Forrás: Getty

Ezért rozsdásodik mindig a konzervnyitód

Nézz rá közelebbről a konzervnyitódra! Mit látsz? Ha koszos fogaskerekeket, ételmaradékokat és rozsdát, akkor nem vagy egyedül. Egy rozsdás konzervnyitó takarítása tipikusan olyan konyhai feladat, amire nem gondolunk mindennap – pont, mint a morzsás kenyérpirító tálcája vagy a mikrohullámú sütő belseje.

De ha egyszer meglátod, milyen gusztustalan lett a konzervnyitód, többé nem tudsz nem gondolni rá. Nézzük, miért rozsdásodik be, és ami még fontosabb: hogyan tisztítsd meg.

Mi okozza a konzervnyitó rozsdásodását?

A legfőbb bűnös a víz. Egy gyors kémiaóra: amikor a vas és az oxigén víz jelenlétében találkozik, vas-oxiddá – vagyis rozsdává – alakul. Ezért ha a konzervnyitód túl sokáig nedvességnek van kitéve (például egy párás mosogatógépben felejted), rozsdásodni kezd. Az ételmaradékok sem segítenek, mert a fogaskerekekben és résekben lerakódó kosz magába zárja a nedvességet, ami korrózióhoz vezet – és igen, ez még több rozsdát jelent.

Hogyan távolítsd el a rozsdát a konzervnyitóról?

Ahogy valószínűleg már tudod, a rozsda és az ételek nem jó párosítás. A rozsda nem élelmiszerbiztos anyag, ezért nem szabad elfogyasztani. Ha rozsdát látsz egy konyhai eszköz – például egy öntöttvas serpenyő vagy kés – felületén, használat előtt teljesen el kell távolítani.

A leghatékonyabb módszer a konzervnyitó rozsdamentesítésére egy jól bevált takarítószer: az ecet. Az ecet savassága csodákra képes, ráadásul élelmiszerbiztos.

Így tisztítsd meg a rozsdás konzervnyitót ecettel:

  1. Tölts meg egy befőttesüveget annyi fehér ecettel, hogy ellepje a konzervnyitó rozsdás részét (általában csak a fogaskerekek érintettek).
  2. Helyezd a konzervnyitót az ecetbe, és hagyd ázni körülbelül öt percig. Ha nagyon koszos, tovább.
  3. Vedd ki az ecetből az eszközt, majd egy kis ecetbe mártott kefével dörzsöld át.
  4. Folytasd a dörzsölést és az öblítést, amíg a konzervnyitó teljesen tiszta nem lesz. Ezután alaposan töröld szárazra egy ruhával.

Hogyan előzd meg a konzervnyitó rozsdásodását?

Miután a konzervnyitód újra csillog-villog, érdemes odafigyelni a megfelelő karbantartásra, hogy így is maradjon. Használat után mindig tisztítsd meg, de ne tedd mosogatógépbe – a pára és a gőz csak még több rozsdát okozna. Ehelyett gyorsan öblítsd le forró vízzel, dörzsöld át egy kefével és egy kis mosogatószerrel, hogy minden apró zugból eltávolítsd a maradékot.

A legfontosabb lépés a szárítás. A levegőn száradás nem elég! Mielőtt elteszed, töröld teljesen szárazra egy puha ruhával. Ne feledd: a nedvesség egyenes út a rozsdához!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.