#vegyélhazait – Fából készült csodák a natúr stílusvilág szerelmeseinek

#vegyélhazait – Fából készült csodák a natúr stílusvilág szerelmeseinek

A fa természetesség semmi nem fogható, ahogy a benne rejlő lehetőségek sokaságához sem. Ezt bizonyítják a következő magyar alkotók is, akik csodákat művelnek ezzel az egyszerű alapanyaggal.

Ötletládához ad!

Nagy sikerű #vegyélhazait sorozatunk újabb résszel jelentkezik. Ezúttal a fa, mint alapanyag lesz fókuszban, ami hosszú évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Nem csoda, hiszen bármi (értsd: BÁRMI) megvalósítható belőle, ezért is hat igazán inspirálóan alkotók tömegeire. Következzenek közülük is a legszebbek, ezúttal is kizárólag magyar művészek kezei alól.

Kövi furniture

A természet kincseivel csak alázattal szabad bánni. Ámulatba ejtő sokszínűsége egy önműködő, letisztult egész, amibe mi, emberek bebocsátást nyertünk. Ezt a bizalmat meghálálva, odafigyeléssel születnek meg azok az alkotások, melyek időtállóságukkal otthonunkban generációkon átívelve megteremtik a természet varázslatos egységének harmóniáját.

A fa iránti szenvedélyem már gyerekkoromban megmutatkozott, amikor minden lehetőséget megragadva barkácsoltam a nagyapám asztalos műhelyében. A lelkesedés idővel mit sem kopott; a kommunikáció/művelődésszervező, valamint a hotel/turizmus diploma megszerzése után visszatértem a kreatív síkra, és belsőépítészetet kezdtem tanulni. A Münchenben és Sorrentoban töltött 10 év alatt sok bútort terveztem, majd tavaly hazaköltöztem, és megalapítottam a Kövi furniture vállalkozást.

Nemes fából, kizárólag egyedi, kézműves technikával designer bútorokat álmodunk meg egy asztalos mesterrel. Célom az, hogy megmutassam, hogy a bútorpiacot az utóbbi időben elárasztó, olcsónak nem mondható, mégis alacsony minőségű tömegtermék helyett az egyedi, kiváló minőségű bútordarabok a “menők”, melyek nemcsak a környezettudatos életmód részei, otthonunk igazi kincsei, de unokáink számára is még bőven használható csinos darabok.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Taya műhelye

Kléber Tamás vagyok, hobbi faműves. 1974-ben születtem, informatikusként dolgozom 1992 óta. 2015-ben kezdtem el hobbi szinten foglalkozni a „fűrészelt” dobozok (bandsaw box) készítésével. Ennél a technikánál a hangsúly a szalagfűrészen van, azzal alakítok ki minden formát, fiókokat, majd ragasztással és csiszolással készül el a termék.

Hasonló módon kezdtem el bortartókat, illetve lombfűrésszel „fűrészelt” tálakat (scrollsaw bowl) készíteni. Igyekszem minél több fajta fát kipróbálni, és mivel rengeteg színű érhető el, így festésre sincs szükség. Próbálok egyedi dobozokat létrehozni – amik nem csak díszei a lakásnak, de gyakorlati funkciót is betöltenek –, és nem ismételni magam. Persze nálam is előfordul „slágertermék”, lásd a jégkrémdoboz, amit nagyon szerettek a vegyélhazait csoportban.

Lehetőség szerint szeretnék minden létező technikát elsajátítani ezen a területen, ezért is örülök, ha a megrendelőim extra igényekkel állnak elő.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

EpoXidónia Woods

Egy évvel ezelőtt kezdtem műgyantával foglalkozni, az első munkám egy asztali lámpa volt, amit az unokahúgomnak készítettem szeretettel. Tavaly tavasszal gyulladás következtében részlegesen lebénult a jobb lábam, ekkor tértem vissza újra az epoxy gyantához. Édesanyám barátja egy napon meglepett engem egy halom száradt rönkkel, különböző különleges faszeletekkel, amelyeket tűzifából válogatott össze. Így lehetőséget kaptam arra, hogy ezt a végtelen lehetőségekkel felruházott anyagot fával ötvözhessem. Kiemeltem közülük egy igencsak megmunkálása váró rönköt, azonnal tudtam, hogy belőle is lámpát fogok készíteni. A fodros szélű cseresznyefát csiszolni kezdtem, amíg teljesen sima felületet nem kaptam, egy régi kis teljesítményű géppel hetekig tartott ez a folyamat. Az első rönkös lámpa után készítettem a következőket. Eleinte kézi vésővel mélyítettem a fát, a rönkök felszínére pedig létező helyszínek mintázatait készítettem: McDonald-tó, Comino, Málta szigetét. Korábban sokat utaztam Európában hátizsákkal, gyalogosan, kerékpárral több országon át. A legtöbb  általam készített terméket ezek az élmények ihlették, minden lámpában megelevenedik a természetünk csodálatos világa. Később az izzókat LED szalagra cseréltem, és más koncepció alapján kezdtem el dolgozni, ez az út vezetett a különleges formák megalkotásáig.  Ezzel egyidejűleg elkezdődött a rehabilitációs kezelésem is, amely nagyban megkönnyítette a mindennapi tevékenységeimet.  Jelenleg új típusú pilácsokon dolgozom, mely a “Természetünk kincsei” fantázia nevet viseli és mindösszesen három lámpából áll. Ezúttal a bennük rejlő természeti kép, a fával való találkozása sokkal élénkebb, valódibb élményt nyújt majd.  Minden terméket önállóan készítek, talán ezeket a lámpákat, faliórákat a női kéz teszi igazán különlegessé.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

MenzakArt

Gyerekkorom óta lelkesen fúrok-faragok, nem is volt kérdés, hogy felnőttként is fával szeretnék foglalkozni. Az elmúlt évtizedekben számos lakás, étterem, üzlet belsőépítészeti kivitelezésével foglalkoztam, azonban a figyelmem a szabvány bútorlapokról egyre inkább a természetes tömör fa- anyagok felé fordult. A legnagyobb szerelmem mostanában a dió, amelynek minden egyes darabja teljesen sajátos mintázattal, színnel, erezettel rendelkezik. Ezeknél az “egyedi” jelző nem valami elkoptatott marketing szlogen, hanem a lényegük része. A csomók, repedések, bogok a diófa több száz éves történetéről mesélnek, ezeket szeretném megőrizni, szépségüket kiemelni munkáimmal is. A MenzakArtnál minden egyes vázát, bútort ebben a szellemben készítek el, és remélem, hogy egyre többen elkezdik majd értékelni a valódi diófa egyediségét, amely rendkívüli értékkel és esztétikummal bír.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Ent-eriőr

A munkánkban azt szeretjük amikor a fa és mi együtt hozunk létre valami újat. Olyat, amibe egy kis darab lélek is szorul, olyat, ami szinte magától születik egyfajta kreatív energia segítségével. Nincs benne erőlködés vagy rohanás. Nincs benne az a félelem, ami sajnos mostanában – tévesen – sok mindennek a hajtóereje. Bútoraink békét és nyugalmat sugároznak. Szeretnénk elérni azt, hogy aki megvásárolja a termékünket, ne csak egy tárggyal legyen több, gazdagabb, hanem egy életérzést, stílust és a készítő ihletéből is magával vigyen egy darabot.

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Krea Műhely

Lámpáink megalkotásakor fontosnak tartjuk az élhető környezet védelmét, szeretetét. Számunkra a fa nem csak egy alapanyag, hanem egy csipetnyi fiatalság és frissesség. Igyekszünk átadni az érzést a lámpáinkon keresztül. Szeretnénk becsempészni ezt a filinget az otthonába, irodájába vagy akár egy elegáns kávézóba, hogy érezze a természet közelségét. A megújuló anyaghasználat és a legkevesebb károsanyag-kibocsátás fontos számunkra, igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk és termékeink után.

A munkafolyamatok során lehetőségünk van a legmodernebb tervező és modellező alkalmazások által felkínált eszközökkel dolgozni. A gyártáskor modern lézeres anyagmegmunkálást használunk. Az összeállítást kiemelt figyelemmel végezzük manuálisan, nagy hangsúlyt helyezve a legjobb minőség elérésére.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin