Forrás: Getty

Hűvösre felkészülni! – Fontos lépések, mielőtt beszerelteted a klímát

A megfelelő készülék kiválasztása

A légkondi kiválasztásánál nagyon fontos, hogy hosszú időre kell tervezni vee, így mindenképp megéri minőségibb darabot választani. A legjobb, ha egy ismert márka terméke mellett döntesz, mert így biztos, hogy lesz olyan szerelő, aki ért hozzá, plusz alkatrészt is könnyebben kaptok majd az esetleges javításhoz. A másik fontos tényező, a klíma típusa. Az inverteres termékekkel jársz a legjobban, ezek ugyanis folyamatos működést biztosítanak alacsony fogyasztás mellett, ráadásul csendesebbek is, mint azok a darabok, amik folyamatosan ki-bekapcsolgatnak. A szükséges teljesítmény a szoba méretétől függ, de általánosan elmondható, hogy egy lakáshoz a 3,5 kW-os teljesítmény már elegendő, de 5 kW a biztos.

Hova kerüljön a klíma?

Kézenfekvő lehet a hálószobába rakni a légkondit, hiszen leginkább alvás közben zavaró a meleg – de sok érv szól ez ellen. Általában a hálószobák kisebbek, mint a nappali, így csak egy kis térben fog hűteni az eszköz, a lakás többi része meleg marad. Ráadásul a nappaliban több időt töltünk, így sokkal inkább oda éri meg felhelyezni a klímát. Figyelj arra, hogy legyen megfelelő tér a készülék előtt, mert például ha közel van a szemközti fal, akkor a visszaverődő levegő átveri a klíma hőérzékelőjét, amitől az eszköz kikapcsol, a szoba pedig meleg marad.

Hűvösre felkészülni! – Fontos lépések, mielőtt beszerelteted a klímát
Forrás: Getty

Gyakori hibák

Az egyik leggyakoribb hiba, ha úgy szereljük fel a légkondit, hogy közvetlenül a kanapéra vagy az ágyra fújja a hideget, ami egyrészt nem egészséges, másrészt nem is hatékony. A másik, ha rosszul választjuk meg a klíma teljesítményé: ha túl kicsi klíma, nem hűti le a szobát, ha túl nagy, feleslegesen fogyaszt sok áramot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.