Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

Egy konyha megtervezése óriási feladat, pláne, ha nem szakemberre bízzuk a folyamatot. Szerencsére már számos program és módszer van, ami segítségünkre lehet. Hogyan tervezzünk konyhát? Segítünk.

Ötletládához ad!

A konyhatervezés lépései, főbb részei

Hogyan kezdjünk neki, hogyan tervezzünk konyhát? A nagy dilemma, amire a választ 5 pontban össze lehet foglalni.

1. Büdzsé megállapítása

Az első lépés mindig a pénzügyi keret felállítása, hiszen a konyhatervezés minden részében nagy szerepet játszanak az anyagiak. Határozzuk meg, mire mennyit tudunk költeni, ez alapján tudunk böngészni majd a burkolóanyagok és bútorok között.

2. Mérés

Ismernünk kell a konyha pontos paramétereit ahhoz, hogy a hétköznapokban is jól működő főzőteret tervezhessünk.

3. Inspirációgyűjtés

Megkönnyíthetjük a tervezés folyamatát, ha inspirációt gyűjtünk az internetről vagy lakberendezési magazinokból. Mentsük le azokat a főzőtereket, amelyek hangulata tetszik, esetleg adottságaiban hasonlít a mi konyhánkra.

4. Bútor és világítás választás

Már „csak” a bútorok és világítás kiválasztása van hátra. Ne csak a boltok kínálatát nézzük át, böngésszünk az online webshopokban és egyeztessünk asztalosokkal is.

5. Tervrajzok

A tervrajzoknál készíthetünk mi is amatőr rajzokat, rábízhatjuk profi tervezőre, vagy segítségül hívhatunk online tervezőprogramokat. Utóbbi használata nem is olyan bonyolult, mint hinnénk.

Hogyan tervezzünk konyhát online tervezőprogramokban?

Napjainkban több ingyenes online konyhatervező program is rendelkezésünkre áll, és szuper ötlet kipróbálni őket. Rengeteg előnyük van, hiszen ingyenesek, felhasználóbarátok, pontosak és akárhányszor újrakezdhetjük vagy korrigálhatjuk a terveinket. Az IKEA programja például magyar nyelven is elérhető, és a saját bútoraikat méretpontosan lehet a tervrajzokba illeszteni. A Kitchenplanner szintén szuperjó oldal, ahol 3D-ban is megnézhetjük a tervet. Mindkét program esetében először meg kell adni a szoba méretét, ezután kezdhetjük el felhelyezni a bútorokat is a tervre. Itt megadhatjuk a bútorok pontos méreteit is – bár az IKEA-s a saját darabjainak méretét automatikusan beállítja. A tervről ne maradjanak le az ajtók és ablakok sem, hiszen fontos elemei a konyhának.

Tippek és elkerülendő hibák a konyhatervezés során

  • Tárolók elfelejtése: A munkatérrel a többség még nagyjából pontosan számol, azonban a tárolásra szükséges hely mindig alá van becsülve. Ne feledkezzünk meg a tárolókról, bőséges helyet szánjunk erre.
  • Esztétikum a hasznosság felett: A konyha elsősorban munkatér, ezért ne hagyjuk, hogy az összkép felülírja a praktikumot.
  • Szellőztetés: Az ablakok és ajtók útját hagyjuk minél szabadabban, hogy jól szellőztethető legyen a konyha – pláne, ha nem lesz benne páraelszívó.
  • Túl kicsi munkafelület: A konyhapult méretén csúsznak még sokan el, hiszen üresen elegendőnek néz ki bármelyik pult. Azonban a hétköznapokban a vízforraló, a kávégép és más kellékek is ide kerülnek, melyek jócskán redukálják a munkateret. Ezekkel mindig kalkuláljunk!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin