Forrás: Getty

Többet fogyaszt a hűtő a kelleténél? Ezzel a zseniális trükkel kiderítheted

Rengeteg tipp és praktika van az áramfogyasztásunk csökkentésére. Ezek közül minden bizonnyal ez az elemlámpás trükk a legkülönlegesebb. Egy zseblámpa ugyanis nem csupán egy áramszünet esetén van a segítségünkre, de még abból is kiveszi a részét, hogy csökkenteni tudjuk a hűtőszekrény áramfogyasztását. Nem hiszed el? Akkor olvass tovább!

Elemlámpa és energiaspórolás? Igen!

Tudtad, hogy a hűtőszekrény tömítéseinek az állapota nagyban befolyásolja a készülék áramfogyasztását? Ha ezek a tömítések már nagyon régiek vagy tönkrementek, akkor a meleg levegő bejut a hűtőbe. Sőt mi több! A hideg levegő is kiszökik a réseken. Ebből kifolyólag a frigónak több energiára van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja az alacsony hőmérsékletet. Ezáltal a szükségesnél sokkal több áramot fogyaszt, jelentősen megnövelve ezzel a villanyszámla végösszegét. De mit tudsz ez ellen tenni, illetve hogyan tudod egyáltalán kideríteni, hogy nálad fennáll-e ez probléma? Ebben lesz segítségedre az elemlámpa:

  1. Este, amikor már sötét van, helyezd a bekapcsolt elemlámpát a hűtőszekrénybe.
  2. Csukd be a hűtő ajtaját, illetve a konyhaajtót, és kapcsold le a villanyt.
  3. Most már csak azt kell figyelned, hogy kiszűrődik-e a lámpa fénye valahol a hűtőszekrényből. Ha igen, akkor minden bizonnyal nem jó már a tömítés, ha nem, akkor megnyugodhatsz, mert nincs vele gond. Amennyiben látsz fényt, akkor minél előbb szerezz be új tömítéseket, és cseréld le a régieket.

További tippek

A rossz tömítéseken kívül arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen túl alacsony hőmérsékletre állítva a hűtő. 5-7 Celsius-fok teljesen elegendő. Ezen kívül a hűtő elhelyezése is lényeges: érdemes a szoba leghidegebb részére tenni. Semmiféleképpen ne tedd például a radiátor vagy a sütő közelébe! A harmadik tanácsunk, hogy a meleg ételeket először hagyd kihűlni, és csak azután rakd be őket a hűtőbe. Ha erre nem figyelsz oda, akkor sokkal több áramot fog fogyasztani, hiszen a meleg étel jelentősen megemeli a benti hőmérsékletet – azaz a készüléknek többet kell dolgoznia.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.