Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezzen, mivel a fügefa nem viseli jól a pangó vizet.

Talaj előkészítése

A fügefa a legjobban jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges talajban fejlődik. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy más szerves anyaggal feljavítani a talaj minőségét, pláne, ha a fa termését is szeretnéd élvezni, nem csak egzotikus leveleiben gyönyörködni. Az ültetőgödör legyen kétszer akkora, mint a gyökérlabda, hogy elegendő helyet biztosíts a gyökereknek a növekedéshez.

Fügefa gondozása – Tippjeinknek hála neked is sikerülhet!
Forrás: Getty

Hogyan gondozd a fügefát?

Öntözés és tápanyagok

A fiatal fügefák rendszeres öntözést igényelnek, különösen az első évben. Az idősebb fák már jobban tolerálják a szárazságot, de a legjobb terméshozam érdekében semmiképp se spórold meg a mindennapos locsolást. A fügefák évente egyszer, tavasszal igényelnek trágyázást komposzttal vagy lassan oldódó műtrágyával.

Metszés

A fügefák metszése segít kordában tartani a fa formáját és elősegíti az egészséges növekedést. Az első években alakító metszést végezz, hogy erős vázágakat alakíts ki. Az érett fák esetében évente egyszer, télen vagy kora tavasszal iktass be egy ritkító metszést, hogy eltávolítsd a beteg, sérült vagy keresztbe nővő ágakat. A rendszeres metszés a bőséges termés miatt is fontos, ugyanis enélkül csak a növésre koncentrál majd a növényed az ízletes gyümölcsök nevelgetése helyett.

Betegségek és kártevők

A fügefák viszonylag ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de időnként előfordulhatnak problémák. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a mozaik vírus és a gyökérrothadás. Kártevők közül a darázs és a levéltetvek jelenthetnek gondot, ezért rendszeresen ellenőrizd a fát, és szükség esetén védekezz bio rovarölő szerekkel vagy szappanos vízzel.

Gyümölcsszüret

A füge gyümölcse nyáron és ősszel érik. A legjobb, ha a gyümölcsöt akkor szeded le, amikor teljesen beérett, és puha tapintású. A füge nem utóérik, ezért fontos, hogy csak érett gyümölcsöt szedj le a fáról. A leszedett füge gyorsan romlik, ezért a legjobb, ha frissen elfogyasztod, vagy rövid időn belül feldolgozod.

Téli időszak

A fügefák mérsékelt éghajlaton télállók, de hidegebb régiókban védelemre van szükségük a fagyok ellen. Ősszel takard be a fa tövét mulccsal, a fiatal fákat pedig burkold be szalmával vagy fóliával, hogy megóvd őket a hidegtől.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.