Percek vagy erősség? Ezt jelentik a számok a pirítón

Percek vagy erősség? Ezt jelentik a számok a pirítón

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy elégett a pirítósa. Ennek egyik fő oka, hogy nem tudjuk pontosan, mit jelentenek a gépen látható számok.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Némileg szerencse is kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a pirítós barnasága, azonban ebben sokat segíthetnek a gépen található számok. A legtöbb esetben egy tekerőgomb található a készüléken, ami 1-től 5-ig van számozva. De mit jelentenek egyáltalán ezek a számok? Perceket, esetleg a pirítás fokát adják meg?

A legtöbben úgy vélik, hogy a tekerőgombbal az időtartamot lehet beállítani, azaz ezek a számok a perceket jelölik. Ez azonban nem így van: ezek az értékek a pirítás fokát jelölik. Tény, hogy utóbbi attól is függ, hogy mennyi ideig van a kenyér a gépben, de ezt a gép teljesítménye is befolyásolja. Ezért lehetséges, hogy míg az egyik pirító 3-as fokozaton süti tökéletesre a kenyeret, addig egy másik ugyanezen a fokozaton elégeti azt. Épp ezért azt javasoljuk, hogy a kenyérpirító lecserélése után teszteljük le az új gépet, hiszen ki kell tapasztalnunk, hogy azt milyen erősségre kell állítanunk.

Mikor van szükség a maximum fokozatra?

Ha a maximumra állítjuk a tekerőgombot, akkor nagy valószínűséggel egy feketére égett kenyeret kapunk. De akkor miért van egyáltalán szükség erre a fokozatra? Ezt abban az esetben kell használni, ha nem pirítani szeretnénk a kenyeret, hanem a gép tetején mindössze fel szeretnénk melegíteni például egy régebbi zsemlét. A gyártók ehhez egy külön rácsot szoktak adni, amin kényelmesen elfér a péksütemény, ami a rövid melegítés után ismét puha lesz.

Tipp!

A maximum erősséget ne használjuk rendszeresen, ugyanis idővel túlterhelhetjük a gépet, így az akár idő előtt tönkremehet. Egy régebbi kenyérpirító esetén erre már kevésbé kell figyelni, hiszen annak teljesítménye vélhetően már jelentősen lecsökkent, így a maximum fokozat sem ront már túlzottan az állapotukon. Sőt, sok esetben már a gyengébb fokozaton nem is képesek megpirítani a kenyereket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin