Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

A régi hűtő- és fűtőberendezések fölött már eljárt az idő, az új technológiákhoz képest sokkal alacsonyabb hatásfokkal működnek, ezzel rengeteg energiát elpazarolnak. Ilyenkor jöhet szóba a modern hőszivattyú, ami nagyban lecsökkenti a háztartás energiaigényét. De miért is jó a hőszivattyú? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért jó a hőszivattyú? Vegyük sorra.

Először is, mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy energiatakarékos háztartási berendezés, amit lehet használni hűtésre, fűtésre és akár vízmelegítésre is. Lényegében a környezetéből vonja el a működéshez szükséges hőt, ezzel sokkal jobb hatásfokot elérve, mint a hagyományos hűtő és fűtő eszközök. A környezeti energia mellett áramot használ még, de ezeknek a megoszlása nagyjából 75-25%, tehát nagyon hatékonyan működik, ráadásul megfelelő teljesítményű napelemmel párosítva ez az arány is tovább javítható.

Miért jó a hőszivattyú?

A hőszivattyú a működési elvéből kiindulva nagyban csökkenti a ház áramfelhasználását. Jó alternatíva arra, hogy egyszerre váltsa ki télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést. Mivel egy berendezés képes mindkét működésre, a karbantartási költségek is alacsonyabbak lehetnek. A kevesebb felhasznált energia miatt pénzt tudunk vele spórolni, valamint sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. Ráadásul halkabb működésre is képes, mint egy rendes kültéri légkondicionáló egység, ezért a zajszennyezés szempontjából is sokkal előnyösebb.

Házilag is megoldható a beszerelése?

Az egyszerűbb rendszerek estében elképzelhető, hogy szakemberek nélkül is megoldható a telepítés, de a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében ajánlott inkább profikra bízni a dolgot. Viszonylag nagy beruházásról van szó, ami sok éven át kiszolgálhatja a lakást, ezért nem érdemes spórolni a telepítésen.

Hol ajánlott a hőszivattyú használata?

Lényegében minden olyan különálló házban megvalósítható, ahol van hely a kiépítésre. Az egészen kicsi alapterületű felújított kádár-kockáktól a több száz négyzetméteres modern villákig megfelelő megoldás lehet, de nyilvánvaló, hogy a rendszer nagyságát a kiszolgálandó területhez kell igazítani. Nem csak a ház fűtését lehet megoldani vele, de akár egy medencét is képes kiszolgálni egy jól telepített rendszer.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 nyári trend szín, ami egész évben dominálni fogja a lakberendezés világát

Otthonunk frissítését új színekkel tudjuk a legegyszerűbben biztosítani, a színpaletta kiválasztását pedig nagy mértékben befolyásolják a szezonális trendszínek. Az idei nyárnak is megvannak a saját árnyalatai, melyek ráadásul nem csak a legmelegebb hónapokban, hanem egész évben a felkapott kategóriába tartoznak majd. Mutatjuk, melyek ezek.

Tipp Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Tipp Mi a home staging – és mi nem az?

Érdekel, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni lakásod eladásából? Akkor ismerd meg a home staginget! Háromrészes cikksorozatunkból megtudhatod, mit jelent a home staging, hogyan segít neked, valamint azt is, hogy mi nem home staging. Kapsz ezenkívül majd tippeket, amiket te magad is azonnal alkalmazhatsz. Az utolsó részben pedig világosság válik, hogy mikor és mire használjuk a home staginget – amire egyébként befektetésként érdemes tekinteni. Mindezt Magyari Éva ingatlan eladási tanácsadó és home staging szakértő tolmácsolásában.

Tipp Pénztárcabarát megoldások II. – Hogyan spóroljunk a bevásárlással?

Szeretnél tudatos vásárlóvá válni, hogy kevesebbet fizess a boltokban? Szeretnéd megszüntetni az élelmiszerpazarlást a bolygó és a pénztárcád érdekében? Segítünk.

Tipp Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin