Zoltán 18: egy különleges lakásétterem

Zoltán 18: egy különleges lakásétterem

El tudod képzelni, hogy többfogásos vacsorára hívod a barátaidat, és nem töltesz a konyhában egyetlen percet sem? Ma már ez sem lehetetlen, hiszen gombamód szaporodnak azok a lakáséttermek, amelyek családias, meghitt hangulatban, különleges ételekkel várják vendégeiket.

Ötletládához ad!

A Zoltán 18 lakásétterem tulajdonosával, Katona Krisztiánnal akkor találkoztam először, amikor barátnőim babaváró bulira invitáltak. Az ötödik kerületi bérház egyik lakásában kialakított étterem meghitt és baráti hangulata, a különleges menü azonnal magával ragadott.

Katona Krisztián

Katona Krisztián

– Honnan jött a lakásétterem ötlete?

– Szüleimmel ötéves koromban költöztünk Kanadába, de a kapcsolatunk Magyarországgal sosem szűnt meg. Torontóban nem újdonság a lakásétterem, az ötlet mégsem kanadai, az eredetileg Kubából származik. Kubában ma is szigorúan szabályozzák a vendéglátóhelyeket, ezért az ottaniak megkerülve a rendszert, az otthonaikban nyitnak titokban „vendéglőket”. Az ötlet mára számos országban népszerű és sikeres.

Névjegy

Katona Krisztián üzletember

  • Torontóban import-export üzleti szakon végzett
  • A Kanadai-Magyar Iparkamara tagjaként a két ország között üzleti szerződések megkötésében ma is közreműködik

– Üzletemberből hogyan váltál vendéglátóvá?

– Torontóból Vancouverbe költöztem a kétezres évek elején, ahol összeismerkedtem egy kávémanufaktúrát üzemeltető házaspárral. Segítettem a tulajdonosoknak kávéjukat népszerűsíteni, franchise-ban nyitottunk kávézókat, sőt az egyik vezetését el is vállaltam. A kávézó mellett nyílt egy fantasztikus barbecue-étterem is, ahol a mostani társam, Anatoli dolgozott, mint séf. Ő hozzám járt kávézni, én meg nála ebédeltem. Gyorsan összebarátkoztunk, és szinte magától jött a közös vállalkozás gondolata. Először Vancouverben akartunk nyitni éttermet, aztán jött a budapesti ötlet.

– Ez ilyen egyszerű lenne? Kanadából Budapestre költözni és éttermet nyitni?

– Miért ne? Már egy éve folyamatosan itt vagyok, Anatoli ősszel érkezett, akkor nyitottuk a Zoltán 18-at. Most még tapogatózunk, keressük a közönségünket. Megnéztünk itthoni lakáséttermeket, furcsa tapasztalataink voltak. Abban biztosak voltunk, mi különleges és egyedi helyet szeretnénk kialakítani, olyasmit, ahonnan elégedetten állnak fel a vacsora után, ahová visszajárnak a vendégeink, a címünket továbbadják ismerőseiknek.

Készül a menü

Készül a menü

– Miben más az éttermetek, ahhoz képest, amelyeket kipróbáltatok?

– Kanadában az a nézet járja, hogy százötven kilométeres körzetben minden alapanyagot be tudsz szerezni. Nincsenek és nem is lesznek beszállítóink, magunk kutatjuk fel az őstermelőket, akiktől a legjobb minőségű élelmiszereket vesszük meg. Biopiacon vásárolunk, mert az itt kínált zöldségek, gyümölcsök alig drágábbak, ugyanakkor mindig frissek, zamatosak. Nemrég találkoztunk egy vidéki vadásszal, akitől vadhúst szerzünk majd be. A kipróbált hazai lakáséttermek kínálata sajnos nem ezt mutatta, olcsó, minőség alatti alapanyagból készítették a vacsorát, meglehetősen drágán. Sok csalódás ért minket.

Ínycsiklandó előétel

Ínycsiklandó előétel

– Ha meghívom a barátaimat, hogyan lássam őket vendégül anélkül, hogy estére hullafáradt legyek?

– Lakáséttermünkben kényelmesen tizenhat főt tudunk leültetni. Ekkora társaság – de már a nyolcfős is – gondos előkészítést igényel, ezért hozzánk csak bejelentkezéssel lehet jönni. Anatolival közösen találjuk ki a menüt, ételeink mindig idényjellegűek. Anatoli részletesen megtervezi, melyik nap, mit készít elő, a hozzávalókat összeírja és megveszi a piacon. Megvehetné a szószt, a fagylaltot a közértben is, de akkor az már nem ugyanaz lenne. Az már rontana a minőségen. A kérdésedre válaszolva, a legfontosabb, hogy tervezd meg lépésről-lépésre a menüt, készítsd el a hosszabb munkát igénylő részleteket előre, akár pár nappal az esemény előtt. Főzd le a levesalapot, gyúrd meg a raviolit, fagyaszd le kisebb mennyiségekben. Amikor a vendégeid megérkeznek, csak be kell fejezned a főzést, így gyorsan követhetik egymást az ételek. Amíg a vendégek elfogyasztják az előételt, pillanatok alatt tálalhatod a következő fogást. Anatoli több mint húsz éve dolgozik séfként, és még most is ezt a módszert követi, mert időt, energiát, utánajárást spórol meg vele.

– Lakásban főztök, szinte egyetlen helyiségben, mégsem érződik az ételszag. Mi a titka?

– Köszönhető annak is, hogy előredolgozunk, meg sokat szellőztetünk. Egy kiváló minőségű elszívó csodákat tesz a főzéskor keletkező szagokkal. Otthonra is csak javasolni tudom mindenkinek.

– Említetted, most még a tapogatózás fázisában tartotok. Milyen terveitek vannak?

– Épp most készült el a nagy konyhapultunk, amelyre nemcsak azért volt szükség, hogy Anatoli kényelmesen elférjen, hanem mert hamarosan főzőtanfolyamokat is indítunk. A közeli jövőben pedig nyitni szeretnénk egy látványéttermet, ahol az ablak mögé pillantva bárki megnézheti, hogyan füstölődnek a húsok, készülnek az ételek.

– A mennyezetre festett szöveg a sajátod?

– A lakberendező javasolta, hogy a fehér falak mellett a mennyezetet dobjuk fel színnel, szöveggel. Az interneten találtam a mondatot, találónak éreztem. A képeket meg egy fotóművész lánytól kaptuk kölcsön az első vacsorára. Emlékszem, a vendégek már az előtérben várakoztak, amikor még a lámpákat szereltem a falra. Kalandos este volt, de végül jól sikerült. A fotós lány is eljött vacsorázni, meglátta a képeit, azt mondta, ennél jobb helyet úgy sem találna nekik. Így itt maradtak.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Isteni fésűkagyló
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Ravioli
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
Almáspite házi vaníliafagylalttal
Zoltán 18: egy különleges lakásétterem
A mennyezet felirata

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stílus Nyári asztali dekoráció – Varázsolj nyári hangulatot az étkezőbe

A nyárban az a legjobb, hogy sokat lehetünk kint a szabadban. De ha valamiért mégis a lakásban kellene maradnod, oda is be tudod vinni magaddal a nyár hangulatát. Erre tökéletes lehet egy nyári asztali dekoráció.

Tipp 3 egyszerű trükk, amivel gyorsan megszárad a mosott ruha

Akinek van otthon szárítója, minden bizonnyal előszeretettel használja, hiszen a ruhák nemcsak gyorsan szárazak lesznek, hanem kellemesen puhák is. Mi tudsz azonban tenni, ha nem szeretnél egy ilyen háztartási gépet beszerezni, viszont Te is arra vágysz, hogy rövid időn belül megszáradjanak a mosott ruhák? Ebben az esetben próbáld ki az alábbi trükköket.

Tipp Légkondi a hálószobában – Így használd jól a klímát

Nyáron, amikor nappal tombol a hőség, az éjszakák is fullasztóan melegek. Ezért is gondolják sokan úgy, hogy a hálószobába szereltetik fel a klímát. Nem mindegy viszont, hogy hogy használjuk a légkondicionálót alvás közben, ugyanis akár meg is fázhatunk tőle. Mutatjuk, hogyan érdemes hűteni a hálót.

Kert A profi fűnyírás 5 aranyszabálya

Minden fűnyírás után megviselt a gyep? Esetleg túl sokszor romlik el a fűnyíró? Lehetséges, hogy nem megfelelően vágod a füvet a kertben, ami sem a gyepnek, sem a fűnyírónak nem tesz jót. Összegyűjtöttük az 5 aranyszabályt, ami segít abban, hogy a fűnyírás sikeres legyen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin