Forrás: Getty

Majdnem olyan szép, mint az igazi – Így tisztítsd a műbőr felületeket

Miből készül a műbőr? 

Az egyik műbőrfajta vinyl-ből készül, ami egy rugalmasabb anyag, ám hátránya, hogy kevésbé szellőzik, ami ruhadaraboknál kényelmetlen viseletet jelenthet. 

A másik fajta a műanyag alapú műbőr, ez a gyakrabban használt fajta ruhadaraboknál. Sajnos egyik típus sem olyan tartós, mint az igazi bőr, ám megfelelő ápolás mellett akár éveken át meg tudja őrizni a minőségét. 

Műbőr tisztításának alapelvei

A tisztítás megkezdése előtt fontos, hogy alaposan elolvasd a tisztítási utasításokat, amiből kiderül, ha esetleg speciális kezelést igényel az adott darab, vagy kifejezetten tiltana egyes tisztítási metódusokat a minőség megőrzése érdekében. Ha nincs egyértelmű utasítás, de bizonytalan vagy a mosógépes tisztítást illetően, akkor a kézi mosás mindig jobb megoldás. 

A műbőr tisztítása lépésről lépésre:

1. lépés: Folttisztítás

Sok esetben a műbőr foltjait könnyen eltávolíthatjuk langyos vízbe mártott mikroszálas törlőkendővel. Ha a meleg vizes dörzsölés sem segít, akkor vess be egy kis kíméletes mosószert is, de csak nagyon kis mennyiségben tegyél belőle a foltra. 

2. lépés: Kézi vagy gépi mosás

A legtöbb ruhadarab abszolút mosógép kompatibilis, alacsony fokon és kíméletes programon nyugodt szívvel tisztíthatjuk őket, ha a címke nem tiltja. A bútoroknál egyértelműen csak a kézi mosás jöhet szóba.

3. lépés: Kézi mosás

Nem ajánlott forró vagy túlságosan meleg vizet használni a műbőr tisztításához, hiszen hő hatására megeshet, hogy összemegy egy eldeformálódik a bútorod. A tisztító hatás erősítésének érdekében bevethetsz kíméletes mosószert is. 

4. lépés: Öblítés

A műbőrt semmiképpen se hagyd mosószeresen, hiszen a mosószer kárt tehet az anyagban. A leöblítéshez viszont ne használj bő vagy forró vizet.

4. lépés: Szárítás

Ne hagyd a műbőrt nedvesen, egy tiszta, száraz ronggyal vagy papírtörlővel itasd fel a vizet a tisztított felületről. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.