Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

Egy konyha megtervezése óriási feladat, pláne, ha nem szakemberre bízzuk a folyamatot. Szerencsére már számos program és módszer van, ami segítségünkre lehet. Hogyan tervezzünk konyhát? Segítünk.

Ötletládához ad!

A konyhatervezés lépései, főbb részei

Hogyan kezdjünk neki, hogyan tervezzünk konyhát? A nagy dilemma, amire a választ 5 pontban össze lehet foglalni.

1. Büdzsé megállapítása

Az első lépés mindig a pénzügyi keret felállítása, hiszen a konyhatervezés minden részében nagy szerepet játszanak az anyagiak. Határozzuk meg, mire mennyit tudunk költeni, ez alapján tudunk böngészni majd a burkolóanyagok és bútorok között.

2. Mérés

Ismernünk kell a konyha pontos paramétereit ahhoz, hogy a hétköznapokban is jól működő főzőteret tervezhessünk.

3. Inspirációgyűjtés

Megkönnyíthetjük a tervezés folyamatát, ha inspirációt gyűjtünk az internetről vagy lakberendezési magazinokból. Mentsük le azokat a főzőtereket, amelyek hangulata tetszik, esetleg adottságaiban hasonlít a mi konyhánkra.

4. Bútor és világítás választás

Már „csak” a bútorok és világítás kiválasztása van hátra. Ne csak a boltok kínálatát nézzük át, böngésszünk az online webshopokban és egyeztessünk asztalosokkal is.

5. Tervrajzok

A tervrajzoknál készíthetünk mi is amatőr rajzokat, rábízhatjuk profi tervezőre, vagy segítségül hívhatunk online tervezőprogramokat. Utóbbi használata nem is olyan bonyolult, mint hinnénk.

Hogyan tervezzünk konyhát online tervezőprogramokban?

Napjainkban több ingyenes online konyhatervező program is rendelkezésünkre áll, és szuper ötlet kipróbálni őket. Rengeteg előnyük van, hiszen ingyenesek, felhasználóbarátok, pontosak és akárhányszor újrakezdhetjük vagy korrigálhatjuk a terveinket. Az IKEA programja például magyar nyelven is elérhető, és a saját bútoraikat méretpontosan lehet a tervrajzokba illeszteni. A Kitchenplanner szintén szuperjó oldal, ahol 3D-ban is megnézhetjük a tervet. Mindkét program esetében először meg kell adni a szoba méretét, ezután kezdhetjük el felhelyezni a bútorokat is a tervre. Itt megadhatjuk a bútorok pontos méreteit is – bár az IKEA-s a saját darabjainak méretét automatikusan beállítja. A tervről ne maradjanak le az ajtók és ablakok sem, hiszen fontos elemei a konyhának.

Tippek és elkerülendő hibák a konyhatervezés során

  • Tárolók elfelejtése: A munkatérrel a többség még nagyjából pontosan számol, azonban a tárolásra szükséges hely mindig alá van becsülve. Ne feledkezzünk meg a tárolókról, bőséges helyet szánjunk erre.
  • Esztétikum a hasznosság felett: A konyha elsősorban munkatér, ezért ne hagyjuk, hogy az összkép felülírja a praktikumot.
  • Szellőztetés: Az ablakok és ajtók útját hagyjuk minél szabadabban, hogy jól szellőztethető legyen a konyha – pláne, ha nem lesz benne páraelszívó.
  • Túl kicsi munkafelület: A konyhapult méretén csúsznak még sokan el, hiszen üresen elegendőnek néz ki bármelyik pult. Azonban a hétköznapokban a vízforraló, a kávégép és más kellékek is ide kerülnek, melyek jócskán redukálják a munkateret. Ezekkel mindig kalkuláljunk!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin