Forrás: Getty

4 gyakori probléma, ami felmerül a hónapos retek termesztése kapcsán

1. Csípős a retek

A túl csípős retek az egyik leggyakoribb probléma mind közül. Bár néhány retekfajta természeténél fogva csípősebb lehet, a salátákhoz gyakran használt vörös gömb alakú reteknek kellemes íze kell, hogy legyen. Ha a gömb alakú retek túl csípősnek tűnik, valószínűleg az az oka, hogy túl hosszú ideig nőtt.

Megoldás: Kísérletezz, hogy a te kertedben mennyi idő alatt fejlődnek tökéletesre a retkek, majd napra pontosan jegyezd fel a naptárba az ideális szüret napot. Ehhez persze az kell, hogy mindig ugyanolyan körülményeket biztosíts a növény számára a locsolással.

2. Megrepedt a retkek

A repedezés általában a szabálytalan öntözés eredménye. Ha egy száraz időszakot próbálsz kompenzálni azzal, hogy hirtelen sok vizet adsz a reteknek, az belülről túl gyors növekedést eredményezhet, és a retek kirepedhet.

Megoldás: Győződj meg róla, hogy a talaj legalább 2,5 cm mélyen nedves, azaz szárazabb időben gyakrabban és többet, eső esetén pedig egyáltalán ne locsolj.

3. Kemény, fás állagú a retek

Hasonlóan a túl csípős retekhez, a fás retek problémája is az, hogy túl sokáig hagytad a földben. Ám a fás állag akkor alakul ki, ha a retek egészséges ütemben fejlődött, tökéletes körülményeket biztosítottál neki végig.

Megoldás: Inkább egyezz ki azzal, hogy a retek nem éri el a lehető legnagyobb méretét, de ne hagyd tovább a kifejlett növényeket a talajban, mint szükséges.

4. Nincs termés, csak dús levélzet

A termés nélküli burjánzó retek mögött leggyakrabban az az ok áll, hogy túl meleg van, és túl sok napfény éri a növényt.

Megoldás: A nyári időszakban sem kell lemondanod a friss retekről, ha hűvös, árnyékos helyre veted. Szintén megoldás lehet, ha virágládában termeszted a retket, és a legnagyobb hőség idején beköltözteted például egy hűvös melléképületbe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.