Forrás: Getty

Így tárold az olívaolajat, hogy minél tovább elálljon

Olívaolajtól minden étel csak még különlegesebb lesz, így teljesen érthető, hogy előszeretettel használjuk. Mivel azonban nem egy olcsó mulatság, igencsak bosszantó, ha a helytelen tárolás miatt veszít a minőségéből, vagy idő előtt tönkremegy. Mutatjuk, mire érdemes figyelned a helyes tárolásnál.

Hűvös hőmérséklet

Az olívaolaj tárolására a 10-20 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Ebből kifolyólag a pince vagy egy hűvös spájz a legoptimálisabb tárolási hely a számára.  

Ha nagyon sokáig szeretnéd tárolni az olívaolajat, akkor akár a hűtőbe is beteheted. Ebben az esetben arra kell figyelned, hogy amikor salátákhoz vagy más ételekhez szeretnéd használni, akkor időben ki kell venned a frigóból. Ez azért fontos, mert hidegen nem érvényesül úgy az íze. Ezen kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy a hűtőben némileg megszilárdul az olaj, így ha picit zavaros vagy darabos lesz, nem kell megijedned. Ez nem azt jelenti, hogy megromlott, egyszerűen túl hideg ahhoz, hogy teljesen folyékony legyen. Szobahőmérsékleten ismét folyékony lesz.

Az UV-sugarak is kárt tesznek benne

Az olívaolajat azért szokták sötét üvegekben árulni, mert a fény, pontosabban az UV-sugarak kárt tesznek benne, aminek következtében elveszíti kellemes ízét. Ezért olyan fontos, hogy olyan helyen tárold, ahol nem éri közvetlen napfény. Ugyanebből az okból nem ajánlott egy világos üvegbe vagy más tárolóedénybe áttölteni.

Oxigén

Az oxigén szintén rossz hatással van az olívaolajra. Ha ugyanis oxigén éri, akkor elkezd oxidálódni, és felbomlik. Figyelj tehát arra, hogy használat után azonnal visszatekerd a kupakot. Ezért is jobb választás az olívaolaj tárolására egy keskeny szájú üveg, hiszen azon keresztül kevesebb oxigén jut be.

Összefoglalva

A legfontosabb tudnivalók összefoglalva:

  • Hűvös helyen tartsd az olívaolajat. Ha nincs más lehetőséged, akkor a hűtőszekrényben.
  • Az olajat egy sötét üvegben tárold, és ne tedd ki közvetlen napfénynek.
  • Mindig légmentesen zárd le az üveget.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.