Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?

Még a profiknak is feladja a leckét a garzonlakás berendezése. De miért is ilyen nehéz feladat ez? A fő probléma a kicsi alapterület, hiszen a nyitott tér amúgy nagy divatnak örvend. Amerikában az „open concept”, azaz nyitott koncepció a megoldás a garzonlakás berendezésére, ebből inspirálódhatunk mi is. Hoztunk pár ötletet hozzá!

Ötletládához ad!

Kicsi alapterületű garzonlakás berendezése

A kicsi alapterületű garzonlakásokat jóval nehezebb berendezni, hiszen hely hiányában praktikus „kettő az egyben”, vagy összecsukható bútorokat kell alkalmazni. Nem érdemes nagy térelválasztókat beszerezni, mivel csak a helyet foglalják. Akkor mégis hogyan alakítsuk ki apró garzonlakásunkat?

  • Összecsukható kanapéágy

A kicsi garzonlakások kötelező darabja. Valóban elmaradhatatlan, segítségével nem kell lemondanunk sem a nappali élményéről, sem a kényelmes alvásról. Vannak kifejezetten olyan darabok, amelyek ágyként is kiválóan megállják a helyüket. 

  • Terek elhatárolása térelválasztók nélkül

Bár a kicsi alapterületen nem sok lehetőségünk van térelválasztókat elhelyezni, mégis fontos valamilyen rendszert bevezetni, a különböző funkcióval bíró részeket elválasztani. A térelválasztó helyett játsszunk a falak színével vagy a szőnyegekkel, hiszen így is el tudjuk határolni az étkezőrészt a nappalitól, vagy az alvórészt a dolgozósaroktól. A különböző zónáknál eltérő falszínt vagy szőnyeget használjunk akkor is, ha ugyanazon a felületen találhatók.

  • Konyhapult és étkező egyben

Rengeteg helyet tudunk megspórolni, ha nem alakítunk ki külön étkezőrészt, hanem a már adott darabokból dolgozunk. Erre ideális a konyhapult, amit kihúzható asztallal lehet megtoldani, vagy egyszerűen úgy kialakítani, hogy egy-két ember kényelmesen mellé tudjon ülni.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Polcok padlótól a plafonig

Utólag hálásak leszünk magunknak, ha a garzonlakásban elegendő tárolót is biztosítunk. Kicsi hely esetén használjuk ki a teret a padlótól a plafonig. A legegyszerűbb beépített szekrényeket és polcrendszereket kialakítani, de ne feledkezzünk meg az ágy alatti tárolási lehetőségekről sem.

  • Sok fény

Ha a kicsi garzonlakás sötét is egyben, egyáltalán nem lesz otthonos. Ezért fontos, hogy minél jobb legyen a megvilágítás, és a lehető legtöbb természetes fényt engedjük be. Emellett nagy segítségünkre lesznek a tükrök is, melyek megsokszorozzák a fényt.

Nagy alapterületű garzonlakás berendezése

Ha viszonylag nagy alapterülettel rendelkezik a garzonlakásunk, megfontolhatjuk az „open conceptet” is, de beszerezhetünk térelválasztókat és megpróbálhatjuk leválasztani a helyiségeket.

  • Open concept

Az open concept lényege, hogy az egész tér egyben legyen, ne válasszák szét a helyiségeket falak vagy nagy bútordarabok. Ez nagy területű garzonlakásnál ez könnyen megoldható ízlésesen is. A kulcs a sok természetes fény, a minimalista stílus és az egységes dekoráció az egész lakásban. Mások direkt bontják le a falaikat az open concept megvalósításához, nekünk még erre sincs szükségünk.

Garzonlakás berendezése – Valóban lehetetlen küldetés lenne?
Forrás: Getty
  • Térelválasztók

Térelválasztóknak a legegyszerűbb magas, keskeny és hátfallal nem rendelkező polcokat vagy szekrényeket választani. Ezeknek hála ugyanis fényes és szellős marad a leválasztott rész.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin