Forrás: Getty
Némileg szerencse is kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a pirítós barnasága, azonban ebben sokat segíthetnek a gépen található számok. A legtöbb esetben egy tekerőgomb található a készüléken, ami 1-től 5-ig van számozva. De mit jelentenek egyáltalán ezek a számok? Perceket, esetleg a pirítás fokát adják meg?
A legtöbben úgy vélik, hogy a tekerőgombbal az időtartamot lehet beállítani, azaz ezek a számok a perceket jelölik. Ez azonban nem így van: ezek az értékek a pirítás fokát jelölik. Tény, hogy utóbbi attól is függ, hogy mennyi ideig van a kenyér a gépben, de ezt a gép teljesítménye is befolyásolja. Ezért lehetséges, hogy míg az egyik pirító 3-as fokozaton süti tökéletesre a kenyeret, addig egy másik ugyanezen a fokozaton elégeti azt. Épp ezért azt javasoljuk, hogy a kenyérpirító lecserélése után teszteljük le az új gépet, hiszen ki kell tapasztalnunk, hogy azt milyen erősségre kell állítanunk.
Mikor van szükség a maximum fokozatra?
Ha a maximumra állítjuk a tekerőgombot, akkor nagy valószínűséggel egy feketére égett kenyeret kapunk. De akkor miért van egyáltalán szükség erre a fokozatra? Ezt abban az esetben kell használni, ha nem pirítani szeretnénk a kenyeret, hanem a gép tetején mindössze fel szeretnénk melegíteni például egy régebbi zsemlét. A gyártók ehhez egy külön rácsot szoktak adni, amin kényelmesen elfér a péksütemény, ami a rövid melegítés után ismét puha lesz.
Tipp!
A maximum erősséget ne használjuk rendszeresen, ugyanis idővel túlterhelhetjük a gépet, így az akár idő előtt tönkremehet. Egy régebbi kenyérpirító esetén erre már kevésbé kell figyelni, hiszen annak teljesítménye vélhetően már jelentősen lecsökkent, így a maximum fokozat sem ront már túlzottan az állapotukon. Sőt, sok esetben már a gyengébb fokozaton nem is képesek megpirítani a kenyereket.