Forrás: Getty

Ytong tégla vagy hagyományos tégla – Melyiket válasszuk, ha építkezünk?

Ytong tégla kisokos

Ha nem tudod, mi is az az ytong tégla, akkor nem vagy vele egyedül. Ez egy olyan építőanyag, ami a hagyományos téglához képest több légkamrával rendelkezik, így szigeteléshez is nagyon jól használható, a hagyományos megoldásokhoz képest energiatakarékos megoldást nyújthat.

Ytong tégla vagy hagyományos tégla jön ki olcsóbban?

Az első szempont, ami mentén össze lehet hasonlítani a két alapanyagot, az az ár. Mivel az ytong tégla egy viszonylag új alapanyag, ráadásul a házak energiaköltségét jelentősen csökkenti, az ára magasabb, mint a hagyományos tégláé. Nagyjából 25%-os az eltérés a két típus között, ami néhány év alatt tudja visszahozni az árát, de egy ház esetében a rezsi alacsonyan tartásával kompenzál.

Hőszigetelés és szellőzés

Az ytong tégla nagy előnye tehát a kimagasló hőszigetelő képessége, amit az anyag belsejében kialakított légkamrák biztosítanak, így télen sokkal melegebb, nyáron pedig hűvösebb lesz bent a lakásban. A hagyományos téglafalakat is le lehet szigetelni, de olyankor jelentkezhetnek olyan nem kívánatos jelenségek, mint a hőhidak kialakulása, esetleg a penészedés, mert nem tud szellőzni a fal. Ezek a gondok nem jelentkeznek az ytong téglából készült épületek esetén, mivel nincs a fal egyik oldala lezárva egy plusz réteggel az utólagos szigetelés miatt. Így az ytong tégla el tudja vezetni a nedvességet, megállítva ezzel a penészedést. Ezért ha fontos a hőszigetelés, akkor nem kérdés, hogy ytong tégla vagy hagyományos tégla lesz a falazat alkotóeleme. A hőszigetelő képességgel együtt jár az is, hogy a hangot is jól fogja a ytong, így egy forgalmas utcában is jó megoldást jelent.

Biztonsági szempontok

Biztonság szempontjából is kiemelkedő az ytong tégla, hiszen nem éghető anyag, így az esetleges tűzesetek nem tesznek kárt benne. A szellőző képessége miatt a nedvesség sem fog kárt tenni benne, így az emiatt kialakult szerkezeti elgyengülés sem jellemző. Ráadásul mivel könnyebb, mint egy hagyományos tégla, de ugyanolyan jól terhelhető, a falak a saját súlyukat is sokkal jobban elbírják.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.