Forrás: Getty

Vegyszermentes fehérítés: főzd ragyogóan fehérre a zoknidat!

Mire lesz szükséged?

  • egy lábasra
  • egy egész tasak szódabikarbónára
  • egy kanál mosószódára
  • 1 dl desztillált fehér ecetre
  • 1 dl citromlére

Így főzd a zoknit lépésről lépésre:

  1. lépés: A fehérítésre váró zoknik számától függően válassz ki egy megfelelő méretű lábast, majd töltsd meg vízzel, és forrald is fel.
  2. lépés: Ezután öntsd az összes hozzávalót a felforralt vízbe. Először a szódabikarbónát és a mosószódát, végül az ecet és citromlé keverékét.
  3. lépés: Tedd a zoknikat a felforralt keverékbe, majd kicsit nyomkodd le őket egy régi fakanál segítségével.
  4. lépés: Hagyd ázni a zoknikat legalább egy órán át, ám ha biztosra akarsz menni, akkor akár egész éjjelen át is maradhatnak a lábasban.
  5. lépés: Ezután alaposan nyomogasd ki a természetes fehérítőt a zokniból, és mehetnek a mosógépbe, amit a szokásos programon indíts el.  

Mitől működik a módszer?

A citromlében (citromsav) vagy a desztillált fehér ecetben (ecetsav) lévő enyhe sav segít megtörni a kötést a szennyeződés és a zokni szálai között, így hatásosan számolja fel a makacs foltokat. A szódabikarbóna pedig természetes fehérítőszer, ami segít visszahozni a zokni régi ragyogását. Nem kell attól tartanod, hogy vegyszerek roncsolnák a zokni szálait, és kellemetlen, kemény tapintású lenne a textil.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.