Forrás: Getty

Mutatjuk, hogyan lesz ragyogóan tiszta a kültéri szőnyeged

Pár évvel ezelőtt még sokunk számára elképzelhetetlennek tűnt, hogy erkélyre vagy teraszra szőnyeget tegyünk. Napjainkban azonban ez már teljesen elfogadott, mi pedig imádjuk, hogy kinti életterünk is kényelmes a puha szőnyegeknek hála. Ez viszont azzal jár, hogy plusz egy szőnyeget kell takarítanunk. Hogyan lássunk hozzá? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen gyakran kell tisztítani a kinti szőnyeget?

Mint minden szőnyegtípus esetében, a porszívózás legalább hetente egyszer kötelező. Végezzük gyakrabban nyáron, hiszen a sok termés és virágpor letapad a szőnyegre, ráadásul a melegebb hónapokon úgyis többször használjuk.  Az alapos tisztítást évente kétszer ajánlott megcsinálni, a foltokat pedig azonnal ki kell mosni a szőnyegből.

Hogyan tisztítsuk a kültéri szőnyeget?

  1. Foltok tisztítása: Leggyakrabban a foltokat és fröccsenéseket kell tisztítani. Ezekkel egyáltalán nem szabad várni, azonnal cselekedni kell, és fel kell itatni például a kifolyt üdítőt. Ehhez mindenképp száraz rongyot használjunk. Ha már megszilárdult a folt – például a sár –, akkor egy tompa késsel a legegyszerűbb lekaparni anélkül, hogy beletörnénk az anyagba.
  2. Porszívózás: Legfeljebb hetente vessük alá a szőnyeget egy alapos porszívózásnak. Ne felejtsünk el alatta sem felporszívózni, hiszen a szél rengeteg koszt fúj be oda, így enélkül sosem lesz teljesen tiszta a végeredmény.
  3. Mosás: A kinti szőnyeg az időjárás miatt jobban koszolódik, mint a benti darabok, ezért legalább szezononként egyszer végezzük el az alapos tisztítást. Ezt mosással a legkönnyebb kivitelezni, amihez háromféle módszert is használhatunk. Az elsőhöz egy vödör víz kell és egy puha sörtéjű kefe: kérjünk meg valakit, hogy lassan öntse a vizet a szőnyegre, míg mi kefével kifésüljük belőle a koszt. A második módszer hasonló, csak vödör helyett slaggal vizezzük a szőnyeget. Kellően nagy nyomású slag esetén nem is kell hozzá kefe, csupán egy ronggyal törüljük le a szőnyeg felszínéről a kimosott koszt. A harmadik megoldáshoz egy nagynyomású szőnyegtisztítóra lesz szükség, ami önmagában elég ahhoz, hogy minden szennyeződést maradéktalanul eltávolítson a textilből.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.