Mire lesz szükséged?
- egy lábasra
- egy egész tasak szódabikarbónára
- egy kanál mosószódára
- 1 dl desztillált fehér ecetre
- 1 dl citromlére
Így főzd a zoknit lépésről lépésre:
- lépés: A fehérítésre váró zoknik számától függően válassz ki egy megfelelő méretű lábast, majd töltsd meg vízzel, és forrald is fel.
- lépés: Ezután öntsd az összes hozzávalót a felforralt vízbe. Először a szódabikarbónát és a mosószódát, végül az ecet és citromlé keverékét.
- lépés: Tedd a zoknikat a felforralt keverékbe, majd kicsit nyomkodd le őket egy régi fakanál segítségével.
- lépés: Hagyd ázni a zoknikat legalább egy órán át, ám ha biztosra akarsz menni, akkor akár egész éjjelen át is maradhatnak a lábasban.
- lépés: Ezután alaposan nyomogasd ki a természetes fehérítőt a zokniból, és mehetnek a mosógépbe, amit a szokásos programon indíts el.
Mitől működik a módszer?
A citromlében (citromsav) vagy a desztillált fehér ecetben (ecetsav) lévő enyhe sav segít megtörni a kötést a szennyeződés és a zokni szálai között, így hatásosan számolja fel a makacs foltokat. A szódabikarbóna pedig természetes fehérítőszer, ami segít visszahozni a zokni régi ragyogását. Nem kell attól tartanod, hogy vegyszerek roncsolnák a zokni szálait, és kellemetlen, kemény tapintású lenne a textil.