Forrás: Getty

Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

A toll paplan tisztítása házilag is lehetséges. Mutatjuk, hogyan.

Toll paplan tisztítása házilag

Milyen gyakran esedékes a tisztítás?

Azt szokás tudni, hogy a huzatokat érdemes 1-2 hét használat után alaposan kimosni. Ez garantálja ugyanis a komfortos és higiénikus pihenést. Magát a paplant azonban már ritkábban is elég tisztítani, az évi 1 alkalom. A toll paplan nagyon vastag és meleg, így leginkább a téli hónapokban van rá szükség, tehát a tisztítása nyáron lehet időszerű, amikor használaton kívül van. Az időzítés ráadásul a száradás miatt is fontos, hiszen a meleg időben jelentősen gyorsabb ez a folyamat.

Mire lesz szükség?

Ahhoz, hogy a toll paplan tisztítása házilag is megoldható legyen, nincs igazából szükség speciális dolgokra. Leginkább csak egy olyan mosószerre, ami már kis mennyiségben is jól tisztít, illetve egy olyan mosógépre, ami elbírja a paplan súlyát, esetleg egy-két mosólabdára. Ha ezekkel rendelkezel, jöhet az otthoni tisztítás.

Toll paplan tisztítás házilag

Ha lehúztad a paplanról a huzatot, akkor kezdd egy ellenőrzéssel. Názd át tüzetesen, hogy van-e rajta bárhol lyuk, ahol a toll esetleg ki tud „szökni” mosás közben. Ha nincs, akkor mehet a mosógépbe a paplan a mosólabdákkal együtt. Utóbbiak biztosítják, hogy ne csomósodjon be a töltelék. A mosószerből keveset használj, mert nehéz kiöblíteni a paplanból, a nem jól öblített paplan viszont kényelmetlen lehet, valamint a bőrnek sem tesz jót. Ha lejárt a mosógép, indíts el még egy öblítést, hogy biztos ne maradjon a paplanban semmiféle mosószer.

A szárítás lesz a legnehezebb folyamat, ugyanis várhatóan csak lassan fog a sok toll kiszáradni, ezért is jobb ezt a nyári melegben végezni. Muszáj azonban, hogy teljesen kiszáradjon a töltelék, máskülönben akár be is penészesedhet. Legyél tehát türelmes!

Ha minden kötél szakad: gépi tisztítás

Ha nincs megfelelő mosógéped és/vagy nem alkalmas az időjárás, akkor nem érdemes feleslegesen próbálkoznod. Sok olyan mosoda vagy tisztító van, ami néhány ezer forintért átveszi és szakszerűen kitisztítja a paplant. Az ilyen helyeken általában van olyan speciális felszerelés, amivel egy-két nap végezni is tudnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.