Zoltán 18: egy különleges lakásétterem

Zoltán 18: egy különleges lakásétterem

El tudod képzelni, hogy többfogásos vacsorára hívod a barátaidat, és nem töltesz a konyhában egyetlen percet sem? Ma már ez sem lehetetlen, hiszen gombamód szaporodnak azok a lakáséttermek, amelyek családias, meghitt hangulatban, különleges ételekkel várják vendégeiket.

Ötletládához ad!

A Zoltán 18 lakásétterem tulajdonosával, Katona Krisztiánnal akkor találkoztam először, amikor barátnőim babaváró bulira invitáltak. Az ötödik kerületi bérház egyik lakásában kialakított étterem meghitt és baráti hangulata, a különleges menü azonnal magával ragadott.

Katona Krisztián

Katona Krisztián

– Honnan jött a lakásétterem ötlete?

– Szüleimmel ötéves koromban költöztünk Kanadába, de a kapcsolatunk Magyarországgal sosem szűnt meg. Torontóban nem újdonság a lakásétterem, az ötlet mégsem kanadai, az eredetileg Kubából származik. Kubában ma is szigorúan szabályozzák a vendéglátóhelyeket, ezért az ottaniak megkerülve a rendszert, az otthonaikban nyitnak titokban „vendéglőket”. Az ötlet mára számos országban népszerű és sikeres.

Névjegy

Katona Krisztián üzletember

  • Torontóban import-export üzleti szakon végzett
  • A Kanadai-Magyar Iparkamara tagjaként a két ország között üzleti szerződések megkötésében ma is közreműködik

– Üzletemberből hogyan váltál vendéglátóvá?

– Torontóból Vancouverbe költöztem a kétezres évek elején, ahol összeismerkedtem egy kávémanufaktúrát üzemeltető házaspárral. Segítettem a tulajdonosoknak kávéjukat népszerűsíteni, franchise-ban nyitottunk kávézókat, sőt az egyik vezetését el is vállaltam. A kávézó mellett nyílt egy fantasztikus barbecue-étterem is, ahol a mostani társam, Anatoli dolgozott, mint séf. Ő hozzám járt kávézni, én meg nála ebédeltem. Gyorsan összebarátkoztunk, és szinte magától jött a közös vállalkozás gondolata. Először Vancouverben akartunk nyitni éttermet, aztán jött a budapesti ötlet.

– Ez ilyen egyszerű lenne? Kanadából Budapestre költözni és éttermet nyitni?

– Miért ne? Már egy éve folyamatosan itt vagyok, Anatoli ősszel érkezett, akkor nyitottuk a Zoltán 18-at. Most még tapogatózunk, keressük a közönségünket. Megnéztünk itthoni lakáséttermeket, furcsa tapasztalataink voltak. Abban biztosak voltunk, mi különleges és egyedi helyet szeretnénk kialakítani, olyasmit, ahonnan elégedetten állnak fel a vacsora után, ahová visszajárnak a vendégeink, a címünket továbbadják ismerőseiknek.

Készül a menü

Készül a menü

– Miben más az éttermetek, ahhoz képest, amelyeket kipróbáltatok?

– Kanadában az a nézet járja, hogy százötven kilométeres körzetben minden alapanyagot be tudsz szerezni. Nincsenek és nem is lesznek beszállítóink, magunk kutatjuk fel az őstermelőket, akiktől a legjobb minőségű élelmiszereket vesszük meg. Biopiacon vásárolunk, mert az itt kínált zöldségek, gyümölcsök alig drágábbak, ugyanakkor mindig frissek, zamatosak. Nemrég találkoztunk egy vidéki vadásszal, akitől vadhúst szerzünk majd be. A kipróbált hazai lakáséttermek kínálata sajnos nem ezt mutatta, olcsó, minőség alatti alapanyagból készítették a vacsorát, meglehetősen drágán. Sok csalódás ért minket.

Ínycsiklandó előétel

Ínycsiklandó előétel

– Ha meghívom a barátaimat, hogyan lássam őket vendégül anélkül, hogy estére hullafáradt legyek?

– Lakáséttermünkben kényelmesen tizenhat főt tudunk leültetni. Ekkora társaság – de már a nyolcfős is – gondos előkészítést igényel, ezért hozzánk csak bejelentkezéssel lehet jönni. Anatolival közösen találjuk ki a menüt, ételeink mindig idényjellegűek. Anatoli részletesen megtervezi, melyik nap, mit készít elő, a hozzávalókat összeírja és megveszi a piacon. Megvehetné a szószt, a fagylaltot a közértben is, de akkor az már nem ugyanaz lenne. Az már rontana a minőségen. A kérdésedre válaszolva, a legfontosabb, hogy tervezd meg lépésről-lépésre a menüt, készítsd el a hosszabb munkát igénylő részleteket előre, akár pár nappal az esemény előtt. Főzd le a levesalapot, gyúrd meg a raviolit, fagyaszd le kisebb mennyiségekben. Amikor a vendégeid megérkeznek, csak be kell fejezned a főzést, így gyorsan követhetik egymást az ételek. Amíg a vendégek elfogyasztják az előételt, pillanatok alatt tálalhatod a következő fogást. Anatoli több mint húsz éve dolgozik séfként, és még most is ezt a módszert követi, mert időt, energiát, utánajárást spórol meg vele.

– Lakásban főztök, szinte egyetlen helyiségben, mégsem érződik az ételszag. Mi a titka?

– Köszönhető annak is, hogy előredolgozunk, meg sokat szellőztetünk. Egy kiváló minőségű elszívó csodákat tesz a főzéskor keletkező szagokkal. Otthonra is csak javasolni tudom mindenkinek.

– Említetted, most még a tapogatózás fázisában tartotok. Milyen terveitek vannak?

– Épp most készült el a nagy konyhapultunk, amelyre nemcsak azért volt szükség, hogy Anatoli kényelmesen elférjen, hanem mert hamarosan főzőtanfolyamokat is indítunk. A közeli jövőben pedig nyitni szeretnénk egy látványéttermet, ahol az ablak mögé pillantva bárki megnézheti, hogyan füstölődnek a húsok, készülnek az ételek.

– A mennyezetre festett szöveg a sajátod?

– A lakberendező javasolta, hogy a fehér falak mellett a mennyezetet dobjuk fel színnel, szöveggel. Az interneten találtam a mondatot, találónak éreztem. A képeket meg egy fotóművész lánytól kaptuk kölcsön az első vacsorára. Emlékszem, a vendégek már az előtérben várakoztak, amikor még a lámpákat szereltem a falra. Kalandos este volt, de végül jól sikerült. A fotós lány is eljött vacsorázni, meglátta a képeit, azt mondta, ennél jobb helyet úgy sem találna nekik. Így itt maradtak.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Isteni fésűkagyló
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Ravioli
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Almáspite házi vaníliafagylalttal
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
A mennyezet felirata

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 érv, ami miatt érdemes spájzot kialakítani az otthonukban

A spájz vagy kamra elengedhetetlen része a lakásunknak. A falusi házak kialakításakor a szoba és a konyha mellett nem véletlenül kapott előkelő helyet a kamra is. Napjainkban tekinthetünk rá úgy is, mint a ritkán használt eszközök tárolóhelyisége, de akár a konyhánk kibővítéseként is. Amennyiben új házat építtetünk magunknak, akkor jobb, ha ezzel a helyiséggel is számolunk, ezen ne spóroljunk. Nem kell nagy alapterületű szobára gondolni ebben az esetben, hanem egy jól szellőztethető, hűvös helyiséget alakítsunk ki.

Otthon Rebeka otthona – Egy budapesti 47 nm-es álomlakás

Budapest belvárosában, 47 négyzetméteren rendezte be első otthonát Rebeka, aki külföldi tanulmányai után a fővárosban kezdte el felnőtt életét. Ötletesen berendezett lakása mindannyiunkat inspirálhat a bátor színhasználatra.

Tipp A béke szigete – Csodaerkély egy panelház 10. emeletén

Még mindig azt gondolod, hogy egy panel erkély csak egy panel erkély lehet? Ha eddig nem tudtunk meggyőzni ennek ellenkezőjéről, akkor görgess lejjebb. A most következő sikertörténet garantáltan egyszer s mindenkorra eloszlatja minden előítéletedet.

Kert Ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg, ha kiköltözteted az udvarra a szobanövényedet – VIDEÓ

Kiköltöztetnéd a növényeidet? Aggódsz, hogy nem bírják majd az udvari körülményeket? Tuti tippjeink segítenek a sikeres áttelepítésben.

Tipp Ez az 5 dolog nem hiányozhat az udvarból, ha nem szeretnél lemaradni a legújabb trendekről

Már kezdenek körvonalazódni az idei trendek, a lakberendezők ismét szuper kertdekorációs elemet találtak ki. A most nyári kötelező darabok nagyrésze szerencsére hasznos is, ezért mindenképp megéri elgondolkozni a beszerzésükön. Mutatjuk, mik az idei befutók.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin