Így tisztítsd a hálózsákot, hogy sokáig jó állapotban legyen

Így tisztítsd a hálózsákot, hogy sokáig jó állapotban legyen

Akár komoly kempingező vagy, akár a gyerekedet egy ottalvós buliba küldöd, a hálózsák elengedhetetlen. Végül, mint minden ágyneműt, ezt is ki kell mosni. A hálózsák mosásának módja attól függ, hogy műszálas töltelékkel vagy pehellyel van-e töltve. Mindkettő mosható, ám nem ugyanolyan programon. Cikkünkben eláruljon, hogyan kell helyesen tisztítani a hálózsákot anélkül, hogy kárt tennénk benne.

Ötletládához ad!

Hogyan kell mosni a műszálas hálózsákot?

1. Olvassuk el a címkét

A műszálas hálózsákokat nagyjából ugyanolyan módszerekkel lehet tisztítani, ám érdemes ellenőrizni a címkét, hogy igényel-e a zsák bármilyen speciális kezelést. 

2. Folttisztítás

A foltokat mindenképp érdemes előtisztítani, hiszen így a legnagyobb az esélye a teljes sikernek. A foltok kezelésére bármilyen folttisztító alkalmas, aminek a használatát nem tiltja a címke. Dörzsöljük a folttisztítót az összes szennyeződésbe, majd hagyjuk 15 percig állni.

3. Mosás

A hálózsákok többségét gépben is moshatjuk, de választhatjuk a kézi mosást is. A víz gépi és kézi mosás esetén is hideg vagy legfeljebb langyos legyen, gépben a leggyengébb fokozaton szabad csak elindítani. A mosáshoz csak kevés mosószert adagoljunk, öblítőt vagy fehérítőt semmiképp sem.

4. Dupla öblítés és centrifuga

A hálózsák elég nagy a mosógépnek, ezért a mosás lejárta után ajánlott még egy öblítő és centrifugáló programot elindítani, hogy biztosan kijöjjön a hálózsákból minden tisztítószer.

Hogyan kell mosni a pehellyel töltött hálózsákot?

1. Olvassuk el a címkét

Manapság már olyan modern technológiával készülnek a toll- és pehely hálózsákok is, hogy a legtöbb darabot betehetjük a mosógépbe. Érdemes azonban megbizonyosodnunk arról a címke segítségével, hogy valóban moshatjuk-e gépben az adott darabot.

2. Üres mosás

A toll- és pehely hálózsákokat csak speciális mosószerrel szabad mosni, ezért előbb egy üres programot kell elindítanunk a gépben, hogy biztosan megszabaduljon a mosógép a hagyományos mosószertől.

3. Hálózsák felkészítése

Mosás előtt nézzük át a hálózsákot, a lyukakat varrjuk be. Ezután húzzuk be az összes cipzárját, majd tegyük egy mosózsákba. 

4. Mosás

A mosáshoz pehely mosószert használjunk, és a mosógépen is a legkíméletesebb programot indítsuk el. Ez általában a pehely- vagy gyapjúmosó üzemmód.

5. Szárítás

A pehely hálózsákot nem ajánlott szárítógépbe tenni, hiszen még a legalacsonyabb fokozaton is kárt tehetünk benne. Ehelyett terítsük ki a szobában vagy a szabadban, ahol biztonságosan megszáradhat. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin