Nem virágzik a vitorlavirágod? Nézzük, mit csinálj másképp

Nem virágzik a vitorlavirágod? Nézzük, mit csinálj másképp

A vitorlavirág (Monstera deliciosa) egy népszerű és díszes növény, amelyet rengetegen választanak szobanövényként. Még szebb, amikor virágai teljes fényükben pompáznak. Ezért lehet különösen frusztráló, ha már egy ideje nem hozott virágot szeretett növényed. Hoztunk egy listát arról, mit érdemes másként csinálnod, hogy kedvenc cserepesed gyakran virágba boruljon.

Ötletládához ad!
  1. Fényviszonyok: A vitorlavirág nem bírja a túl sok napfényt, úgyhogy adj neki inkább részleges árnyékot vagy közvetett fényt. Óvakodj a túlzottan erős napfénytől, mert megégetheti a növényt, és az esetlegesen meglévő virágok is elhervadnak.
  2. Hőmérséklet: Szerencsére a szobahőmérséklet többnyire megteszi, az vitorlavirág kedvelt hőmérséklete 18 és 27 °C között van. Ügyelj arra, hogy ne érje hideg huzat vagy hirtelen hőmérsékletváltozás, mert ez letörheti a bimbókat.
  3. Talaj és öntözés: A vitorlavirágnak a jó vízelvezetést biztosító, tápanyagban gazdag talajra van szüksége ahhoz, hogy legyen elég energiája virágokat hozni. Ha locsolod, ügyelj a mennyiségre, hogy a felső talajréteg megszáradjon mielőtt újraöntözöd. Az állandó vizes talaj nem jó neki, mert károsíthatja a gyökerét.
  4. Páratartalom: A vitorlavirág szereti a magas páratartalmat. Tehát időnként permetezz vizet a leveleire, főleg a melegebb hónapokban. Vagy helyezz mellé egy tálkát vízzel, hogy növelje a körülötte lévő levegő páratartalmát.
  5. Tápoldatozás: A vitorlavirágnak csak tavasztól őszig van szüksége tápanyagra, mert ezek a virágok aktív hónapjai. Ehhez normál beltéri növénytrágyát használj. Nagyon figyelj az adagolási utasításokra, hiszen túl sokat nem szabad használni a vegyszerekből.
  6. Megfelelő támaszt: A vitorlavirág hosszú hajtásokat növeszthet, amiket meg kell támasztani ahhoz, hogy a növény magabiztosan fejlődni tudjon. Tegyél mellé egy karót, amire fel tudnak futni a hosszabb hajtások, így nagyobb az esély a virágzásra is.
  7. A levelek ápolása: Rendszeresen töröld le a port és a szennyeződéseket a levelekről. Ehhez puha rongyot használj, és óvatosan tisztítsd meg a leveleket, mert csak így marad növényed teljesen egészséges. Virágot pedig csak az egészséges, magát jól érző növény hoz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin