Mutatjuk, hogyan lesz ragyogóan tiszta a kültéri szőnyeged

Mutatjuk, hogyan lesz ragyogóan tiszta a kültéri szőnyeged

Kintre szőnyeget? Miért ne! Mutatjuk, hogyan lesz kültéri szőnyeged ragyogóan tiszta.

Ötletládához ad!

Pár évvel ezelőtt még sokunk számára elképzelhetetlennek tűnt, hogy erkélyre vagy teraszra szőnyeget tegyünk. Napjainkban azonban ez már teljesen elfogadott, mi pedig imádjuk, hogy kinti életterünk is kényelmes a puha szőnyegeknek hála. Ez viszont azzal jár, hogy plusz egy szőnyeget kell takarítanunk. Hogyan lássunk hozzá? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen gyakran kell tisztítani a kinti szőnyeget?

Mint minden szőnyegtípus esetében, a porszívózás legalább hetente egyszer kötelező. Végezzük gyakrabban nyáron, hiszen a sok termés és virágpor letapad a szőnyegre, ráadásul a melegebb hónapokon úgyis többször használjuk.  Az alapos tisztítást évente kétszer ajánlott megcsinálni, a foltokat pedig azonnal ki kell mosni a szőnyegből.

Hogyan tisztítsuk a kültéri szőnyeget?

  1. Foltok tisztítása: Leggyakrabban a foltokat és fröccsenéseket kell tisztítani. Ezekkel egyáltalán nem szabad várni, azonnal cselekedni kell, és fel kell itatni például a kifolyt üdítőt. Ehhez mindenképp száraz rongyot használjunk. Ha már megszilárdult a folt – például a sár –, akkor egy tompa késsel a legegyszerűbb lekaparni anélkül, hogy beletörnénk az anyagba.
  2. Porszívózás: Legfeljebb hetente vessük alá a szőnyeget egy alapos porszívózásnak. Ne felejtsünk el alatta sem felporszívózni, hiszen a szél rengeteg koszt fúj be oda, így enélkül sosem lesz teljesen tiszta a végeredmény.
  3. Mosás: A kinti szőnyeg az időjárás miatt jobban koszolódik, mint a benti darabok, ezért legalább szezononként egyszer végezzük el az alapos tisztítást. Ezt mosással a legkönnyebb kivitelezni, amihez háromféle módszert is használhatunk. Az elsőhöz egy vödör víz kell és egy puha sörtéjű kefe: kérjünk meg valakit, hogy lassan öntse a vizet a szőnyegre, míg mi kefével kifésüljük belőle a koszt. A második módszer hasonló, csak vödör helyett slaggal vizezzük a szőnyeget. Kellően nagy nyomású slag esetén nem is kell hozzá kefe, csupán egy ronggyal törüljük le a szőnyeg felszínéről a kimosott koszt. A harmadik megoldáshoz egy nagynyomású szőnyegtisztítóra lesz szükség, ami önmagában elég ahhoz, hogy minden szennyeződést maradéktalanul eltávolítson a textilből.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin