Forrás: Getty

Kicsi melegház építése saját kezűleg – Akár az erkélyen is elfér

Melegház építése lépésről lépésre

Ez a fóliából készült melegház nem csupán kis helyen elfér, hanem még olcsóbb is az üvegből készült társainál. Természetesen készen is lehet ilyet kapni, de sokkal jobb érzés, ha Te magad építed meg. Utóbbi azért is jobb választás, mert ebben az esetben tőled függ a végső mérete.

Hozzávalók

 • Egy egyszerű polcrendszer
 • Nagy szakítószilárdságú, átlátszó fólia
 • Kétoldalú ragasztó
 • Öntapadó tépőzár szalag
 • Pillanatragasztó

Elkészítés

 1. A polcrendszer képezi a melegház alapját. Arra kell figyelned, hogy a polcok távolsága olyan nagy legyen, hogy beférjenek a palánták.
 2. A fóliával tekerd körbe a polcrendszert, majd némi ráhagyással vágd méretre.
 3. Ezután ragaszd fel a polcrendszer függőleges lábainak külső oldalára a kétoldalú ragasztót, majd a fóliát tekerd körbe a polcrendszeren, és erősen nyomd hozzá a ragasztóhoz. A túllógó részeket vágd le.
 4. Vágj ki még egy darab fóliát, ami nagyjából akkora, mint a polcok szélessége. Ezt rögzítsd a hátsó oldalhoz, majd hajtsd át a tetején. Itt erősítsd meg pillanatragasztóval. Nagyon fontos, hogy a fóliának elől a földig kell érnie, ugyanis ez adja az „ajtó” alapját.
 5. Ezután vágj elölre egy ajtónyílást, ami legyen keskenyebb a polcok szélességénél.
 6. Az „ajtó” köré ragassz öntapadó tépőzárat úgy, hogy a túllógó fóliadarabot hozzá tudd rögzíteni. Az „ajtó” felső részét ragaszd össze. Ennek köszönhetően most már ki tudod nyitni, és fel tudod hajtani az „ajtót”, majd a tépőzárakkal be is tudod zárni.

Melegházi zöldségek

Egy ilyen melegházban számos zöldséget nevelhetsz, többek közt: különféle salátákat, uborkát, paprikát, retket, spenótot, káposztát, hagymát. Amennyiben nagyobb helyed van, akkor akár paradicsomot is tarthatsz benne.

Az alábbi videóban egy más típusú, de hasonló melegház összeszerelését nézheted meg:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.