Forrás: Getty

Bio konyhakert kialakítása – A természetes kiskert 4 alapelve

Mitől lesz bio a bio konyhakert?

A bio konyhakert fogalma nem merül ki annyiban, hogy nem használunk benne mesterséges anyagokat. Vegyük sorra most egyesével, hogyan lehet nekünk is saját bio termésünk.

A bio konyhakert elemei:

  • Vegyszermentes: Bár ez önmagában nem elég, hogy bio-nak nevezzük a kertet, de talán ez a legfontosabb ismertetőjegye. Ne használjunk mesterséges, vegyszert tartalmazó műtrágyát vagy szervetlen tápanyagot, és a permetezést is felejtsük el. Minél inkább törekedjünk a természetes anyagok használatára.
  • Komposzt: A bio konyhakert alapjai a talajnál kezdődnek. A természetes, tápanyagdús talajt komposzt segítségével kaphatunk. A bio komposztot konyhai és kerti organikus hulladékból tudunk nyerni, tehát a komposztálás mellett is el kell köteleződnünk, ha bio konyhakertet szeretnénk. 
  • Mulcs: Mivel a bio konyhakertben nem szabad gyomirtószereket sem használni, érdemes bevetni minden természetes megoldást a gazok megfékezése érdekében. A mulcs képes szinte teljesen megakadályozni a gyomnövények megjelenését, ezért a bio kertészek számára elengedhetetlen része a kertnek. Ezen kívül a mulcs megköti a vizet, ezért nem szárad ki a kertünk.
  • Bio magok és palánták: Hiába fáradozunk a tökéletesen bio gondozással, ha nem bio kertészetből származó palántákat vagy magokat szerzünk be hozzá.
  • tipp bio konyhakert gondozásához

1. Állandó komposzt: A konyhakertből származó zöld hulladékot azonnal tegyük a komposztba, így vissza tudjuk forgatni majd a talajba.

2. Egyszerű növények: Ha még járatlan vagy a bio kertészkedésben, akkor nem érdemes túl bonyolult növényekkel kezdened. Menj biztosra, és válassz könnyen gondozható zöldségeket és fűszereket, melyeket garantáltan fel tudsz nevelni vegyszerek nélkül.

3. Megfelelő hely kiválasztása: Hiába fektetsz rengeteg időt és energiát a bio konyhakert megfelelő gondozásába, ha nem jó helyre telepíted a veteményest. A bőséges terméshez muszáj naponta legalább 5-6 óra napfényt kapniuk a növényeknek, ezért csak és kizárólag napfényes helyet keress neki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.