Többet fogyaszt a hűtő a kelleténél? Ezzel a zseniális trükkel kiderítheted

Többet fogyaszt a hűtő a kelleténél? Ezzel a zseniális trükkel kiderítheted

Ahhoz, hogy áramot tudj spórolni a hűtőszekrénnyel, csak egyetlen dologra van szükséged. Ez pedig nem más, mint egy elemlámpa. Az alábbiakban kiderül, hogyan működik ez a zseniális trükk.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Rengeteg tipp és praktika van az áramfogyasztásunk csökkentésére. Ezek közül minden bizonnyal ez az elemlámpás trükk a legkülönlegesebb. Egy zseblámpa ugyanis nem csupán egy áramszünet esetén van a segítségünkre, de még abból is kiveszi a részét, hogy csökkenteni tudjuk a hűtőszekrény áramfogyasztását. Nem hiszed el? Akkor olvass tovább!

Elemlámpa és energiaspórolás? Igen!

Tudtad, hogy a hűtőszekrény tömítéseinek az állapota nagyban befolyásolja a készülék áramfogyasztását? Ha ezek a tömítések már nagyon régiek vagy tönkrementek, akkor a meleg levegő bejut a hűtőbe. Sőt mi több! A hideg levegő is kiszökik a réseken. Ebből kifolyólag a frigónak több energiára van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja az alacsony hőmérsékletet. Ezáltal a szükségesnél sokkal több áramot fogyaszt, jelentősen megnövelve ezzel a villanyszámla végösszegét. De mit tudsz ez ellen tenni, illetve hogyan tudod egyáltalán kideríteni, hogy nálad fennáll-e ez probléma? Ebben lesz segítségedre az elemlámpa:

  1. Este, amikor már sötét van, helyezd a bekapcsolt elemlámpát a hűtőszekrénybe.
  2. Csukd be a hűtő ajtaját, illetve a konyhaajtót, és kapcsold le a villanyt.
  3. Most már csak azt kell figyelned, hogy kiszűrődik-e a lámpa fénye valahol a hűtőszekrényből. Ha igen, akkor minden bizonnyal nem jó már a tömítés, ha nem, akkor megnyugodhatsz, mert nincs vele gond. Amennyiben látsz fényt, akkor minél előbb szerezz be új tömítéseket, és cseréld le a régieket.

További tippek

A rossz tömítéseken kívül arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen túl alacsony hőmérsékletre állítva a hűtő. 5-7 Celsius-fok teljesen elegendő. Ezen kívül a hűtő elhelyezése is lényeges: érdemes a szoba leghidegebb részére tenni. Semmiféleképpen ne tedd például a radiátor vagy a sütő közelébe! A harmadik tanácsunk, hogy a meleg ételeket először hagyd kihűlni, és csak azután rakd be őket a hűtőbe. Ha erre nem figyelsz oda, akkor sokkal több áramot fog fogyasztani, hiszen a meleg étel jelentősen megemeli a benti hőmérsékletet – azaz a készüléknek többet kell dolgoznia.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin