Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Még a profiknak is feladja a leckét a garzonlakás berendezése. De miért is ilyen nehéz feladat ez? A fő probléma a kicsi alapterület, hiszen a nyitott tér amúgy nagy divatnak örvend. Amerikában az „open concept”, azaz nyitott koncepció a megoldás a garzonlakás berendezésére, ebből inspirálódhatunk mi is. Hoztunk pár ötletet hozzá!

Ötletládához ad!

Kicsi alapterületű garzonlakás berendezése

A kicsi alapterületű garzonlakásokat jóval nehezebb berendezni, hiszen hely hiányában praktikus „kettő az egyben”, vagy összecsukható bútorokat kell alkalmazni. Nem érdemes nagy térelválasztókat beszerezni, mivel csak a helyet foglalják. Akkor mégis hogyan alakítsuk ki apró garzonlakásunkat?

  • Összecsukható kanapéágy

A kicsi garzonlakások kötelező darabja. Valóban elmaradhatatlan, segítségével nem kell lemondanunk sem a nappali élményéről, sem a kényelmes alvásról. Vannak kifejezetten olyan darabok, amelyek ágyként is kiválóan megállják a helyüket. 

  • Terek elhatárolása térelválasztók nélkül

Bár a kicsi alapterületen nem sok lehetőségünk van térelválasztókat elhelyezni, mégis fontos valamilyen rendszert bevezetni, a különböző funkcióval bíró részeket elválasztani. A térelválasztó helyett játsszunk a falak színével vagy a szőnyegekkel, hiszen így is el tudjuk határolni az étkezőrészt a nappalitól, vagy az alvórészt a dolgozósaroktól. A különböző zónáknál eltérő falszínt vagy szőnyeget használjunk akkor is, ha ugyanazon a felületen találhatók.

  • Konyhapult és étkező egyben

Rengeteg helyet tudunk megspórolni, ha nem alakítunk ki külön étkezőrészt, hanem a már adott darabokból dolgozunk. Erre ideális a konyhapult, amit kihúzható asztallal lehet megtoldani, vagy egyszerűen úgy kialakítani, hogy egy-két ember kényelmesen mellé tudjon ülni.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Polcok padlótól a plafonig

Utólag hálásak leszünk magunknak, ha a garzonlakásban elegendő tárolót is biztosítunk. Kicsi hely esetén használjuk ki a teret a padlótól a plafonig. A legegyszerűbb beépített szekrényeket és polcrendszereket kialakítani, de ne feledkezzünk meg az ágy alatti tárolási lehetőségekről sem.

  • Sok fény

Ha a kicsi garzonlakás sötét is egyben, egyáltalán nem lesz otthonos. Ezért fontos, hogy minél jobb legyen a megvilágítás, és a lehető legtöbb természetes fényt engedjük be. Emellett nagy segítségünkre lesznek a tükrök is, melyek megsokszorozzák a fényt.

Nagy alapterületű garzonlakás berendezése

Ha viszonylag nagy alapterülettel rendelkezik a garzonlakásunk, megfontolhatjuk az „open conceptet” is, de beszerezhetünk térelválasztókat és megpróbálhatjuk leválasztani a helyiségeket.

  • Open concept

Az open concept lényege, hogy az egész tér egyben legyen, ne válasszák szét a helyiségeket falak vagy nagy bútordarabok. Ez nagy területű garzonlakásnál ez könnyen megoldható ízlésesen is. A kulcs a sok természetes fény, a minimalista stílus és az egységes dekoráció az egész lakásban. Mások direkt bontják le a falaikat az open concept megvalósításához, nekünk még erre sincs szükségünk.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Térelválasztók

Térelválasztóknak a legegyszerűbb magas, keskeny és hátfallal nem rendelkező polcokat vagy szekrényeket választani. Ezeknek hála ugyanis fényes és szellős marad a leválasztott rész.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Stílus Ha az építész otthonról dolgozik – Borsos Ágnes térszervezési tippjei

Borsos Ágnes építész Pécsen egy régi ház lakásában találta meg azt a helyet, ahol párjával otthon érezhetik magukat, kollégáival pedig együtt dolgozhatnak. Azért, hogy mindig jól érezzék magukat a terekben, több térszervezési fogást is bevetettek.

Tipp Ez a 4 legnépszerűbb parketta típus – És nem is véletlenül

Parkettaválasztás előtt állsz? Nem tudsz dönteni, melyik lenne a legmegfelelőbb számodra? Segítünk választani!

Stílus Mutatós rosé gold lakásdekor ötletek – Nem csak csajoknak

A rosé gold lakásdekor már nem csak a különleges, profik által tervezett otthonokban van jelen, egyre többen elcsábulnak a boltokban tömérdek számban kapható finom díszek láttán. Mivel már ennyire elterjedt, egyáltalán nem számít csajosnak, sokkal inkább az elegáns és modern vonalat képviseli. Hoztunk néhány példát, ami garantáltan meggyőz, hogy Te is beszerezz néhány rosé gold kiegészítőt.

Otthon Faház a dombtetőn – Vendégségben Varga Judit Juditunál

A Bakony dimbes-dombos lankáin álló csehszlovák típusú faházban vendégeskedtünk Varga Juditnál, a Juditu blog szerzőjénél. Az „első látásra szerelmet” nem csak Judit, de mi is éreztük, amint bekanyarodtunk a házhoz vezető árnyas erdei ösvényre.

Tipp „Csináld magad szép karácsony” VI. – Az Instagram kedvenc könnyen elkészíthető DIY ünnepi díszei

A DIY karácsonyi dekoráció egyre nagyobb trendnek örvend, mivel jóval környezetkímélőbb és egyedibb, mint a bolti díszek. Mivel az egész világ szívesen fog neki a „csináld magad” projekteknek karácsony előtt, nem csoda, hogy az Instagram is tele van jobbnál jobb ötletekkel. Mutatjuk a kedvenceinket, melyeket bárki egyszerűen elkészíthet:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin