Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Az ingatlanvásárlás többnyire örömteli folyamat, ugyanis leendő otthonunkat választjuk ki. A lakásvásárlás buktatói azonban rémálommá tehetik ezt a folyamatot, ezért jobb odafigyelni pár gyakori hibára. Mutatjuk, milyen bakik fordulnak elő leggyakrabban.

Ötletládához ad!

Lakásvásárlás buktatói – A teljes lista minden bakiról:

  • Későn keresünk ügyvédet: Hiába foglalkozik sok ügyvéd ingatlanokkal, ha túl későn „igazolunk le” egyet, előfordulhat, hogy nem lesz ránk ideje, emiatt elcsúszhat a lakásvásárlás folyamata. Emiatt pedig kénytelenek leszünk mi intézni az alap jogi kérdéseket, nem jogászként pedig ez nagyon veszélyes. Csakúgy, mint ügyvédet, közjegyzőt is időben keresnünk kell, ha az ő szolgáltatására is szükségünk van.
  • Tulajdoni lap hiánya: Az első és legfontosabb lépés a lakásvásárlásnál a tulajdoni lap ellenőrzése. Az eladótól jogunk van elkérni és leellenőrizni a tulajdoni lapot. Így tudunk megbizonyosodni arról, hogy valóban az eladóé-e az ingatlan, van-e valakinek haszonélvezeti vagy szolgalmi, esetleg elővásárlási joga. A tulajdoni lapon tudjuk a tehermentességet is ellenőrizni.
  • Plusz költségek elfelejtése: A lakásvásárlás izgalmai között könnyen megfeledkezhetünk a plusz költségekről. Ide számít a közös költség, a szükséges felújítások, szemétdíj, az átlagos rezsiköltségek stb. Előfordulhat, hogy ha ezeket is számításba vesszük, már szívesebben elállnánk a lakásvásárlástól, ezért nem szabad elfelejteni rákérdezni ezekre az előző tulajdonostól.
  • Hitelképesség: Hitelfelvétel előtt meg kell győződnünk arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanra tudunk egyáltalán hitelt felvenni. Azt tanácsoljuk, hogy több bank több ajánlatát is bogarászd végig, így biztosan a legkedvezőbb ajánlat mellett tudsz majd lehorgonyozni.
  • Foglaló lepapírozásának elmaradása: A foglaló bevált módszer lakásvásárlási szándékunk nyomatékosítására, a legtöbb esetben ilyenkor a vételár 10%-át adjuk oda az eladónak. Ezt egyáltalán nem muszáj adni, törvény nem írja elő, éppen ezért néha a papírozás is elmarad. A lakásvásárlás buktatói közül ez az egyik legdurvább, hiszen komoly összegeket bukhatunk, ha duplán kérik el tőlünk. Írassuk alá a foglaló átvételét az eladóval, és hivatkozzunk erre, ha probléma van.
  • Szakmai vélemény elmaradása: Nem kell, hogy ingatlanos legyen, de egy hozzáértő ismerős véleményét mindenképp érdemes kikérni. Kérdezzünk rá az eladónál is a lakás gyengébb pontjaira, hátha felhívja a figyelmet pár dologra. Ha tagadja, hogy bármi baj is lenne a lakással, akkor pláne érdemes magunknak utána járni, milyen is a lakás valós állapota, tökéletes ingatlan ugyanis nincs.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Panellakás felújítása előtt állsz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin