Forrás: Getty

Így lesz pofonegyszerű a kaktusz gondozása – Íme a legfontosabb tudnivalók hozzá

Kaktuszok bemutatása

A kaktuszok és más szukkulensek a legnépszerűbb szobanövények közé tartoznak. Ez elsősorban divatos megjelenésüknek és viszonylag kis igényüknek köszönhető. A kaktuszok között vannak egészen méretes és icipici darabok is, ahogy vannak virágzó és vannak csupán zöldellő fajták. Formájukban is eltérőek: találhatunk hosszú, vékony levelű és egészen tömzsi darabokat is. A kaktuszok természetes közege a száraz sivatag, de elvétve megtalálhatók trópusi éghajlaton is. Ebből következően egy kaktusz gondozása akkor lehet sikeres, ha sikerül a természetes élőhelyéhez hasonló körülményeket biztosítanunk a növénynek.

Benti kaktusz gondozása

  • Elhelyezés: A kaktuszok száraz, napos helyen érzik magukat a legjobban. Félárnyékos és árnyékos helyen is képesek elélni, ám akkor nem számíthatunk virágzásra vagy aktív növekedésre. Tökéletes hely lehet számukra az ablakpárkány, hiszen ott biztosan elegendő napfényt kapnak.
  • Locsolás: A kaktuszok túlnyomó többsége szárazságtűrő, ezért csak ritka öntözésre van szükségük. Csak akkor adjunk a növénynek vizet, ha már teljesen kiszáradt a földje.
  • Talaj: Természetes élőhelyükön a kaktuszok homokos talajban élnek, ilyen közegben érzik hát a legjobban magukat. Kaphatók kifejezetten kaktuszoknak készült talajkeverékek, ám laza virágföldből, homokból, pár kavicsból és fakéregből mi is elkészíthetjük a tökéletes laza talajt számukra.
  • Hőmérséklet és páratartalom: A kaktuszok száraz melegben vannak erejük teljében, kifejezetten nem kedvelik a párás levegőt. Télen nyugodtan tarthatjuk a radiátor közelében a növényt, és nyáron is keressünk neki hasonló környezetet.
Így lesz pofonegyszerű a kaktusz gondozása – Íme a legfontosabb tudnivalók hozzá
Forrás: Getty

Kinti kaktusz gondozása

  • Elhelyezés: A kert meleg, napsütéses sarkába ültessük a kaktuszokat, mivel a növekedéshez szükségük van napi több óra közvetlen napsütésre.
  • Locsolás: A szakértők többsége szerint a kertben nevelt kaktuszokat egyáltalán nem szükséges locsolni. Ennek oka, hogy a kinti levegő mindig elég párás ahhoz, hogy a kaktusz elegendő vizet eltároljon, másrészt hazánkban így is többet esik az eső, mint a növény természetes élőhelyén.
  • Talaj: A kinti kaktuszokat bármilyen talajba lehet ültetni, azonban ajánlott egy kis homokot hozzákeverni a közvetlen földjéhez minden évben.
  • Hőmérséklet: Sokan nem mernek kaktuszt kintre ültetni, mivel azt hiszik, hogy a sivatagi forróság nélkül nem érezné jól magát a növény. Az igazság azonban az, hogy éjszaka minden sivatagban rettenetesen lehűl a levegő, ezért a kaktusz jól bírja a kontinentális éghajlat hidegebb napjait is.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.