Forrás: Getty

Váratlanul beállít egy vendégsereg? Így rázd gatyába a lakást néhány perc alatt

1. Ne foglalkozz minden szobával

A váratlan vendégségek során nincs időnk minden helyiséggel foglalkozni. Koncentráljuk azokra a szobákra, ahol a legtöbb időt fogják tölteni a vendégek: ez a nappali, az étkező és a konyha. Bár a bejárati ajtó környékén is biztosan megfordulnak, ezzel a területtel csak utolsó körben foglalkozz, ha marad még erre is időd.

2. Fiókba a limlomokkal

A heti magazin vagy az aktuális kötögetésünk rendezetlen hatást kelt a lakásban. Ezeket hajítsuk be egy fiókba vagy a szekrény mélyére, ahonnan a vendégség után vissza tudjuk tenni őket a helyükre. A kanapén lévő plédeket hajtogatás helyett csak dobjuk be a hálószobába vagy egy üres kosárba.

3. Ne feledkezz meg a fürdőszobáról

A fürdőszobát mindenképp meg kell ejteni a villámtakarítás során, ám ilyenkor nincs idő súrolni és vízkövet kaparni. Fogj egy száraz, tiszta papírtörlőt és húzd le a mosdókagylóról az odaszáradt porszemeket, majd kicsit nedvesítsd be a sarkát, hogy a szennyeződéseket is eltüntethesd. Önts vécétisztítóval és a kefével villámgyorsan sikáld át a vécécsészét, majd egy fertőtlenítő kendővel töröld át az ülőkét. A tusolóra pedig húzd rá az ajtót vagy a függönyt, hogy ne látszódjon annyira, mi van ott.

4. Számold fel a mosatlant

A mosatlan nem csak ronda látvány, de kellemetlen szagokkal is árasztja el a lakást. Ha van mosogatógéped, csak hajíts bele minden mosatlant, nem baj, ha nem rendezed el szépen a koszos edényeket. Ha nincs mosogatógéped, akkor itt egy trükk igazi SOS helyzetekre: a szekrényekbe dobj be pár papírtörlőt, közben folyass forró vizet a mosatlanokra. Miután elöblítetted őket, és az ételmaradékok eltűntek, mehetnek a tányérok a tisztákhoz, csak a papírtörlőre tedd őket, hogy ne koszolják össze a tiszta darabokat.

5. Gyújts egy gyertyát

A finom gyertyaillat a nem ragyogóan tiszta lakás hangulatát is sokkal kellemesebbé és otthonosabbá teszi. A vendégek érkezése előtt mindenképp gyújts meg egy illatgyertyát. Hidd el, a rendetlenség is sokkal kevésbé lesz zavaró.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.