Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

Miért jó a hőszivattyú? – Minden, amit tudni érdemes róla

A régi hűtő- és fűtőberendezések fölött már eljárt az idő, az új technológiákhoz képest sokkal alacsonyabb hatásfokkal működnek, ezzel rengeteg energiát elpazarolnak. Ilyenkor jöhet szóba a modern hőszivattyú, ami nagyban lecsökkenti a háztartás energiaigényét. De miért is jó a hőszivattyú? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért jó a hőszivattyú? Vegyük sorra.

Először is, mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy energiatakarékos háztartási berendezés, amit lehet használni hűtésre, fűtésre és akár vízmelegítésre is. Lényegében a környezetéből vonja el a működéshez szükséges hőt, ezzel sokkal jobb hatásfokot elérve, mint a hagyományos hűtő és fűtő eszközök. A környezeti energia mellett áramot használ még, de ezeknek a megoszlása nagyjából 75-25%, tehát nagyon hatékonyan működik, ráadásul megfelelő teljesítményű napelemmel párosítva ez az arány is tovább javítható.

Miért jó a hőszivattyú?

A hőszivattyú a működési elvéből kiindulva nagyban csökkenti a ház áramfelhasználását. Jó alternatíva arra, hogy egyszerre váltsa ki télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést. Mivel egy berendezés képes mindkét működésre, a karbantartási költségek is alacsonyabbak lehetnek. A kevesebb felhasznált energia miatt pénzt tudunk vele spórolni, valamint sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. Ráadásul halkabb működésre is képes, mint egy rendes kültéri légkondicionáló egység, ezért a zajszennyezés szempontjából is sokkal előnyösebb.

Házilag is megoldható a beszerelése?

Az egyszerűbb rendszerek estében elképzelhető, hogy szakemberek nélkül is megoldható a telepítés, de a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében ajánlott inkább profikra bízni a dolgot. Viszonylag nagy beruházásról van szó, ami sok éven át kiszolgálhatja a lakást, ezért nem érdemes spórolni a telepítésen.

Hol ajánlott a hőszivattyú használata?

Lényegében minden olyan különálló házban megvalósítható, ahol van hely a kiépítésre. Az egészen kicsi alapterületű felújított kádár-kockáktól a több száz négyzetméteres modern villákig megfelelő megoldás lehet, de nyilvánvaló, hogy a rendszer nagyságát a kiszolgálandó területhez kell igazítani. Nem csak a ház fűtését lehet megoldani vele, de akár egy medencét is képes kiszolgálni egy jól telepített rendszer.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin