Ez a vecsési kádár-kocka 9 hónap alatt született újjá

“13 év budapesti „panellét” után, vidéki születésű emberekként, 2 kisgyermekkel 2021 februárjában úgy döntöttünk, hogy családi házba költöznünk.

Mivel a munkahelyünk Budapesthez köt, mindenféleképpen az agglomeráció, azon belül is leginkább Dél-Pest jöhetett szóba. Végül Vecsésre esett a választásunk. Új építésű ingatlanról, sorházról, esetleg ikerházról a férjem hallani sem akart. Minden ingatlanba, amit személyesen is megnéztünk, már vázlatokkal érkeztünk, mert egészen konkrét elképzelésünk volt arról, mit szeretnénk az új otthonunkba megvalósítani, de mindig volt valami, ami nem felelt meg az elvárásunknak. Már majdnem vissza táncoltunk a budapesti lakásunk eladásától, melyre fix vevőnk volt, amikor 2021 április végén megtaláltuk az új otthonunkat: egy 1960-as években épült kis kockát, tégla falazattal és cserép fedéssel, melyet 2021 júliusában birtokba is vettünk. A két időpont között persze sok minden történt.

INNEN INDULTAK

Galéria / 15 kép

Megnézem a galériát

Az udvar olyan volt, mint egy botanikus kert, csak éppen az elmúlt 10 évben nem gondozták. Maga a ház akár költözhető állapotban is lett volna, csak a belső elképzelésünket mindenféleképpen beköltözés előtt szerettük volna megvalósítani, hogy a gyerekeket ne keljen nagy felfordulásban nevelni. A fő falakat egyáltalán nem szerettük volna bántani, és a közművek elrendezésnél is figyelembe vettük az egyszerűséget, tehát például a konyhai vizes blokk a fürdőszoba falával lett szomszédos. Mindezek függvényében, sok átrajzolt, illetve áttervezett éjszaka után állt össze az új alaprajz.

A hagyományos 2 utcafronti szobát úgy alakítottuk át, hogy az egyikből lett egy hatalmas konyha-étkező (20 nm), amit nagyon imádunk. Szinte minden időnket itt töltjük, ami nekem azért különösen jó, mert így a házimunka nagy részét egy-egy játék közben is meg tudom oldani. A másik utcafronti szobát ketté választottuk, ebből lett egy-egy gyerekszoba egy pici közlekedővel. A nagylányunknak, aki 6 éves, így lett egy közel 10 nm-es szobája, melyben mindennek lett kényelmesen helye. A 15 hónapos öccsének pedig egy 8 nm-es kis szobája, ami egyelőre tökéletesen elegendő – még egy fotelágy is belekerült szükség esetén.

A külső nyílászárok cseréjénél figyelembe vettük, hogy az összhang is meglegyen: 4 db 150*120-as ablak került be, 2 db a konyhába és 1-1 db a gyerekszobákba. A régi főbejáratot megszüntetve az előszobát egybe nyitottuk a pici konyhával, és így alakítottuk ki a hálószobát. Az étkezőből egy kis nappali lett, az ablakból ajtót csináltunk, így a ház mellé épített kis zárt közlekedőből (ami a nyári konyhába vezetett) ki tudtunk alakítani egy 4 nm-es előszobát és egy mindent elnyelő 5 nm-es gardrób helyiséget. A nyári konyhával a későbbiekben még tervben van egy kis különálló garzon kialakítása. A fürdőszobát egybe nyitottuk a mellette lévő kamrával, és így lett egy igazán tágas, közel 10 nm-es fürdőszobánk, melyben a fürdőkád mellett egy épített zuhany is elfér. A kamra eredeti falából kb. 1,5 m-t meghagytunk, melynek egyik oldalára került a zuhany, a másik oldalra pedig a WC, amit egy ytong fallal választottunk el a fürdőtől.

A teljes villamoshálózat felújításra kerül, teljesen újra lett vezetékelve a ház, de erre szerencsére volt a profi mesterünk. Az egész víz- és szennyvíz hálózat cserélve lettek egészen a fővezetéktől, tehát az egész udvar fel lett ásva, így a botanikus kert negyede megtisztult. Szerencsére ehhez is profi emberünk volt, aki a fűtés rendszert is ellenőrizte. 2020-ban az előző tulaj szereltetett fel egy kéményes kombi gázkazánt, ami egyelőre még tökéltetésen működik, így a cserét nem láttuk szükségesnek, csak a radiátorok lettek újabbak, korszerűbbek. Beépítésre került 2 nagyobb teljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezés is.

ÉS AHOVA MEGÉRKEZTEK

Galéria / 17 kép

Megnézem a galériát

Kőműveseket sikerült ugyan találni, de sajnos csak nagyobb összezörrenések árán, így elég kaotikus állapotban kellett beköltöznünk tavaly novemberben, mert nem készültek el időre. A végső munkák egy része – mint például egy-két helyen glettelés-csiszolás, szegőlécezés, teljes belső rész festése – ránk maradt, pontosabban a férjemre. Így, 2022. tavaszén azt mondhatom, hogy a belső munkákkal 90%-ban elkészültünk, még a belső nyílászárók, fűtéscsövek mázolása van hátra.

Teendő is akad azért még. A külső homlokzaton jelenleg folyik a szigetelés, illetve az udvar is a maga 879 nm-vel szépen formálódik és rendeződik. A gyerekeknek készül a kültéri játszótér és medence. Egy kis konyhakert is helyett kapott a rengeteg gyümölcsfa között, melyben a kislányom boldogan szórta el a vetőmagokat. Idén vélhetően egyelőre ennyi fér bele. De még egy nagyobb lélegzetvételű feladat vár majd ránk: a tetőcsere.

Összességében közel 9 hónap alatt hatalmas átalakulás ment végbe a mi kis házunkon. Őszintén szólva mi magunk sem gondoltuk, hogy ennyi mindent sikerül megvalósítani. Nagyon sokat tanultunk, sajnos a saját kárunkra, de ami biztos, hogy nem bántuk meg a döntésünket, és a gyermekeink boldogsága, amit a kertes családi otthon ad nekik, mindenért kárpótol.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.