Bio konyhakert kialakítása – A természetes kiskert 4 alapelve

Bio konyhakert kialakítása – A természetes kiskert 4 alapelve

A környezetvédelem jegyében egyre többen döntenek bio konyhakert kialakítása mellett. Ennek több járulékos haszna is van: amellett, hogy védjük a bolygót, kertészkedhetünk, és jelentős összegeket spórolhatunk meg. Mutatjuk, hogyan láss hozzá.

Ötletládához ad!

Mitől lesz bio a bio konyhakert?

A bio konyhakert fogalma nem merül ki annyiban, hogy nem használunk benne mesterséges anyagokat. Vegyük sorra most egyesével, hogyan lehet nekünk is saját bio termésünk.

A bio konyhakert elemei:

  • Vegyszermentes: Bár ez önmagában nem elég, hogy bio-nak nevezzük a kertet, de talán ez a legfontosabb ismertetőjegye. Ne használjunk mesterséges, vegyszert tartalmazó műtrágyát vagy szervetlen tápanyagot, és a permetezést is felejtsük el. Minél inkább törekedjünk a természetes anyagok használatára.
  • Komposzt: A bio konyhakert alapjai a talajnál kezdődnek. A természetes, tápanyagdús talajt komposzt segítségével kaphatunk. A bio komposztot konyhai és kerti organikus hulladékból tudunk nyerni, tehát a komposztálás mellett is el kell köteleződnünk, ha bio konyhakertet szeretnénk. 
  • Mulcs: Mivel a bio konyhakertben nem szabad gyomirtószereket sem használni, érdemes bevetni minden természetes megoldást a gazok megfékezése érdekében. A mulcs képes szinte teljesen megakadályozni a gyomnövények megjelenését, ezért a bio kertészek számára elengedhetetlen része a kertnek. Ezen kívül a mulcs megköti a vizet, ezért nem szárad ki a kertünk.
  • Bio magok és palánták: Hiába fáradozunk a tökéletesen bio gondozással, ha nem bio kertészetből származó palántákat vagy magokat szerzünk be hozzá.
  • tipp bio konyhakert gondozásához

1. Állandó komposzt: A konyhakertből származó zöld hulladékot azonnal tegyük a komposztba, így vissza tudjuk forgatni majd a talajba.

2. Egyszerű növények: Ha még járatlan vagy a bio kertészkedésben, akkor nem érdemes túl bonyolult növényekkel kezdened. Menj biztosra, és válassz könnyen gondozható zöldségeket és fűszereket, melyeket garantáltan fel tudsz nevelni vegyszerek nélkül.

3. Megfelelő hely kiválasztása: Hiába fektetsz rengeteg időt és energiát a bio konyhakert megfelelő gondozásába, ha nem jó helyre telepíted a veteményest. A bőséges terméshez muszáj naponta legalább 5-6 óra napfényt kapniuk a növényeknek, ezért csak és kizárólag napfényes helyet keress neki.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin