Forrás: Getty

Konyhabútor festése 5 egyszerű lépésben – Adj új külsőt a konyhának pénztárcabarát módon

Ecseteket elő, és kezdődhet is a konyhabútor festése 5 egyszerű lépésben.

Konyhabútor festése 5 egyszerű lépésben

1. Zsíroldás

Erre lehetne akár nulladik lépésként is tekinteni, hiszen enélkül szinte lehetetlen a konyhabútor festése. Mivel a konyhában a sok főzés miatt a zsír, pára és hasonló szennyeződések nagyon könnyen meg tudnak tapadni a bútor felületén, egy nagyon alapos zsíroldásra lesz szükség kezdésként. Ez történhet különféle zsíroldó vegyszerekkel, fenntartható és kímélő módon ecettel, vagy akár gőzölővel is. A lényeg, hogy a bútor felülete tiszta és zsírmentes legyen.

2. A megfelelő festék kiválasztása

Nem mindegy, hogy a konyhában milyen festéket használunk, hiszen nagyon extrém körülményeknek lesz kitéve. Érdemes vízálló festéket választani, amit utána egyszerűbb takarítani. Mindenképp kell rá egy záróréteg, így kereshetünk olyan márkát, ami ezt alapból biztosítja, vagy zárólakkot is használhatunk, hogy biztosan vízhatlan legyen a felület.

3. Maszkolás

Ha helyben akarunk festeni, akkor nagyon fontos, hogy megfelelően le legyen takarva a festeni nem kívánt felület. A lecsöpögő festéket nehéz takarítani, ráadásul nem is túl egészséges, ha olyan helyre csöpög, ahol utána ételt szeretnénk készíteni, ezért inkább használjunk megfelelő maszkolást.

4. Alapozás

Ahhoz, hogy a festék megtapadjon és tartós legyen még párás környezetben is, elengedhetetlen a megfelelő alapozás. Válasszunk festékhez passzoló alapozót, amit utána gondosan vigyünk fel a festeni kívánt felületre. Mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon, mielőtt egy új réteget vagy festéket kenünk rá.

5. Festés

Miután teljesen megszáradt az alapozó, kezdhetünk is festeni. Vigyük fel a kiválasztott festéket egyenletesen, majd várjuk ki a csomagoláson jelzett száradási időt. Amennyiben nem megfelelő a fedés, úgy a száradás után jöhet a következő réteg. Ha lakkot is szeretnénk felvinni, akkor azt az utolsó réteg száradása után vigyük fel, majd hagyjuk azt is megszáradni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.