Forrás: Getty

Tavaszi nagytakarítás: ezekre figyelj, ha van házi állatod

Szőnyegek és fekhely

Legyen szó kutyáról vagy macskáról: minden háziállat szereti a kényelmet. Épp ezért előszeretettel veszünk nekik pihe-puha fekhelyeket, amibe bele tudnak bújni. Idővel azonban nem csak a nasi morzsái és rengeteg szőr gyűlik ott össze, hanem szagok is keletkeznek. Míg előbbieket egy gyors porszívózással el tudod tüntetni, addig utóbbi már nagyobb kihívás elé állít.

A kisebb szőnyegeket és ágyakat egyszerűen be tudod dobni a mosógépbe, de a nagyobb daraboknál már nehezebb dolgod van. Ezek esetében tisztítószereket kell használnod, de inkább kerüld a vegyszereket. Ezek szuper alternatívája az ecet, ami semlegesíti a szagokat.

Játékok tisztítása vagy cseréje

A vízálló játékokat gőzzel a legjobb és legegyszerűbb tisztán tartani. Ahelyett, hogy azonnal újat vennél, inkább szánj rá időt és energiát, és alaposan pucold meg őket. Ha nincs gőztisztítód, akkor a keményebb műanyagból készült darabokat egyszerűen tedd be a mosogatógépbe, a plüssöket pedig a mosógépbe.

Vigyázat! A tönkrement játékokat mindenféleképpen dobd ki, ugyanis a kiskedvenced könnyedén félrenyelheti az egészet vagy egy darabját.

Nyakörv és póráz

Természetesen a nyakörv és póráz rendszeres tisztításáról se feledkezz meg! Ennek legegyszerűbb módja szintén a mosógépben történő mosás. Ha nagyon koszosak, akkor előbb áztasd be őket langyos vízbe és pár csepp mosogatószerbe. Tíz perc után egy kefével tisztítsd le a makacsabb foltokat, öblítsd le, várd meg míg teljesen megszárad, és máris készen állsz a következő sétára.

Karcok a padlón

A kutyák könnyedén össze tudják karcolni a padlót, de a kisebb karcokat szerencsére el lehet tüntetni, méghozzá egy dió segítségével. Dörzsöld át vele a megsérült részt, majd várj pár percet, hogy a dió olaja be tudjon szívódni a padlóba. Végezetül egy ronggyal töröld át, és már készen is vagy.

Vigyázat! Mérgező tisztítószerek

Amire nagyon fontos, hogy figyelj a tavaszi nagytakarítás során, hogy kerüld a hagyományos tisztítószereket, ugyanis ezek nagyrésze mérgező a háziállatok számára. A kutyák és macskák például gyakran futkosnak végig a frissen mosott padlón, utána pedig lenyalogatják a tappancsukat. Ennek súlyos következményei is lehetnek. Használj inkább természetes anyagokat, például ecetet és szódabikarbónát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.