Forrás: Getty

Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

A konyhatervezés lépései, főbb részei

Hogyan kezdjünk neki, hogyan tervezzünk konyhát? A nagy dilemma, amire a választ 5 pontban össze lehet foglalni.

1. Büdzsé megállapítása

Az első lépés mindig a pénzügyi keret felállítása, hiszen a konyhatervezés minden részében nagy szerepet játszanak az anyagiak. Határozzuk meg, mire mennyit tudunk költeni, ez alapján tudunk böngészni majd a burkolóanyagok és bútorok között.

2. Mérés

Ismernünk kell a konyha pontos paramétereit ahhoz, hogy a hétköznapokban is jól működő főzőteret tervezhessünk.

3. Inspirációgyűjtés

Megkönnyíthetjük a tervezés folyamatát, ha inspirációt gyűjtünk az internetről vagy lakberendezési magazinokból. Mentsük le azokat a főzőtereket, amelyek hangulata tetszik, esetleg adottságaiban hasonlít a mi konyhánkra.

4. Bútor és világítás választás

Már „csak” a bútorok és világítás kiválasztása van hátra. Ne csak a boltok kínálatát nézzük át, böngésszünk az online webshopokban és egyeztessünk asztalosokkal is.

5. Tervrajzok

A tervrajzoknál készíthetünk mi is amatőr rajzokat, rábízhatjuk profi tervezőre, vagy segítségül hívhatunk online tervezőprogramokat. Utóbbi használata nem is olyan bonyolult, mint hinnénk.

Hogyan tervezzünk konyhát online tervezőprogramokban?

Napjainkban több ingyenes online konyhatervező program is rendelkezésünkre áll, és szuper ötlet kipróbálni őket. Rengeteg előnyük van, hiszen ingyenesek, felhasználóbarátok, pontosak és akárhányszor újrakezdhetjük vagy korrigálhatjuk a terveinket. Az IKEA programja például magyar nyelven is elérhető, és a saját bútoraikat méretpontosan lehet a tervrajzokba illeszteni. A Kitchenplanner szintén szuperjó oldal, ahol 3D-ban is megnézhetjük a tervet. Mindkét program esetében először meg kell adni a szoba méretét, ezután kezdhetjük el felhelyezni a bútorokat is a tervre. Itt megadhatjuk a bútorok pontos méreteit is – bár az IKEA-s a saját darabjainak méretét automatikusan beállítja. A tervről ne maradjanak le az ajtók és ablakok sem, hiszen fontos elemei a konyhának.

Tippek és elkerülendő hibák a konyhatervezés során

  • Tárolók elfelejtése: A munkatérrel a többség még nagyjából pontosan számol, azonban a tárolásra szükséges hely mindig alá van becsülve. Ne feledkezzünk meg a tárolókról, bőséges helyet szánjunk erre.
  • Esztétikum a hasznosság felett: A konyha elsősorban munkatér, ezért ne hagyjuk, hogy az összkép felülírja a praktikumot.
  • Szellőztetés: Az ablakok és ajtók útját hagyjuk minél szabadabban, hogy jól szellőztethető legyen a konyha – pláne, ha nem lesz benne páraelszívó.
  • Túl kicsi munkafelület: A konyhapult méretén csúsznak még sokan el, hiszen üresen elegendőnek néz ki bármelyik pult. Azonban a hétköznapokban a vízforraló, a kávégép és más kellékek is ide kerülnek, melyek jócskán redukálják a munkateret. Ezekkel mindig kalkuláljunk!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.