Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Lakásvásárlás buktatói – Ezek az apró hibák rémálommá tehetik a folyamatot

Az ingatlanvásárlás többnyire örömteli folyamat, ugyanis leendő otthonunkat választjuk ki. A lakásvásárlás buktatói azonban rémálommá tehetik ezt a folyamatot, ezért jobb odafigyelni pár gyakori hibára. Mutatjuk, milyen bakik fordulnak elő leggyakrabban.

Ötletládához ad!

Lakásvásárlás buktatói – A teljes lista minden bakiról:

  • Későn keresünk ügyvédet: Hiába foglalkozik sok ügyvéd ingatlanokkal, ha túl későn „igazolunk le” egyet, előfordulhat, hogy nem lesz ránk ideje, emiatt elcsúszhat a lakásvásárlás folyamata. Emiatt pedig kénytelenek leszünk mi intézni az alap jogi kérdéseket, nem jogászként pedig ez nagyon veszélyes. Csakúgy, mint ügyvédet, közjegyzőt is időben keresnünk kell, ha az ő szolgáltatására is szükségünk van.
  • Tulajdoni lap hiánya: Az első és legfontosabb lépés a lakásvásárlásnál a tulajdoni lap ellenőrzése. Az eladótól jogunk van elkérni és leellenőrizni a tulajdoni lapot. Így tudunk megbizonyosodni arról, hogy valóban az eladóé-e az ingatlan, van-e valakinek haszonélvezeti vagy szolgalmi, esetleg elővásárlási joga. A tulajdoni lapon tudjuk a tehermentességet is ellenőrizni.
  • Plusz költségek elfelejtése: A lakásvásárlás izgalmai között könnyen megfeledkezhetünk a plusz költségekről. Ide számít a közös költség, a szükséges felújítások, szemétdíj, az átlagos rezsiköltségek stb. Előfordulhat, hogy ha ezeket is számításba vesszük, már szívesebben elállnánk a lakásvásárlástól, ezért nem szabad elfelejteni rákérdezni ezekre az előző tulajdonostól.
  • Hitelképesség: Hitelfelvétel előtt meg kell győződnünk arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanra tudunk egyáltalán hitelt felvenni. Azt tanácsoljuk, hogy több bank több ajánlatát is bogarászd végig, így biztosan a legkedvezőbb ajánlat mellett tudsz majd lehorgonyozni.
  • Foglaló lepapírozásának elmaradása: A foglaló bevált módszer lakásvásárlási szándékunk nyomatékosítására, a legtöbb esetben ilyenkor a vételár 10%-át adjuk oda az eladónak. Ezt egyáltalán nem muszáj adni, törvény nem írja elő, éppen ezért néha a papírozás is elmarad. A lakásvásárlás buktatói közül ez az egyik legdurvább, hiszen komoly összegeket bukhatunk, ha duplán kérik el tőlünk. Írassuk alá a foglaló átvételét az eladóval, és hivatkozzunk erre, ha probléma van.
  • Szakmai vélemény elmaradása: Nem kell, hogy ingatlanos legyen, de egy hozzáértő ismerős véleményét mindenképp érdemes kikérni. Kérdezzünk rá az eladónál is a lakás gyengébb pontjaira, hátha felhívja a figyelmet pár dologra. Ha tagadja, hogy bármi baj is lenne a lakással, akkor pláne érdemes magunknak utána járni, milyen is a lakás valós állapota, tökéletes ingatlan ugyanis nincs.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Panellakás felújítása előtt állsz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin