Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Még a profiknak is feladja a leckét a garzonlakás berendezése. De miért is ilyen nehéz feladat ez? A fő probléma a kicsi alapterület, hiszen a nyitott tér amúgy nagy divatnak örvend. Amerikában az „open concept”, azaz nyitott koncepció a megoldás a garzonlakás berendezésére, ebből inspirálódhatunk mi is. Hoztunk pár ötletet hozzá!

Ötletládához ad!

Kicsi alapterületű garzonlakás berendezése

A kicsi alapterületű garzonlakásokat jóval nehezebb berendezni, hiszen hely hiányában praktikus „kettő az egyben”, vagy összecsukható bútorokat kell alkalmazni. Nem érdemes nagy térelválasztókat beszerezni, mivel csak a helyet foglalják. Akkor mégis hogyan alakítsuk ki apró garzonlakásunkat?

  • Összecsukható kanapéágy

A kicsi garzonlakások kötelező darabja. Valóban elmaradhatatlan, segítségével nem kell lemondanunk sem a nappali élményéről, sem a kényelmes alvásról. Vannak kifejezetten olyan darabok, amelyek ágyként is kiválóan megállják a helyüket. 

  • Terek elhatárolása térelválasztók nélkül

Bár a kicsi alapterületen nem sok lehetőségünk van térelválasztókat elhelyezni, mégis fontos valamilyen rendszert bevezetni, a különböző funkcióval bíró részeket elválasztani. A térelválasztó helyett játsszunk a falak színével vagy a szőnyegekkel, hiszen így is el tudjuk határolni az étkezőrészt a nappalitól, vagy az alvórészt a dolgozósaroktól. A különböző zónáknál eltérő falszínt vagy szőnyeget használjunk akkor is, ha ugyanazon a felületen találhatók.

  • Konyhapult és étkező egyben

Rengeteg helyet tudunk megspórolni, ha nem alakítunk ki külön étkezőrészt, hanem a már adott darabokból dolgozunk. Erre ideális a konyhapult, amit kihúzható asztallal lehet megtoldani, vagy egyszerűen úgy kialakítani, hogy egy-két ember kényelmesen mellé tudjon ülni.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Polcok padlótól a plafonig

Utólag hálásak leszünk magunknak, ha a garzonlakásban elegendő tárolót is biztosítunk. Kicsi hely esetén használjuk ki a teret a padlótól a plafonig. A legegyszerűbb beépített szekrényeket és polcrendszereket kialakítani, de ne feledkezzünk meg az ágy alatti tárolási lehetőségekről sem.

  • Sok fény

Ha a kicsi garzonlakás sötét is egyben, egyáltalán nem lesz otthonos. Ezért fontos, hogy minél jobb legyen a megvilágítás, és a lehető legtöbb természetes fényt engedjük be. Emellett nagy segítségünkre lesznek a tükrök is, melyek megsokszorozzák a fényt.

Nagy alapterületű garzonlakás berendezése

Ha viszonylag nagy alapterülettel rendelkezik a garzonlakásunk, megfontolhatjuk az „open conceptet” is, de beszerezhetünk térelválasztókat és megpróbálhatjuk leválasztani a helyiségeket.

  • Open concept

Az open concept lényege, hogy az egész tér egyben legyen, ne válasszák szét a helyiségeket falak vagy nagy bútordarabok. Ez nagy területű garzonlakásnál ez könnyen megoldható ízlésesen is. A kulcs a sok természetes fény, a minimalista stílus és az egységes dekoráció az egész lakásban. Mások direkt bontják le a falaikat az open concept megvalósításához, nekünk még erre sincs szükségünk.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Térelválasztók

Térelválasztóknak a legegyszerűbb magas, keskeny és hátfallal nem rendelkező polcokat vagy szekrényeket választani. Ezeknek hála ugyanis fényes és szellős marad a leválasztott rész.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció Éljen a lehetőséggel!

Év végéig igényelhető Otthonfelújítási támogatás napelemtelepítésre, okos klímára.

Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Kert Szódabikarbóna a kertben – Így győzd le a lisztharmatot, a levéltetűt és a gazt

A szódabikarbóna egy igazi csodaszer, ami nagy segítségünkre van a háztartásban, ahogy a kertben is képes leszámolni számos kártevővel.

Kert Vigyázat! 3 bokor, ami rendkívül mérgező

Szépek, de mérgezők. Egyes bokrokra nagyon jó ránézni, ugyanis gyönyörűek és különlegesek, de ezek akár mérgezők is lehetnek. Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a cserjék, melyekkel óvatosnak kell lennünk.

Tipp Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával

Teríteni már az oviban megtanulunk, naposként a mi felelősségünk az asztal előkészítése étkezéshez. De ez azért nem biztos, hogy elég, amikor egy nagyobb ünnep alkalmával vendégeket várunk. Lássuk, hogyan kell hétköznapi, formális, illetve különleges, alkalmi terítéket összeállítani.

Otthon Vess egy pillantást a világsztárok kertjeire – Meg leszel lepve!

A közösségi médiának hála olyan helyeket is meg tudunk csodálni, melyeket egyébként sosem láthatnánk. Ilyenek például a világsztárok kertjei. Közülük sokan a pandémia alatt jöttek rá, hogy mennyire szeretik a kertészkedést, és büszkén mutatják meg rajongóiknak is zöld oázisukat.

Kert 5 tuti tipp, hogy stresszmentes legyen a kerti parti

A nyár a felhőtlen kerti partikról, laza összejövetelekről és vidám baráti délutánokról szól – legalábbis elméletben. A gyakorlatban sajnos a házigazdáknak ez inkább teher, mintsem kikapcsolódás. Olvasd el tuti tippjeinket, hogy ezentúl te is stresszmentesen élvezhesd ezeket az összejöveteleket.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin