Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

A régi hűtő- és fűtőberendezések fölött már eljárt az idő, az új technológiákhoz képest sokkal alacsonyabb hatásfokkal működnek, ezzel rengeteg energiát elpazarolnak. Ilyenkor jöhet szóba a modern hőszivattyú, ami nagyban lecsökkenti a háztartás energiaigényét. De miért is jó a hőszivattyú? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért jó a hőszivattyú? Vegyük sorra.

Először is, mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy energiatakarékos háztartási berendezés, amit lehet használni hűtésre, fűtésre és akár vízmelegítésre is. Lényegében a környezetéből vonja el a működéshez szükséges hőt, ezzel sokkal jobb hatásfokot elérve, mint a hagyományos hűtő és fűtő eszközök. A környezeti energia mellett áramot használ még, de ezeknek a megoszlása nagyjából 75-25%, tehát nagyon hatékonyan működik, ráadásul megfelelő teljesítményű napelemmel párosítva ez az arány is tovább javítható.

Miért jó a hőszivattyú?

A hőszivattyú a működési elvéből kiindulva nagyban csökkenti a ház áramfelhasználását. Jó alternatíva arra, hogy egyszerre váltsa ki télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést. Mivel egy berendezés képes mindkét működésre, a karbantartási költségek is alacsonyabbak lehetnek. A kevesebb felhasznált energia miatt pénzt tudunk vele spórolni, valamint sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. Ráadásul halkabb működésre is képes, mint egy rendes kültéri légkondicionáló egység, ezért a zajszennyezés szempontjából is sokkal előnyösebb.

Házilag is megoldható a beszerelése?

Az egyszerűbb rendszerek estében elképzelhető, hogy szakemberek nélkül is megoldható a telepítés, de a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében ajánlott inkább profikra bízni a dolgot. Viszonylag nagy beruházásról van szó, ami sok éven át kiszolgálhatja a lakást, ezért nem érdemes spórolni a telepítésen.

Hol ajánlott a hőszivattyú használata?

Lényegében minden olyan különálló házban megvalósítható, ahol van hely a kiépítésre. Az egészen kicsi alapterületű felújított kádár-kockáktól a több száz négyzetméteres modern villákig megfelelő megoldás lehet, de nyilvánvaló, hogy a rendszer nagyságát a kiszolgálandó területhez kell igazítani. Nem csak a ház fűtését lehet megoldani vele, de akár egy medencét is képes kiszolgálni egy jól telepített rendszer.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin