Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Az ingatlanvásárlás többnyire örömteli folyamat, ugyanis leendő otthonunkat választjuk ki. A lakásvásárlás buktatói azonban rémálommá tehetik ezt a folyamatot, ezért jobb odafigyelni pár gyakori hibára. Mutatjuk, milyen bakik fordulnak elő leggyakrabban.

Ötletládához ad!

Lakásvásárlás buktatói – A teljes lista minden bakiról:

  • Későn keresünk ügyvédet: Hiába foglalkozik sok ügyvéd ingatlanokkal, ha túl későn „igazolunk le” egyet, előfordulhat, hogy nem lesz ránk ideje, emiatt elcsúszhat a lakásvásárlás folyamata. Emiatt pedig kénytelenek leszünk mi intézni az alap jogi kérdéseket, nem jogászként pedig ez nagyon veszélyes. Csakúgy, mint ügyvédet, közjegyzőt is időben keresnünk kell, ha az ő szolgáltatására is szükségünk van.
  • Tulajdoni lap hiánya: Az első és legfontosabb lépés a lakásvásárlásnál a tulajdoni lap ellenőrzése. Az eladótól jogunk van elkérni és leellenőrizni a tulajdoni lapot. Így tudunk megbizonyosodni arról, hogy valóban az eladóé-e az ingatlan, van-e valakinek haszonélvezeti vagy szolgalmi, esetleg elővásárlási joga. A tulajdoni lapon tudjuk a tehermentességet is ellenőrizni.
  • Plusz költségek elfelejtése: A lakásvásárlás izgalmai között könnyen megfeledkezhetünk a plusz költségekről. Ide számít a közös költség, a szükséges felújítások, szemétdíj, az átlagos rezsiköltségek stb. Előfordulhat, hogy ha ezeket is számításba vesszük, már szívesebben elállnánk a lakásvásárlástól, ezért nem szabad elfelejteni rákérdezni ezekre az előző tulajdonostól.
  • Hitelképesség: Hitelfelvétel előtt meg kell győződnünk arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanra tudunk egyáltalán hitelt felvenni. Azt tanácsoljuk, hogy több bank több ajánlatát is bogarászd végig, így biztosan a legkedvezőbb ajánlat mellett tudsz majd lehorgonyozni.
  • Foglaló lepapírozásának elmaradása: A foglaló bevált módszer lakásvásárlási szándékunk nyomatékosítására, a legtöbb esetben ilyenkor a vételár 10%-át adjuk oda az eladónak. Ezt egyáltalán nem muszáj adni, törvény nem írja elő, éppen ezért néha a papírozás is elmarad. A lakásvásárlás buktatói közül ez az egyik legdurvább, hiszen komoly összegeket bukhatunk, ha duplán kérik el tőlünk. Írassuk alá a foglaló átvételét az eladóval, és hivatkozzunk erre, ha probléma van.
  • Szakmai vélemény elmaradása: Nem kell, hogy ingatlanos legyen, de egy hozzáértő ismerős véleményét mindenképp érdemes kikérni. Kérdezzünk rá az eladónál is a lakás gyengébb pontjaira, hátha felhívja a figyelmet pár dologra. Ha tagadja, hogy bármi baj is lenne a lakással, akkor pláne érdemes magunknak utána járni, milyen is a lakás valós állapota, tökéletes ingatlan ugyanis nincs.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Panellakás felújítása előtt állsz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Tipp Így lesz pihentető az alvás a legnagyobb hőségben is

A nyári hőség nemcsak a nappalokat, hanem az éjszakákat is megnehezíti, különösen akkor, ha nincs otthon légkondicionálód. Ezért is hoztunk most néhány ötletet, amiknek hála a legnagyobb melegben is jól tudsz majd aludni.

Tipp Megizzadtál a kedvenc baseball sapkádban? Így tüntesd el róla a foltokat

Az erős nyári napsugarak miatt gyakran kerül elő a baseball sapka a szekrény mélyéről, pláne, a kertészkedésről vagy kinti programokról van szó. És bár ez a fejfedő hatékony a napszúrás ellen, kellemetlenül fel tudja melegíteni a fejbőrt, így nem csoda, ha egy idő után izzadtságfoltok jelennek meg rajta. Mutatjuk, hogyan tudod ezeket eltávolítani.

Kert Nem virágzik a rózsád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Bárhogy is próbálkozol, nem borul virágba a rózsabokrod? Akkor lehet, hogy te is belefutottál a rózsagondozás 5 tipikus hibájának egyikébe.

Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin