Forrás: Getty

Unalmas és csúnya a csempe? Ezzel a 3 módszerrel szebbé varázsolhatod

Nincs szükség szakemberre!

Jó hír, hogy nem kell burkolót hívnod, ha nem tetszik a fürdőszobai csempe, ugyanis más megoldások is léteznek. Méghozzá olyanok, melyek nem túl költségesek mint egy burkolatcsere. Lássuk, hogy melyek ezek!

Fólia

A csempék felújítására használhatsz speciális fóliát, ami különböző méretekben, színekben és mintákban kapható. Felhelyezésük nem komplikált, ugyanis úgy kell felragasztani, mint a hagyományos matricát. További pluszpont, hogy vízálló, és eltávolítása is rendkívül egyszerű. Felragasztásához mindössze türelemre és kézügyességre van szükséged, ugyanis a fugákat nem szabad leragasztanod. Alapvetően kisebb területek esetén ajánlott a csempefólia választása.

Tipp: A fólia felragasztása előtt alaposan zsírtalanítsd a csempéket!

Csempefesték

Ha nem szereted az olyan aprólékos munkákat, mint a fólia felragasztása, akkor számodra jobb választás a csempefesték. A festés előtt persze fontosak az előkészületek, azaz a csempék alapos letakarítása és zsírtalanítása, máskülönben nem fog rendesen megtapadni a festék. Utóbbi felvitele előtt szükséges az alapozó használata. Ha az megszáradt, következhet az első festékréteg, melynek száradása után felkenheted a másodikat, és – amennyiben szükséges – a harmadikat. Miután teljesen megszáradt a festék, következhet az utolsó lépés, a lakkozás.

Tipp haladóknak

Ha nem tetszik az előző két megoldás, akkor be is vakolhatod a csempéket, de ez csak haladóknak ajánlott. Ha nem riadsz vissza ettől, akkor az alábbiak szerint láss neki:

  1. Alaposan tisztítsd meg a csempéket.
  2. Ha hibák vagy lyukak vannak rajtuk, akkor ezeket glettel javítsd ki.
  3. Ezután következhet a tapadóhíd felkenése, ideális esetben egy széles ecsettel. Várd meg, míg teljesen megszárad.
  4. Ezután bekeverheted a vakolatot, méghozzá a gyártó javaslata szerint.
  5. Ha megfelelő lett a vakolat állaga, akkor azt vidd fel a csempékre egy spaklival, majd kend el egy simítóval. Az esetleges apró hibákat később ki tudod javítani.
  6. Várd meg, míg teljesen megszárad. Ha szükséges, akkor száradás után csiszold át.
  7. Végezetül kenj fel egy alapozóréteget, hogy később le tudd festeni a felületet.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.