Így tisztítsd a hálózsákot, hogy sokáig jó állapotban legyen

Így tisztítsd a hálózsákot, hogy sokáig jó állapotban legyen

Akár komoly kempingező vagy, akár a gyerekedet egy ottalvós buliba küldöd, a hálózsák elengedhetetlen. Végül, mint minden ágyneműt, ezt is ki kell mosni. A hálózsák mosásának módja attól függ, hogy műszálas töltelékkel vagy pehellyel van-e töltve. Mindkettő mosható, ám nem ugyanolyan programon. Cikkünkben eláruljon, hogyan kell helyesen tisztítani a hálózsákot anélkül, hogy kárt tennénk benne.

Ötletládához ad!

Hogyan kell mosni a műszálas hálózsákot?

1. Olvassuk el a címkét

A műszálas hálózsákokat nagyjából ugyanolyan módszerekkel lehet tisztítani, ám érdemes ellenőrizni a címkét, hogy igényel-e a zsák bármilyen speciális kezelést. 

2. Folttisztítás

A foltokat mindenképp érdemes előtisztítani, hiszen így a legnagyobb az esélye a teljes sikernek. A foltok kezelésére bármilyen folttisztító alkalmas, aminek a használatát nem tiltja a címke. Dörzsöljük a folttisztítót az összes szennyeződésbe, majd hagyjuk 15 percig állni.

3. Mosás

A hálózsákok többségét gépben is moshatjuk, de választhatjuk a kézi mosást is. A víz gépi és kézi mosás esetén is hideg vagy legfeljebb langyos legyen, gépben a leggyengébb fokozaton szabad csak elindítani. A mosáshoz csak kevés mosószert adagoljunk, öblítőt vagy fehérítőt semmiképp sem.

4. Dupla öblítés és centrifuga

A hálózsák elég nagy a mosógépnek, ezért a mosás lejárta után ajánlott még egy öblítő és centrifugáló programot elindítani, hogy biztosan kijöjjön a hálózsákból minden tisztítószer.

Hogyan kell mosni a pehellyel töltött hálózsákot?

1. Olvassuk el a címkét

Manapság már olyan modern technológiával készülnek a toll- és pehely hálózsákok is, hogy a legtöbb darabot betehetjük a mosógépbe. Érdemes azonban megbizonyosodnunk arról a címke segítségével, hogy valóban moshatjuk-e gépben az adott darabot.

2. Üres mosás

A toll- és pehely hálózsákokat csak speciális mosószerrel szabad mosni, ezért előbb egy üres programot kell elindítanunk a gépben, hogy biztosan megszabaduljon a mosógép a hagyományos mosószertől.

3. Hálózsák felkészítése

Mosás előtt nézzük át a hálózsákot, a lyukakat varrjuk be. Ezután húzzuk be az összes cipzárját, majd tegyük egy mosózsákba. 

4. Mosás

A mosáshoz pehely mosószert használjunk, és a mosógépen is a legkíméletesebb programot indítsuk el. Ez általában a pehely- vagy gyapjúmosó üzemmód.

5. Szárítás

A pehely hálózsákot nem ajánlott szárítógépbe tenni, hiszen még a legalacsonyabb fokozaton is kárt tehetünk benne. Ehelyett terítsük ki a szobában vagy a szabadban, ahol biztonságosan megszáradhat. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin