A Zoltán 18 lakásétterem tulajdonosával, Katona Krisztiánnal akkor találkoztam először, amikor barátnőim babaváró bulira invitáltak. Az ötödik kerületi bérház egyik lakásában kialakított étterem meghitt és baráti hangulata, a különleges menü azonnal magával ragadott.
– Honnan jött a lakásétterem ötlete?
– Szüleimmel ötéves koromban költöztünk Kanadába, de a kapcsolatunk Magyarországgal sosem szűnt meg. Torontóban nem újdonság a lakásétterem, az ötlet mégsem kanadai, az eredetileg Kubából származik. Kubában ma is szigorúan szabályozzák a vendéglátóhelyeket, ezért az ottaniak megkerülve a rendszert, az otthonaikban nyitnak titokban „vendéglőket”. Az ötlet mára számos országban népszerű és sikeres.
Névjegy
Katona Krisztián üzletember
- Torontóban import-export üzleti szakon végzett
- A Kanadai-Magyar Iparkamara tagjaként a két ország között üzleti szerződések megkötésében ma is közreműködik
– Üzletemberből hogyan váltál vendéglátóvá?
– Torontóból Vancouverbe költöztem a kétezres évek elején, ahol összeismerkedtem egy kávémanufaktúrát üzemeltető házaspárral. Segítettem a tulajdonosoknak kávéjukat népszerűsíteni, franchise-ban nyitottunk kávézókat, sőt az egyik vezetését el is vállaltam. A kávézó mellett nyílt egy fantasztikus barbecue-étterem is, ahol a mostani társam, Anatoli dolgozott, mint séf. Ő hozzám járt kávézni, én meg nála ebédeltem. Gyorsan összebarátkoztunk, és szinte magától jött a közös vállalkozás gondolata. Először Vancouverben akartunk nyitni éttermet, aztán jött a budapesti ötlet.
– Ez ilyen egyszerű lenne? Kanadából Budapestre költözni és éttermet nyitni?
– Miért ne? Már egy éve folyamatosan itt vagyok, Anatoli ősszel érkezett, akkor nyitottuk a Zoltán 18-at. Most még tapogatózunk, keressük a közönségünket. Megnéztünk itthoni lakáséttermeket, furcsa tapasztalataink voltak. Abban biztosak voltunk, mi különleges és egyedi helyet szeretnénk kialakítani, olyasmit, ahonnan elégedetten állnak fel a vacsora után, ahová visszajárnak a vendégeink, a címünket továbbadják ismerőseiknek.
– Miben más az éttermetek, ahhoz képest, amelyeket kipróbáltatok?
– Kanadában az a nézet járja, hogy százötven kilométeres körzetben minden alapanyagot be tudsz szerezni. Nincsenek és nem is lesznek beszállítóink, magunk kutatjuk fel az őstermelőket, akiktől a legjobb minőségű élelmiszereket vesszük meg. Biopiacon vásárolunk, mert az itt kínált zöldségek, gyümölcsök alig drágábbak, ugyanakkor mindig frissek, zamatosak. Nemrég találkoztunk egy vidéki vadásszal, akitől vadhúst szerzünk majd be. A kipróbált hazai lakáséttermek kínálata sajnos nem ezt mutatta, olcsó, minőség alatti alapanyagból készítették a vacsorát, meglehetősen drágán. Sok csalódás ért minket.
– Ha meghívom a barátaimat, hogyan lássam őket vendégül anélkül, hogy estére hullafáradt legyek?
– Lakáséttermünkben kényelmesen tizenhat főt tudunk leültetni. Ekkora társaság – de már a nyolcfős is – gondos előkészítést igényel, ezért hozzánk csak bejelentkezéssel lehet jönni. Anatolival közösen találjuk ki a menüt, ételeink mindig idényjellegűek. Anatoli részletesen megtervezi, melyik nap, mit készít elő, a hozzávalókat összeírja és megveszi a piacon. Megvehetné a szószt, a fagylaltot a közértben is, de akkor az már nem ugyanaz lenne. Az már rontana a minőségen. A kérdésedre válaszolva, a legfontosabb, hogy tervezd meg lépésről-lépésre a menüt, készítsd el a hosszabb munkát igénylő részleteket előre, akár pár nappal az esemény előtt. Főzd le a levesalapot, gyúrd meg a raviolit, fagyaszd le kisebb mennyiségekben. Amikor a vendégeid megérkeznek, csak be kell fejezned a főzést, így gyorsan követhetik egymást az ételek. Amíg a vendégek elfogyasztják az előételt, pillanatok alatt tálalhatod a következő fogást. Anatoli több mint húsz éve dolgozik séfként, és még most is ezt a módszert követi, mert időt, energiát, utánajárást spórol meg vele.
– Lakásban főztök, szinte egyetlen helyiségben, mégsem érződik az ételszag. Mi a titka?
– Köszönhető annak is, hogy előredolgozunk, meg sokat szellőztetünk. Egy kiváló minőségű elszívó csodákat tesz a főzéskor keletkező szagokkal. Otthonra is csak javasolni tudom mindenkinek.
– Említetted, most még a tapogatózás fázisában tartotok. Milyen terveitek vannak?
– Épp most készült el a nagy konyhapultunk, amelyre nemcsak azért volt szükség, hogy Anatoli kényelmesen elférjen, hanem mert hamarosan főzőtanfolyamokat is indítunk. A közeli jövőben pedig nyitni szeretnénk egy látványéttermet, ahol az ablak mögé pillantva bárki megnézheti, hogyan füstölődnek a húsok, készülnek az ételek.
– A mennyezetre festett szöveg a sajátod?
– A lakberendező javasolta, hogy a fehér falak mellett a mennyezetet dobjuk fel színnel, szöveggel. Az interneten találtam a mondatot, találónak éreztem. A képeket meg egy fotóművész lánytól kaptuk kölcsön az első vacsorára. Emlékszem, a vendégek már az előtérben várakoztak, amikor még a lámpákat szereltem a falra. Kalandos este volt, de végül jól sikerült. A fotós lány is eljött vacsorázni, meglátta a képeit, azt mondta, ennél jobb helyet úgy sem találna nekik. Így itt maradtak.







