Többet fogyaszt a hűtő a kelleténél? Ezzel a zseniális trükkel kiderítheted

Többet fogyaszt a hűtő a kelleténél? Ezzel a zseniális trükkel kiderítheted

Ahhoz, hogy áramot tudj spórolni a hűtőszekrénnyel, csak egyetlen dologra van szükséged. Ez pedig nem más, mint egy elemlámpa. Az alábbiakban kiderül, hogyan működik ez a zseniális trükk.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Rengeteg tipp és praktika van az áramfogyasztásunk csökkentésére. Ezek közül minden bizonnyal ez az elemlámpás trükk a legkülönlegesebb. Egy zseblámpa ugyanis nem csupán egy áramszünet esetén van a segítségünkre, de még abból is kiveszi a részét, hogy csökkenteni tudjuk a hűtőszekrény áramfogyasztását. Nem hiszed el? Akkor olvass tovább!

Elemlámpa és energiaspórolás? Igen!

Tudtad, hogy a hűtőszekrény tömítéseinek az állapota nagyban befolyásolja a készülék áramfogyasztását? Ha ezek a tömítések már nagyon régiek vagy tönkrementek, akkor a meleg levegő bejut a hűtőbe. Sőt mi több! A hideg levegő is kiszökik a réseken. Ebből kifolyólag a frigónak több energiára van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja az alacsony hőmérsékletet. Ezáltal a szükségesnél sokkal több áramot fogyaszt, jelentősen megnövelve ezzel a villanyszámla végösszegét. De mit tudsz ez ellen tenni, illetve hogyan tudod egyáltalán kideríteni, hogy nálad fennáll-e ez probléma? Ebben lesz segítségedre az elemlámpa:

  1. Este, amikor már sötét van, helyezd a bekapcsolt elemlámpát a hűtőszekrénybe.
  2. Csukd be a hűtő ajtaját, illetve a konyhaajtót, és kapcsold le a villanyt.
  3. Most már csak azt kell figyelned, hogy kiszűrődik-e a lámpa fénye valahol a hűtőszekrényből. Ha igen, akkor minden bizonnyal nem jó már a tömítés, ha nem, akkor megnyugodhatsz, mert nincs vele gond. Amennyiben látsz fényt, akkor minél előbb szerezz be új tömítéseket, és cseréld le a régieket.

További tippek

A rossz tömítéseken kívül arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen túl alacsony hőmérsékletre állítva a hűtő. 5-7 Celsius-fok teljesen elegendő. Ezen kívül a hűtő elhelyezése is lényeges: érdemes a szoba leghidegebb részére tenni. Semmiféleképpen ne tedd például a radiátor vagy a sütő közelébe! A harmadik tanácsunk, hogy a meleg ételeket először hagyd kihűlni, és csak azután rakd be őket a hűtőbe. Ha erre nem figyelsz oda, akkor sokkal több áramot fog fogyasztani, hiszen a meleg étel jelentősen megemeli a benti hőmérsékletet – azaz a készüléknek többet kell dolgoznia.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin